USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 2670'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi.

İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 2670'e yükseldi
16-10-2023 09:51
16-10-2023 09:59
GAZİANTEP
Google News

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 235 kişi daha hayatını kaybetti.

Buna göre 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 9'uncu gününde toplam can kaybı 2 bin 670'e, yaralı sayısı da 9 bin 600'e ulaştı.

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki kentleri, 9 gündür yoğun şekilde bombalamayı sürdürüyor.

İsrail, Gazze'deki El-Ehali Hastanesi'ni bombaladı

Hamas'a bağlı El-Aksa televizyonunun resmi Telegram kanalında, İsrail bombardımanı sonucu Gazze kentindeki El-Ehali Hastanesinin hasar gördüğü belirtildi.

Kanaldan yapılan paylaşımda ayrıca hastanenin hasar gören odalarından birinin fotoğraflarına yer verildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı "acil kan bağışı" çağrısında bulundu

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Sağlık Bakanlığı, halka, Şifa Hastanesi'ne Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelere ve Kan Bankası Derneği şubelerine acil kan bağışında bulunmaları çağrısı yapıyor." ifadesi kullanıldı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye tüm uzmanlık alanlarından sağlık ekiplerinin gönderilmesi için dünya ülkelerine acil çağrıda bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in hastaneleri hedef aldığı ifade edilerek, çok sayıda sağlık ekibinin öldüğü veya yaralandığı belirtildi.

UNICEF: Gazze'de çocuklara ulaşmak için acil insani ateşkese ihtiyacımız var

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), MENA'nın X sosyal medya platformundan konuyla ilgili açıklama yayımlandı.

Gazze Şeridi'ndeki çocukların durumunun "felaket" olarak nitelendirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"UNICEF Gazze Şeridi’ndeki çocukların kritik ihtiyaçlarına yanıt veriyor ancak erişim giderek zorlaşıyor ve tehlikeli hal alıyor. Çocuklara ulaşmak için acil insani ateşkese ihtiyacımız var."

Açıklamayla birlikte "Bütün savaşlarda ilk olarak ve en çok zararı çocuklar görür." ifadesinin yer aldığı bir fotoğraf paylaşıldı.

"Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70'i sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı"

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) merkezlerini boşaltması ve hizmetlerini durdurmasının ardından Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70'i sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Kudra, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin bölgeyi terk etmesini istemesi üzerine UNRWA'ya bağlı merkezlerin boşaltıldığını ve hizmetlerin durdurulduğunu ifade etti.

Filistinli Sözcü, "Bu nedenle Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun yüzde 70'i sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı." dedi.

Kudra açıklamasında ayrıca, İsrail'in 2014'te düzenlediği saldırıları hatırlattı.

"İsrail 2014 yılında 51 günde öldürdüğünden daha fazlasını 8 günde öldürdü." diyen Kudra, İsrail'in Filistinlilere orantısız güç kullanması ve sistematik olarak devam ettirdiği saldırıların "etnik temizlik" anlamına geldiğini vurguladı.

İsrail, Gazze'deki Kuveyt Hastanesi'nin derhal boşaltılmasını istedi

İsrail'in Gazze'de son iki gündür hastanelere yaptığı "tahliye uyarılarına" bir yenisi daha eklendi.

Kuveyt İhtisas Hastanesi Müdürü Suheyb el-Humus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail tarafından arandıklarını ve kendilerinden hastaneyi derhal boşaltılmalarının istendiğini söyledi.

Hastanenin tahliye edilmemesi yönünde karar aldıklarını aktaran Humus, hastanede tedavi gören durumu ağır hastaların bulunduğunu ve tahliyenin zor olduğunu vurguladı.

Humus, "İsrail ordusu bizi tahliyeye zorlamak için hastane etrafındaki birkaç hedefi bombaladı. Hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu." dedi.

İsrail ordusundan ise konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

İsrail, Gazze'de Filistin Kızılayına bağlı Kudüs Hastanesi ve kuzeyde Cibalya'da yer alan El-Avde Hastanesi'nin de aralarında olduğu bazı hastanelere son iki gündür "tahliye uyarıları" yapıyor.

İsrail saldırısı Gazze'deki Hamed Bin Halife Hastanesi'nde ağır hasara yol açtı

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar, bölgedeki rehabilitasyon ve protez hastanesi Hamed Bin Halife Al Sani'de ağır hasara neden oldu.

