USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Habeş Kanyonu

16-04-2021
Habeş Kanyonu
Gaziantep’in en güzel kanyonlarından birisi olan Habeş, Araban İlçesine 21 kilometre mesafedeki Roma Dönemi Köprüsü Septimius Severus bölgesinden başlar. Burada pınarlar çoktur, hatta karasu olarak adlandırılan çayın nerdeyse tüm suyu bu bölgede özellikle sıtma pınarı bölgesinde çıkmaktadır. 


Arabanın batısında Kırkgöz’ de çıkan su, ardıl (Köklüce) Kanyonunda akar, Karasu olarak adlandırılıp Araban ovasında geçer Habeş Bölgesine gelir. Habeş bölgesine gelen su artık Kanyon içinde akmaktadır. Tarla sulama döneminde bu su aşağıya yetişmeden bitmektedir. Habeş Kanyonunu besleyen su sıtma Pınarı bölgesi, Altınpınar ve Gümüşpınar köyleri bölgesinde doğmaktadır.
Köprü bölgesinde Eski tarihi yollar bulunmaktadır, köprünün güneyinde yüründüğü Köprüye gelen Roma yolunu görürsünüz, Bu yol bölgedeki yerleşim alanlarını birbirine bağlamaktadır. Fırat havzasından yoğun tarihi yerleşimler bulunduğundan çok sayıda tarihi yol bulunmaktadır. 


Septimius Severus Köprüsünün doğusunda, kanyonun U şeklindeki en güzel görüntüsünü görebilirsiniz. Buraya ulaşabilmek için Kanyon içerisinde değil de kanyonun sırtlarında yürümek gerekiyor. Bu bölgede Kanyon kıvrımlar yaparak ilerlemektedir.
Habeş Kanyonun Kuzey bölgesinde Köprünün doğusunda çıkan yolu takip ettiğinizden bir Hitit dönemi kabartması görürsünüz. Aynı bölgenin bir tunç çağı yerleşimi olduğu düşünülmektedir, bilimsel araştırmalar yapılmadan bilinemeyecektir. Bu kabartmada bölgenin eski bir yerleşim alanı olduğunun göstergesidir. Kabartmanın batısında çok sayıda mağara bulunmaktadır. Kabartamaya inmek zor ve dikkat istemektedir. Bölgede kayalar üzerinde seke seke ilerlediğinizde vadinin güzelliklerini görürüsünüz.
  Kabartmanın bulunduğu bölgeden kanyonun içinde patika yolu inmektedir, patika yolun bazı bölgelerde taş duvar ile örüldüğünü görülür, bu da bu yolun geçmiş zamanlardan beri kullanıldığını göstermektedir.


 Kanyonda suyun Derin olduğu bölgelerinde yüzülüyor, patika yol bazı bölgelerde derenin karşı tarafında bulunmaktadır, bu bölgelerde suyu yürüyerek geçebilirsiniz. Yolun sonunda karşımıza At Mağarası çıkar, biraz yolumuzu uzatıp kaya yerleşiminin alt bölgelerini gezebilirsiniz. Kanyon içinde yürürken gördüğümüz mağaralar yerleşim görmüş kaya yer altı şehirleridir.
Çok sayıdaki kaya yerleşimleri birbiri ile bağlantılı mağaralar topluluğudur, bu mağaralar da insanlar kışın yaşamış, yazın kanyonun üst bölgelerindeki havadar alanlarda çardaklar kurmuşlardır, bugün bu çardakların kalıntıları Habeş’in üst bölgelerinde bulabilirisiniz.
 Geri dönüp patika yoldan kardeşler köyü bölgesine çıkıyoruz. Toprak yoldan gelen arabamıza binip Gaziantep’e dönüyoruz. Yol güzergâhındaki diğer tarihi yapıları gezmeyi unutmayınız.


Yürüyüş yolumuz en az 8 km. dır derede su bol ama temiz olmayabilir, bundan dolayı su ve yiyecek bulundurmanız gerekmektedir. Kanyonu rehber ile dolaşmak gerekmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin turizme kazandırmaya çalıştığı Habeş kanyonun umarım doğası bozulmaz.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR