USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Vodafone ve AÇEV deprem bölgesine desteğini sürdürüyor

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, deprem bölgesinde açtıkları çocuk ve aile merkezi sayısının 3'e ulaştığını belirterek, "Projenin ilk yılında hedefimiz, 4 bin 500 çocuk ve ebeveyn ile 2 bin 500 genç kadına ulaşmak. Bölgedeki vatandaşlarımız için tüm imkanlarımızı kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmayı sürdüreceğiz." dedi.

Vodafone ve AÇEV deprem bölgesine desteğini sürdürüyor
06-11-2023 16:27
06-11-2023 16:31
GAZİANTEP
Google News

Türkiye Vodafone Vakfı ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), afet bölgesinde yaşayanların desteklenmesi amacıyla hayata geçirdiği projeyi geliştirmeye devam ediyor. Proje kapsamında Adıyaman ve Hatay'ın ardından Gaziantep'te de Çocuk ve Aile Merkezi kuruldu.

Gaziantep Nurdağı'nda hayata geçirilen merkezin açılışı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ​​​​​​​Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, AÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ayşecan Özyeğin Oktay ve AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Merkezlerde, depremden etkilenenlerin psikososyal yönden desteklenmesi, çocukların öğrenme kayıplarının telafi edilebilmesi, anne babaların ebeveynlik rollerinde güçlendirilmesi ve bu süreçte çocuklarının gelişimini destekleme becerilerinin artırılması ve aynı zamanda genç kadınların güçlenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor.

Adıyaman ve Gaziantep'te 160'şar, Hatay'da ise 120 çocuk kapasitesine sahip olan merkezlerde ilk yıl 4 bin 500 çocuk ve ebeveyn ile birlikte 2 bin 500 genç kadına da erişilmesi hedefleniyor.

- "Afet bölgesindeki çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz"

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, açılıştaki konuşmasında Türkiye Vodafone Vakfı olarak, afet bölgesindeki çalışmalarına aralıksız devam ettiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"AÇEV işbirliğiyle başlattığımız projeyle bölgede hem çocuklara ve ebeveynlerine hem de kadınlara destek oluyoruz. Proje kapsamında bölgede açtığımız çocuk ve aile merkezi sayısı 3'e ulaştı. Bu merkezlerde afetten etkilenen çocuk ve kadınların desteklenmesi ve güçlenmesine yönelik pek çok çalışma yapılıyor. AÇEV'in bilimsel temelli eğitim programlarının uygulandığı merkezlerde, Türkiye Vodafone Vakfı'nın 'Yarını Kodlayanlar', 'Dijital Benim İşim' ve 'Kırmızı Işık' gibi mevcut projeleri de uygulanacak. Projenin ilk yılında hedefimiz, 4 bin 500 çocuk ve ebeveyn ile 2 bin 500 genç kadına ulaşmak. Bu projeyle bölgede önemli bir sosyal ihtiyaca cevap vereceğimize inanıyoruz. Bölgedeki vatandaşlarımız için tüm imkanlarımızı kullanarak elimizden gelenin en iyisini yapmayı sürdüreceğiz."

Depremde seferber olduklarını ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri için söz verdiklerini anımsatan Süel, sözlerini yerine getirdiklerini söyledi.

Süel, "Bu konteyner kent burada olduğu, bu insanlar burada olduğu sürece açılışını yaptığımız merkezimiz de onların hizmetinde olacak." dedi.

- "Afetlerin olumsuz sonuçlarından en fazla çocuklar etkileniyor"

AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt da AÇEV bünyesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:

"AÇEV olarak, şubatta yaşadığımız eşi benzeri görülmemiş boyuttaki deprem felaketinin ilk gününden itibaren, yaraları sarmak için büyük titizlikle çalıştık. Öncelikli olarak bu büyük afetin açtığı derin hasarı ve oluşturduğu ihtiyaçları tespit etmeye odaklanarak seferber olduk. Kurulduğumuz günden bu yana olduğu gibi, deprem felaketinin ilk günlerinde kısa vadeli acil ve temel ihtiyaçlara odaklanırken, uzun vadeli bir bakış açısıyla afetten etkilenenlerin yanında etkin bir şekilde yer almamızı sağlayacak projeler için harekete geçtik. Afetlerin olumsuz sonuçlarından en fazla çocuklar etkileniyor.

Özellikle yaşamın altın yılları olarak adlandırılan ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu okul öncesi yaş grubundaki çocuklar ise bu etkilere karşı daha savunmasız kalıyor. AÇEV olarak, erken çocukluk alanındaki uzmanlığımız, deneyimimiz ve yetkinliğimizle merkezlerimizde de önceliğimiz, bu yaş grubundaki çocuklar ve onların birincil yakınları olan aileleri. Bugün kapılarını açtığımız merkezimizde ve daha önce hayata geçirdiğimiz diğer merkezlerimizde gerçekleştirdiğimiz uygulamalar ve eğitimler, tamamıyla uzman kadrolarımızın desteğiyle depremden etkilenenlerin ihtiyaçları doğrultusunda planlanmış bilimsel temelli programlardan oluşuyor."

Merkezlerde verilecek eğitimler hakkında bilgi veren Başyurt, ebeveynlerin iyi olma hallerini destekleyebilmek ve çocuklarıyla iletişimlerinde yol gösterici olacak konularla ilgili sohbet edebilmelerini sağlayabilmek üzere yetişkin eğitimcisiyle birlikte çalıştıkları, yapılandırılmış programların sunulduğunu söyledi.

Başyurt, "AÇEV olarak, afetten etkilenen bölgelerde etkin, uzun vadeli ve bilime dayanan bakış açısıyla çocukların, ailelerin ve kadınların yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

- Program ile çocukların tüm gelişim alanlarının desteklenmesi hedefleniyor

Toplantıda verilen bilgiye göre, çocuk ve aile merkezlerinde, uzman öğretmenler eşliğinde güvenli bir ortamda, erken yaş grubundaki çocuklara yönelik destek programları uygulanıyor. Kış dönemi boyunca toplam 34 hafta süren program uygulaması, sabah ve öğlen grubu olmak üzere yarım günlük akışlardan oluşuyor.

Program ile çocukların sosyo-duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri başta olmak üzere tüm gelişim alanlarının ve buna bağlı olarak ilkokula hazır olmalarının desteklenmesi hedefleniyor.

Çocuk ve aile merkezlerinde bulunan kitap ve oyuncak kütüphanelerinde, konteyner kentte yaşayan 3-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik olarak kendi yaş gruplarına özel zaman dilimlerinde çeşitli etkinlikler, oyunlar ve kitap okuma zamanlarını kapsayan akışlar uygulanıyor.

Kütüphanelerde hem çocukların akranlarıyla oyunlar oynaması hem de kitap okuma alışkanlığı kazanması hedefleniyor. Kitap ve oyuncak kütüphanelerinden kış döneminde her bir merkez için 240 çocuk olmak üzere toplamda 720 çocuğun faydalanması hedefleniyor.

- Ebeveynler için destek eğitimleri veriliyor

Çocuk ve aile merkezlerinden faydalanan çocukların anne babalarına yönelik olarak çeşitli destek eğitimleri uygulanıyor.

Merkezlerde kış döneminde uygulanacak olan ve annelere yönelik düzenlenen Anne Destek Programı ile 3-6 yaş döneminde çocuğu olan annelerin, çocuklarının sağlıklı gelişimini desteklemeleri için ebeveynlik becerilerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Program, 30 hafta boyunca, haftada bir gün 1,5 saatlik toplantılar şeklinde gerçekleştiriliyor.

Babalara yönelik uygulanan Ebeveyn Destek Uygulaması ile de babanın iyi olma hali desteklenerek çocuğun gelişiminin, aile içi iletişimin ve aile dayanıklılığının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Uygulama, ortalama 15 kişilik gruplarla 6 hafta boyunca, haftada bir gün 1,5 saatlik toplantılar şeklinde gerçekleştiriliyor.

- Travma sonrası psikososyal destek hizmetleri

Çocuk ve aile merkezlerinde konteyner kentlerde yaşayan genç kadınların güçlenmesi ve yaşam becerilerini artırarak hayat içinde daha aktif rol alabilmesi için yapılandırılmış Hayat Dolu Buluşmalar eğitim programı da uygulanıyor. Programa katılan kadınların eğitime devam, kadın sağlığı, eleştirel düşünme, teknolojiyi kullanma, haklarını bilme ve kullanma gibi konularda bilgi edinmesi hedefleniyor.

Merkezlerde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE) işbirliğinde depremden etkilenenler için travma sonrası psikososyal destek hizmetleri de sunuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?