Katar tarafından kurulan Hamed Bin Halife Al Sani Rehabilitasyon ve Protez Hastanesi idaresi, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

İsrail'in hastanenin çevresine yönelik devam eden hava saldırısı sonucu hastanede ağır hasar meydana geldiği kaydedilen açıklamada, bu katliamların, toplu cezalandırmaların, misilleme amaçlı saldırıların yanı sıra sivilleri ve altyapıyı hedef alan saldırıların uluslararası insan haklarına yönelik ağır bir ihlal ve savaş suçu olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, hastanenin 2021'deki İsrail saldırısında da hasar aldığı aktarıldı.

Dünya standartlarında rehabilitasyon, fizyoterapi, protez ve işitme bölümüne sahip hastanenin, Gazze Şeridi'ndeki en önemli sağlık kurumlarından biri olduğu ifade ediliyor.

Filistin resmi ajansına göre İsrail'in saldırılarında 47'den fazla aile nüfustan silindi

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarında 47'den fazla ailenin tüm üyeleri öldürüldü.

İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef aldığına dikkat çekilen haberde, 500’den fazla kişinin öldürülmesiyle 47’den fazla ailenin nüfus kayıtlarından silindiği aktarıldı.

İsrail: Gazze'de 600 bin Filistinli kuzeyden güneye geçti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.

Times of Israel'in haberine göre Hagari, Hamas'ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze'den güneye tahliye edildiğini kaydetti.

İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur." ifadelerini kullandı.

İsrail yönetimi, yakın olduğu düşünülen kara harekatı öncesinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin evlerini terk edip güneye yönelmeleri çağrılarında bulundu.

Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü: Gazze'de 1000'den fazla kişi enkaz altında

Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Muhammed el-Muğayyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de enkaz altında hala hayatta olan kişilerin bulunduğunu söyledi.

Muğayyar, İsrail'in Gazze'de sivillerin yaşadığı 2 bin 180'den fazla binayı doğrudan hedef aldığını belirtti.

İsrail saldırılarının kurtarma çalışmalarını tehlikeye attığını söyleyen Muğayyar, "Ekiplerimiz, enkaz altında 1000'den fazla kişinin bulunduğunu öngörmekte." dedi.

Enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışmaların devam ettiğini belirtilen Muğayyar, kısıtlı teçhizat ve imkan ile çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Muğayyar, enkaz altında hala hayatta olanların veya cenazelerin çıkarılması için acil uluslararası yardım çağrısı yaptı.

Filistin'e çifte standart uygulanmaması gerektiğini vurgulayan Muğayyar, depremlerin vurduğu ülkelerde olduğu gibi Filistin'e de uluslararası yardım yapılması gerektiğini dile getirdi.

İsrail'in kendilerini de hedef aldığını aktaran Muğayyar, uluslararası kanunlara göre insani yardımda bulunan kişilerin korunması gerektiğine işaret etti.

İsrail, Gazze Şeridi'nin yalnızca güney bölgesine su vermeyi kabul etti

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bir milyondan fazla sivili yerinden etmek için yalnızca güney bölgesine su vermeyi kabul etti.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sivil nüfusun güneye "itilmesini" sağlamak amacıyla Gazze Şeridi'nin güneyinde su tedarikinin yeniden başlayacağını bildirdi.

Gazze Şeridi'nin güneyine su verilmeye başlanmasına rağmen su krizinin devam ettiği belirtiliyor.

Gazze'nin güneyine sığınan Filistinlilere yakıt olmadığı için odun ateşinde yemek pişiriliyor

İsrail'in yoğun bombardımanı ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde Filistinli bir gönüllü, hayırseverlerin de desteğiyle Han Yunus'taki binlerce sığınmacı için odun ateşinde yemek hazırlıyor.

Han Yunus'un Beni Suheyla beldesinde yaşayan Filistinli Cemil Ebu Asi'nin pişirdiği yemekler, İsrail'in saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen ve Gazze'nin güneyine göç etmek zorunda kalan binlerce Filistinliye ücretsiz şekilde dağıtılıyor.

Gönüllü bir ekiple çalışan Ebu Asi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gaz ve yakıt sıkıntısı nedeniyle odun ateşinde büyük kazanlarda pişirdikleri yemekleri 4 bin sığınmacıya dağıttıklarını söyledi.

