USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yüzyılın felaketinde zarar gören tarihi yapılar aslına uygun şekilde onarılacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından zarar gören tarihi yapılar aslına uygu olarak onarılacak. Vakıflar Genel Müdürü Aksu, 60 eserin ihalesini gerçekleştirdiklerini ve sözleşmelerini yaptıklarını belirtti.

Yüzyılın felaketinde zarar gören tarihi yapılar aslına uygun şekilde onarılacak
26-07-2023 13:09
Google News

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük deprem, tarihî yapılarda da ciddi hasar ve tahribata neden olmuş, depremin hemen ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıların aslına uygun tamiratı ve güçlendirilmesi için çalışmalar başlatmıştı.

Hasar alan tarihî yapılar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılacak.

Kilis Ravanda Kalesi

Sürdürülen çalışmalar kapsamında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne ait 8 hizmet binası, 6 müze, 7 kale olmak üzere toplam 21 yapıdan oluşan bu önemli eserlerin deprem sonrası oluşan hasarları için ödenek aktarılarak ihale çalışmaları tamamlandı.

Harran Kalesi

DÖRT MÜZE VE BİR KALENİN İHALESİ DEVAM EDİYOR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Vekili Birol İnceciköz ayrıca 4 müze ve 1 kale olmak üzere 5 yapının ihalesinin de devam ettiğini ifade ederek, “Kendi içinde, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve yıkılmış olarak sınıflandırılan; güçlendirme ve restorasyon/rekonstrüksiyon projeleri, yapılan tespitler ve bilimsel danışma kurulunun öneri ve görüşleri doğrultusunda hazırlanarak ilgili koruma bölge kurulu tarafından uygun bulunan taşınmaz kültür varlıkları; hasar durumları doğrultusunda sağlamlaştırılmakta, onarılmakta ya da rekonstrüktive (yeniden inşa) edilmektedir” dedi.

Adıyaman Kahta Kalesi

Uygulamalar Dairesi Başkanlığına bağlı Yardım Şubesi Müdürlüğünün koordinasyonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli olmayan yapılarda da restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalarla birlikte, ülkenin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

60 ESERİN İHALESİ TAMAMLANDI 

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, 60 eserin ihalesini gerçekleştirdiklerini ve sözleşmelerini yaptıklarını belirtti.

Hatay Şehir Müzesi

Aksu, ihalesi biten eserlerin de bilim heyetleri tarafından değerlendirildiğini söylerek şöyle konuştu:

“11 şehrimizi kapsayan depremin yaraları ülke olarak sarılırken bir yandan da şehirlerimizin simgeleri haline gelen eserlerimizi ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda ilk olarak sözleşmesi yapılan ve artık ihyaya başlanacak olan Abdülkadir Ağa Camii, Fatih Paşa (Bıyıklı Mehmet Paşa- Kurşunlu) Camii ve Türbesi, Arasta Camii, Ulu Camii, Fatikli Camii, Rum Katolik Kilisesi ilk eserlerimizden olacak.”

Osmaniye Toprakkale

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?