Kültür

İsrafın nedeni kalitesiz ekmek

Türkiye’nin en kaliteli buğdayının üretildiği ve en kalitesiz ekmeğin yapıldığı Gaziantep’te her gün 20 bin francala, 100 bin pide ekmeğinin çöpe gittiği öğrenildi.

İsrafın nedeni kalitesiz ekmek
15-12-2017 09:34
Türkiye’nin en kaliteli buğdayının üretildiği ve en kalitesiz ekmeğin yapıldığı Gaziantep’te her gün 20 bin francala, 100 bin pide ekmeğinin çöpe gittiği öğrenildi. Undaki kepek oranının düşürülmesiyle birlikte hem israfın hem de obezitenin önü açılmış oldu. Uzmanlara göre kalitesiz ekmek israfa neden oluyor.

 

Afrika’da ve dünyanın birçok ülkesinde insanlar bir lokma ekmeğe muhtaç durumda ve açlıktan hayatlarını kaybederken, çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde ne yazık ki milyonlarca ekmek çöpe gidiyor. Türkiye’de günlük 120 milyon adet ekmeğin üretildiğini, bunun 12 milyonunun israf edildiğine dikkat çeken Ekmek Üreticileri , ekmek israfının Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu belirtti.

 

VERİLER ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA

 

Açlıktan insanların hayatlarını kaybettiği bir dünyada ekmek israfının Türkiye’de ve Gaziantep’te çok yüksek seviyelere ulaşmasının üzüntü verici olduğunu belirten ekmekçiler ekmek israfı ile ilgili yapılan istatistiki verilerin ürkütücü rakamlara ulaştığını ifade etti.   Türkiye’de günlük 120 milyon adet ekmek üretiminin gerçekleştiği belirlendi. Her gün üretilen ortalama 120 milyon ekmeğin yaklaşık yüzde 10’u yani 12 milyonu ise israf edilerek çöpe gidiyor. Ülkemizde üretilen ekmeğin büyük bir kısmı üretiminin yapıldığı fırınlarda israf edilirken, fırınları haneler ve personel/öğrenci yemekhaneleri takip ediyor.

 

HER GÜN 2,5 MİLYON EKMEK YAPILIYOR




Gaziantep’te ortalama her gün 2,5 milyona yakın francala ve pide üretimi yapılıyor. Bunların yüzde 5ila 10’u israf olurken, israfın boyutu korkunç seviyelere ulaşıyor. Gazianteplilere göre israfın baş nedeni kentte üretilen ekmeğin kalitesiz oluşu. Kalitesiz unlardan kalitesiz ekmek yapan fırınlara da tepkiler her geçen gün artıyor. Fırınlardan alınan ekmekler birkaç saat sonra bayatlamaya başlarken, vatandaş sabah aldığı ekmeği öğleye doğru yiyemiyor.

 

120 BİN EKMEK ÇÖPE GİDİYOR




Belediyeler bayat ekmek kampanyasıyla israfı önleyemeye çalışsa da yapılan kampanyalarda bir türlü istenilen seviyeye geçilemiyor. Kentteki çöp kovaları her gün bayat ekmeklerle dolup taşıyor. Edinilen bilgiye göre Gaziantep’te her gün en az 20 bin francala, 1000 bin pide ekmeği çöpe gidiyor. En büyük israfı ise lokanta ve fabrikalar yapıyor. Gaziantep’te ekmek israfının korkunç boyutlara ulaştığı bildirilirken, kentte günde 2,5 milyona yakın francala ve pide üretimi yapılıyor. Pide ekmeğindeki israfın fazla olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “bu ekmeğin kalmışı yenmiyor ve çöpe gidiyor. Evlerde ekmek israfı ancak yüzde 3. ama lokantalarda yüzde 10 fabrikalarda ise yüzde 20’lerin üzerinde” diye konuştu.

 

kaynak:gazianteppusula.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR