USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Yalçın Topçu, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'u kutladı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatarı Rüstem Umerov'un Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanması münasebetiyle memnuniyetlerini ifade etti.

Yalçın Topçu, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov'u kutladı
07-09-2023 03:09
Google News

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Tatarı Rüstem Umerov'u, Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanması nedeniyle kutladı.

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak görev yapan ve 2019-2022 yılları arasında Ukrayna-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Eşbaşkanlığını da yürüten Umerov’un Türkiye ile yakın ve samimi ilişkileri olduğunu vurgulayan Topçu, Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanmasından dolayı memnun olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, yaptığı açıklamada; "Kırım Tatarı soydaşımız ve benim de Kırım Tatarlar milli lideri ve Türk dünyasının efsanevi evladı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu vesilesi ile tanımış olduğum sayın Rüstem Umerov, Devlet Başkanı Zelenskiy’nin önerisi ve Ukrayna parlamentosunda gerçekleştirilen oylamanın ardından bugün itibariyle Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanmıştır. Geçtiğimiz yıl Eylül ayından bu yana, Ukrayna Devlet Varlık Fonu Başkanı olarak görev yapan ve 2019-2022 yılları arasında Ukrayna-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Eşbaşkanlığını da yürüten Umerov, ülkemizle de yakın ilişkileri bulunan çok değerli bir siyasetçidir. Umerov ayrıca, Ukrayna tarihinde Bakanlık görevi üstlenen ilk Kırım Tatarı siyasetçi olmuştur. Sayın Umerov’un savaş koşullarında Savunma Bakanı gibi önemli bir göreve getirilmesi bu görevlendirmeyi daha da değerli kılmaktadır. Kendilerinin parlamentoda sadece iktidar partisinin değil, muhalefet partisinin de desteğini alarak bu göreve gelmiş olması onun şahsında Kırım Tatar toplumu bakımından da önem taşıyan bir tablo oluşturmuştur. Sayın Bakan, uzun yıllardır Ukrayna’daki Kırım Tatar liderliğinin de parçası olarak çalışmış başarılı bir siyasetçidir. Bu görevi üstlenmesi, Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Kırım Tatar toplumunun haklarını korumak ve güçlendirmek için hayata geçirdiği yasal düzenlemelerin ardından Ukrayna’daki Kırım Tatarlarını gururlandıran yeni bir adım teşkil etmektedir" dedi.

RÜSTEM UMEROV KİMDİR?

Rüstem Umerov'un ailesi, 18 Mayıs 1944'te tüm Kırım Tatar halkıyla beraber Kırım'dan Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle sürgün edildi. Bu vahim olay tarihe, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı olarak geçti. Umerov, ailesinin sürgün edildiği Özbekistan'da 1982 yılında dünyaya geldi.

Ailesinin sürgünden vatan Kırım'a dönmesiyle Rüstem Umerov, liseyi Bahçesaray’da okudu. Ardından, Kıyiv Ulusal Yönetim Akademisinde eğitim aldı. 5. ve 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi olarak seçildi. 2007 yılından beri Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığını yürütüyor.

Rüstem Umerov, Kırım Milli Varlık Vakfının kurucusu ve Mütevelli Heyeti üyesidir. 2019 yılında yapılan seçimlerde Golos (Ses) Partisinden milletvekili seçilerek Ukrayna Parlamentosuna girdi.

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Yetkilisi olan Umerov, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun işgal girişiminden sonra iki ülke arasında yapılan müzakerelere katılan Ukrayna heyetinde yer aldı. Umerov, Kırımlı siyasi tutsaklar ve savaş esirlerinin takasında kilit rol oynadı. 

Ağustos 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 3. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 7 Eylül 2022’de parlamento, Umerov’u Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak atadı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?