USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Uyuz insan' sıfır can kaybı: Yaptığı hiçbir bina yıkılmayan mühendis anlattı

Ekonomi - Depremlerin vurduğu Antakya’da binlerce bina yerle bir olurken ilçede hasar almayan bazı binalar da var. 'Olması gerekeni yaptık' diyen Ergüvenoğlu ailesinin yaptığı 3 kamu binası, 12 apartman onlar arasında...

'Uyuz insan' sıfır can kaybı: Yaptığı hiçbir bina yıkılmayan mühendis anlattı
23-02-2023 14:47
Google News

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ile 7.6'lık depremde en büyük hasar alan yerlerden biri Antakya oldu.

İlçede binlerce bina yerle bir oldu, binlerce kişi de yaşadıkları binaların enkazında hayatlarını kaybetti.

Antakya'da az da olsa sağlam kalan binalar mevcut.  Ergüvenoğlu ailesinin ilkini 2004’te yaptığı Antakya’daki 3 kamu binası ile 12 apartman da yıkılmayan yapılar arasında yer aldı. Bu binalarda deprem nedeniyle tek bir can kaybı yaşanmadı.

Binaların müteahhidi inşaat mühendisi Mustafa Ergüvenoğlu, adını, sanını bildiği ve işini temiz yaptığına inandığı müteahhitlerin göçük altında kalıp hayatını kaybettiğini söyledi. “Tek mutluğumuz devlet daireleri ile yaptırdığımız her şeyin ayakta olması” diyen Ergüvenoğlu, şunları söyledi:

Antakya’nın birçok mahallesinde yaptırdığımız toplamda 12 binamız var ama hepsi şu an sağlam ve etrafındaki birçok bina yıkıldı. Adını sanını bildiğim ve işini temiz yaptığına inandığım müteahhitler var. Hepsi inşaat mühendisiydi ve göçük altında kalıp hayatını kaybettiler.

İşin içerisinde sahtekârlığı olan insanlar mutlaka vardır ama işini bildiğimiz, sağlam dediğimiz kişilerin kendi yaptıkları binaların altında kaldığını görünce ya mühendisin tasarım hatasının ya da zemin etütlerini yapan jeoloji uzmanının hatasından kaynaklandığını düşündüm. Biz mühendisiz ancak bizim bir sürü ustamız da var. Uygulamalarda gözden kaçan bir hata oluşmuş olabilir. Ancak bu demek değil ki bizim sorumluluğumuz ortadan kalkacak.

‘DEMİRLERİ BİLE SAYDIM’

Bilime inanan babam en büyük rehberimdi. Yaptığımız tüm inşaatların başında eksik bir şey olmasın diye bekledik. Belki çok klasik olacak ama babam hep bize ‘Okumak zorunda değilsiniz, bir belediyenin temizlik işçisi de olabilirsiniz ancak bir sokağı temizlediğinizde tek bir çöp bırakmayacak şekilde yapın.

Mühendislik yapacaksanız ona göre yapın’ derdi. Hangi işi yaparsanız yapın en iyisini yapın bilinciyle büyütüldük. Hiçbir canlının başına bizden kaynaklı bir zarar gelmemesi için çalıştık. Yaptırdığımız her binanın başında kendim durmaya özen gösterdim. Eğer ben yoksam bile mutlaka bir teknik personelim başlarında bulundu. Kullandığımız demirleri bile kendim tek tek saydım. Betonlarım bozuksa o betonu gönderdim. Sonuçta ben bunu parayla satın alıyordum.

Bundan dolayı, ilk başta beni tanımayan ustalarım ve taşeronlarım bana ‘Biz dışardan sizin için uyuz bir insan olduğunuzu duyduk’ diyorlardı. Bunun yanı sıra üniversite hocalarımızdan da çok şey öğrendim. Can kaybının olmamasında hepsinin payı var.

İŞTE O BİNALAR

Hatay’da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde de bu binalar başarılı bir sınav verirken sadece 75. Yıl Bulvarı’ndaki Yüksel Apartmanı ağır hasar gördü. Ergüvenoğlu, Yüksel Apartmanı’nın yıkılacağını belirtti.

1- Kerem Apt
2- Selim Apt
3- Sultan Apt
4- Tonton Apt
5- Mehmet Zehra Apt
6- Sema Blokları 3 bina
7- Sema Apt
8- Yüksel 2 Apt
9- Yüksel Apt (6.4’te hasar gördü)
10- Nurşat Apt
11- Yıldız Apt
12- İrem Apt
13- Sosyal Hizmetler Binası
14- Odabaşı Ortaokulu
15- Defne Cengiz Topel İlkokulu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?