Ancak bu yemeklerin yeterli olmadığını dile getiren Ebu Asi, bölgenin çevresinde yoğun bombardıman olduğunu ve riskli bir iş olmasına rağmen gönüllü olarak çalıştıklarını dile getirdi.

Ebu Asi, bağışçıların desteğiyle yapılan bu insani girişime Türk halkının da destek verdiğini kaydetti.

İsrail'in yoğun saldırılarıyla karşı karşıya kalan Gazzeliler ekmek bulmakta da zorlanıyor

İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde halk, yaşanan gıda sıkıntısı nedeniyle ekmek alabilmek için kısıtlı şekilde hizmet verebilen birkaç fırının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, İsrail'in bölgeye yönelik 9 gündür devam eden saldırılarının yanı sıra elektrik ve su kesintileri, gıda tedarikinin sağlanamaması nedeniyle ekmek kriziyle karşı karşıya.

Her kısıtlamanın bir diğeriyle bağlantılı olduğu, elektrik kesintisi nedeniyle değirmenlerin çalışmadığı ve unun üretilemediği Gazze'de, ekmeğin temel malzemesi un da kısıtlı miktarda bulunuyor.

Un olmaması nedeniyle bölgede pek çok fırın kepenk kapatırken ekmek yapabilen sadece birkaç fırın hizmet veriyor.

Ancak burada da Filistinliler, ailelerine yetecek kadar ekmek alamıyor.

Fırıncılar, her ailenin ekmek alabilmesi için bir kişiye yaklaşık bir kilogram gelen ekmek paketinden sadece bir tane veriyor.

İsmini vermek istemeyen bir fırın sahibi, AA muhabirine Gazze Şeridi'nde un bulunamadığı için durumun daha da kötüleştiğini söyledi.

Filistinli fırın sahibi, "Yüzlerce Gazzeli bir parça ekmek alabilmek için sabahtan akşama kadar sırada bekliyor." dedi.

Filistinli Mutez İmran ise 4 saattir ekmek kuyruğunda beklediğini söyledi.

Çok az miktarda alabildiği ekmeğin 9 kişilik ailesine yetmediğini kaydeden İmran, "Dünyayı, Gazze'nin yanında durmaya çağırıyoruz. Burada tıbbi ve insani krizin yanı sıra gıda kriziyle de karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü'nden "Gazze'de gidilecek güvenli yer yok" açıklaması

İngiltere merkezli örgütün X hesabından yapılan paylaşımda, sivillere Gazze'nin kuzeyini terk etme baskısı yapan İsrail'in belirlediği "güvenli rotada" 13 Ekim'de gerçekleşen saldırıya ait 6 görüntünün örgüt tarafından doğrulandığı bildirildi.

İsrail ordusunun hastanelere ve uluslararası örgütlere Gazze'nin kuzeyini terk etme uyarısı yaptığı ve bu amaçla havadan bildiriler attığı kaydedilen açıklamada, "Bu neredeyse imkansızdır. Ulaşım olmadan çocuklar, hastalar, yaşlılar, hamile kadınlar ve engelli kişiler bu yolculuğu yapamazlar." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, aralarında çocuk, kadın ve engellilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi taşıyan bir kamyon ile 8 aracın saldırıya uğradığı belirtilerek, şunlar kaydedil:

"Alana gelen ambulanslar da ikinci saldırıda vuruldu, kurtarma görevlileri yaralandı. En az 70 kişi öldü. Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar."

İsrail'in sivillere Gazze'nin kuzeyini boşaltma baskısı yapmasının uluslararası insani yasalara aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada, "Sivillerin güvenliğe, tıbbi bakıma ve yardımlara erişimi sağlanmalıdır." değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, zaten çökme eşiğinde olan hastanelerin boşaltılması yönündeki baskıların da kabul edilemeyeceği vurgulandı.

İsrail ordusunun beyaz fosforlu top mermileri kullandığına yönelik kanıtlar bulundu

Uluslararası Af Örgütünün, İsrail ordusunun Gazze'nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgelediği kanıtlar arasında, Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirinin çektiği fotoğraflar da bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü açıklamasında, Örgüt'ün Kriz Müdahale Programı'nın, İsrail'in Gazze'de, beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgeleyen ikna edici kanıtlar topladığını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?