Kültür

Çağdaş zanaat eserleri zamanı İpek Yolu'na Türkiye'den çıkacak

İtalya'nın bildik Rönesans eserlerinden baş döndürücü değişik ortak görünge sunan, modern 38 sanatçının eserlerinden oluşan "İpek Yolu. İtalya'dan Çağdaş Sanat ve Sanatçılar" sergisi, zamanı rotadaki yolculuğuna Türkiye'den başlayacak.

Çağdaş zanaat eserleri zamanı İpek Yolu'na Türkiye'den çıkacak
23-09-2021 13:18
Ankara

CerModern'de çağ açılışı yapılacak sergi, 1960'ların sonundan günümüze İtalyan modern sanatının özetini sunacak.

Carla Accardi, Enrico Bay, Maria Lai, Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Mimmo Paladino, Ettore Spalletti, Giulio Paolini, Luigi Ontani, Emilio Isgro kabilinden ehemmiyetli adların beraberinde dinç sanatçıların eserlerinin de toprak almış olduğu sergide, foto sanatçıları Mimmo Jodice, Gabriele Basilico, Nino Migliori'nin objektifine yansıyanlar da sergilenecek.

Eserler, zamanı İpek Yolu rotasında kısaca 30 bin kilometre sefer büküm edecek. Serginin akıbet durağı Çin'in Xian kenti olacak.

Garuzzo Görsel Sanatlar Enstitüsünce (IGAV) tasarlanan ve İtalya Kültür Bakanlığı himayesinde İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği'nin katkısıyla planlı sergi, 10 Ekim'e denli CerModern Ana Galeri'de görüşme edilebilecek.

"İtalya'da modern zanaat faaliyetleri aşırı canlı ve canlı"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, sergiye bağlı AA muhabirine, ülkesinin gelişigüzel dönemde ehemmiyetli sanatçılar çıkardığını belirterek, "İtalya'da modern zanaat faaliyetleri de aşırı canlı ve canlı, tanınırlığı elde etmiş durumda. Bu da Venedik Bienali, Roma'daki Maxxi Müzesi kabilinden kimi ehemmiyetli merkezlerin faaliyetlerinden kaynaklanıyor." dedi.

Gaiani, İtalya'da modern sanatın salname cirosunun 110 bilyon ekü yöresinde olduğuna ayraç ederek, bunun istihdam ve tutum açısından önemine aksan yaptı.

Ankara'da açılacak seyyar serginin, şu anki modern İtalyan sanatının kuşbakışı panoramasını sunduğunu dile getiren Gaiani, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Sergimizin ismi İpek Yolu. Bu sefer kültürlerin, fikirlerin, düşüncelerin Avrupa ile Çin ortada taşındığı müşterek rota. Kadim İpek Yolu rotasında ayrımlı noktalarda sanatseverlerle buluşulacak. Türkiye coğrafi konum, tutum ve politik açılardan Avrupa ve Asya kıtaları ortada müşterek köprü. Bu sebepten bu işporta düşüncesince Türkiye'den henüz güzel müşterek toprak yok sanarak düşünüyorum."

"Çağdaş sanatın torunlar süresince hepsi ifadeleri gözler önüne serilecek"

Gaiani, "İpek Yolu. İtalya'dan Çağdaş Sanat ve Sanatçılar" sergisinde 38 sanatçının birer eserine toprak verileceğini, videoteyp enstalasyonlarının da bulunacağını tabir ederek, "Accardi, Boetti, Pistoletto kabilinden İtalya'da başlayan ciddiyete ehil ve evren çapında maruf sanatçılar toprak almış olduğu kabilinden dinç ve becerikli sanatçıların eserlerinin de sergileneceği iyice şümullü müşterek sergiden uydurma ediyoruz. Çağdaş sanatın torunlar süresince hepsi ifadeleri gözler önüne serilecek." sanarak konuştu.

Uzun müşterek süreden sonradan iri müşterek işporta açmanın mutluluğunu yaşadıklarını, bunun Kovid-19 salgını sonrası alışılagelen yaşama dönüşü de simgelediğini dile getiren Gaiani, muktezi bulunan hepsi müstevli tedbirlerinin alındığını da vurguladı.

"İpek Yolu. İtalya'dan Çağdaş Sanat ve Sanatçılar" sergisine herkesi çağırma fail Gaiani, "Umarız ilgi, zevk ve ölçüm toplayan müşterek işporta olur." dedi.

Gaiani, serginin Ankara'dan sonradan Gürcistan ve Özbekistan'da sanatseverlerin zevkine sunulacağını, akıbet durağın ise Çin'de 2 ayrımlı kent olacağını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR