USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Zorunlu Trafik Sigortası 2022 Fiyatları

Zorunlu trafik sigortası, adından da kolayca anlaşılabileceği gibi tüm motorlu kara taşıtları için yaptırılması mecburi sigortacılık ürünlerinin başında gelir. Üstelik ana ve isteğe bağlı teminatları sayesinde sürücülerin karşı tarafa verdiği zararın en aza indirilmesine ciddi anlamda katkıda bulunur.

Zorunlu Trafik Sigortası 2022 Fiyatları
17-05-2022 18:02
17-05-2022 18:04
GAZİANTEP
Google News

Motorlu taşıt sahiplerine sağladığı avantajlarla ön plana çıkan zorunlu trafik sigortasının 2022 fiyatları ve çok daha fazlası hakkında detaylı bilgiyi bu yazının devamında bulabilirsiniz.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

 

Zorunlu trafik sigortası fiyatları ile ilgili denetim ve düzenlemeler, 2017 yılından bu yana yürürlükteki tavan fiyat uygulaması ile devlet tarafından gerçekleştirilir. Uygulama doğrultusunda azami prim tutarları, resmi makamlar tarafından belirlenen orana göre güncellenir. 2022 yılının şubat ayında yapılan ilk güncelleme ile aylık prim tutarlarının azami %1,5 oranında artırılabilmesinin önü açıldı. Mayıs ayında uygulamaya alınan yeni tarifede ise aylık maksimum prim artış oranı %2,25’e yükseltildi.

 

Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı takdirde motorlu taşıt sahiplerine 169 Türk lirası ceza kesilir. Cezanın 15 iş günü içerisinde ödenmesi durumunda %25’lik indirim uygulanır. Böylece ödenmesi gereken ceza tutarı, 147 TL’ye düşer. Trafik sigortası yaptırmadığı ya da yenilemediği belirlenen sürücülere, bu tutara ek olarak trafikten men cezası verilebilir. Ayrıca sürücülerin, araçlarının beklediği güne karşılık gelen otopark parasını da ödemeleri gerekebilir. Resmi gazetede yayımlanan son yönetmeliğe göre ise 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren azami sigorta primleri mayıs fiyatlarına göre %25 artırılabilecek.

 

Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları İki Kritere Bağlı Olarak Değişiklik Gösterir

 

Zorunlu trafik sigortası primleri, sürücünün hasar geçmişine ve aracın hangi ilde bulunduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Prim artırımı ya da indirimi için sürücüler hasar geçmişlerine göre 7 farklı kategoriye ayrılır. Bu sistemde birinci, ikinci ve üçüncü kategoriler hasar geçmişi yüksek olan sürücüleri simgeler. İlk kez sigorta yaptıracak sürücüler, trafik sigortası sisteminin 4. basamağında yer alır. Dördüncü basamak özelinde herhangi bir indirim ya da zam yapılmaz. Dolayısıyla, tavan fiyat uygulaması dâhilinde diğer kademeler için primlerin belirlenmesinde bu basamaktaki değer temel alınır.

 

Zorunlu trafik sigortası fiyatları belirlenirken il bazlı değerlendirme de yapılır. İl sıralamasında, trafik yoğunluğu ve kaza oranları göz önünde bulundurulur. Örneğin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki araç sahipleri, kaza geçmişinden bağımsız olarak daha yüksek prim öder. Düşük kaza oranına sahip bir ilde, mesela Kilis’teki, bir sürücünün ödeyeceği primler ise il sıralamasından dolayı daha düşük seviyede kalır.

 

Düşük Prim Tutarı Ödemek İçin Ne Yapmak Gerekir?

 

Zorunlu trafik sigortası primlerini düşürmek için hasarsızlık oranını azaltmak gerekir. Zira sürücülerin herhangi bir kazaya karışmadıkları her yıl, kademede bir basamak yükselme anlamına gelir. Bu şekilde yedinci kademeye gelen bir sürücü, %45’lik indirime hak kazanarak daha az prim öder. Sürücülerin kademe düşmesi ise karıştıkları kazanın niteliğine göre farklılık gösterir. Maddi hasarlı kazaya karışılması bir, ölümlü ya da yaralanmalı olaylar iki kademelik düşüşe neden olur. Kaza geçmişlerinden dolayı ilk üç basamakta yer alan sürücülerin trafik sigortası primlerine, %150’ye varan oranlarda artış yapılır.

 

Yıl içerisinde herhangi bir kazaya karışmadan kademlerini yükseltmek isteyen sürücüler, güvenli sürüş tekniklerini öğrenmeye yoğunlaşabilir. Çünkü güvenli sürüş teknikleri eğitimlerinde farklı hava, yol, trafik şartlarında olası kazalardan kaçınma yöntemleri öğretilir. Böylece trafikte bilinçli araç kullanmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirler. Bazı sigorta firmaları, bu eğitimleri tamamlayan sürücülere trafik sigortası tekliflerinde belirli oranlarda indirimler sağlayabilmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?