USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Türkiye ve Macaristan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle stratejik ortaklığını perçinleyecek

Son dönemde karşılıklı ziyaretlerle ivme kazanan ve geliştirilmiş stratejik ortak seviyesine yükseltilen Türkiye-Macaristan ilişkileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Budapeşte ziyaretiyle daha da güçlenecek.

Türkiye ve Macaristan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle stratejik ortaklığını perçinleyecek
19-08-2023 20:38
Google News
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan'ın Milli Günü'nde Budapeşte'ye yapacağı ziyaret ikili ilişkilerin derinliğine dair önemli bir anlam taşırken, ziyarette bu yıl "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" seviyesine çıkarılarak yeni bir boyuta taşınan ikili ilişkilerin daha da güçlenmesi ve kritik bölgesel gelişmelerin her alanda ele alınması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Ağustos'ta Macaristan'a günübirlik ziyaret gerçekleştirmesi ve başkent Budapeşte'de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ayrıca Macaristan Milli Günü dolayısıyla düzenlenecek kutlama törenine de katılması öngörülüyor.

Türkiye ile Macaristan ilişkileri tarihi bağlar, son dönemde artan karşılıklı üst düzey ziyaretler ve istişare mekanizmaları ile ivme kazandı.

Türkiye ve Macaristan başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) olmak üzere uluslararası ve bölgesel örgütler çerçevesinde yakın işbirliği yapıyor.

İki ülke birçok alanda işbirliğini sürdürürken, Macaristan hükümeti, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesine çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderdi.

Bunun yanı sıra iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) tesis edilirken, ilişkiler 2023'te "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" düzeyine çıkarıldı.

Köklü ilişkilere sahip olan Türkiye ve Macaristan, 18 Aralık 2023'te diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutlayacak.

Karşılıklı ziyaretler ilişkilere ivme kazandırıyor

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde tarihi bağlar ve kültürel yakınlığın yanı sıra son dönemde karşılıklı ziyaretlerin artması da büyük önem taşıyor.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, 27 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye dayanışma ziyareti gerçekleştirdi ve 3 Mayıs'ta da çalışma ziyaretinde bulundu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle 29 Mart'ta Türkiye'yi ziyaret ederken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Göreve Başlama Töreni"ne iştirak etti.

Dışişleri Bakanı Fidan, 28 Temmuz'da Budapeşte'ye giderek Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

Macaristan hükümeti, eski Dışişleri Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin geliştirilmesine sağladığı şahsi katkılar ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yürüttüğü üstün çalışmalardan dolayı "Yıldızlı Liyakat Nişanı" takdim etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Budapeşte'ye yapacağı ziyaret iki ülke ilişkilerine daha da fazla ivme kazandıracak.

İkili ticarette hedef 6 milyar dolar

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasıyla kapsamlı şekilde ele alınması planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mayısta Budapeşte'ye yaptığı ziyarette iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 3,5 milyar dolara ulaştığını ve hedefin 6 milyar dolar olduğunu belirtti.

Bakan Fidan ayrıca Türk yatırımcıların Macaristan'a artan ilgisinden memnuniyet duyarken, Macaristan'daki Türk yatırımlarının gelecek yıllarda 3 milyar ulaşmasını bekliyor.

Öte yandan Türkiye'deki Macaristan yatırımları da önemli ölçüde artıyor.

Ticaretin yanı sıra Türkiye ve Macaristan enerji güvenliği alanında da işbirliği yapıyor.

Türkiye, Macaristan'a enerji güvenliği konusunda yardımcı olurken, Türk Akımı doğal gaz boru hattı Macaristan'ın enerji güvenliğinin sağlamasında etkili oldu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, bu konuda "Türkiye, Macaristan'ın enerji güvenliği konusunda vazgeçilmez öneme sahiptir. Türk Akım'a ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da Türk Akımı doğal gaz boru hattının Macaristan'ın enerji güvenliğini sağlamasında çok etkili olduğunu düşünüyor.

Gelen doğal gazın Macaristan enerji kaynağının yüzde 48'ini oluşturduğunu kaydeden Szijjarto, "Türk akımı olmasaydı o zaman Macaristan'ın enerji kaynağı da gerçekleşemezdi." ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği ve Türk Devletleri Teşkilatı

Dış politikada ilişkilerini genişletmek, büyütmek ve canlı tutmak isteyen Türkiye ve Macaristan uluslararası arenada da birbirini her daim destekliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan'a göre, Macaristan, Türkiye-AB ilişkilerinin ve katılım sürecinin stratejik önemini en iyi anlayan ülkelerden.

Türkiye, AB ile ilişkilerin yeni dönemde vizyoner bir yaklaşım ve tam üyelik perspektifiyle yürütülmesini bekliyor.

Macaristan'ın 2024'ün ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek olması, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gündemin sürdürülmesi süreci için önem arz ediyor.

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da Macaristan hükümeti olarak AB ve Türkiye arasında işbirliği oluşturmak istediğini belirtiyor.

Öte yandan Macaristan 2018'in sonlarından itibaren Türk Devletleri Teşkilatında (TDT) "gözlemci üye" olarak önemli bir konumda bulunuyor.

İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna arabuluculuk çalışmaları

Türkiye ve Macaristan, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda da eşgüdüm halinde hareket ediyor.

Macaristan Başbakanı Orban, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Türkiye ile düzenli temas halinde olduklarını belirterek, "Bir şey yapacağımız zaman müzakere yaparız ve Macaristan kararlarını geciktirmez." ifadesini kullandı.

Öte yandan Macaristan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve tahıl anlaşmasının sağlanması yönündeki çabalarını da destekliyor ve takdirle karşılıyor.

Türkiye-Macaristan Kültür Yılı

Türkiye Macaristan ilişkileri 2023'te "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" seviyesine çıkarılırken, 2024 de Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olacak.

Öte yandan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin 6'ncı toplantısının da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban başkanlıklarında 2023 yılı sonunda Macaristan'da düzenlenmesi planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?