USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Türkiye’nin En Fazla Mülteci Barındıran İkinci Kenti Gaziantep’te Suriyeli Çocuk Oranı Ne?

Gaziantep, Türkiye’de Suriyeli sayısının en fazla olduğu iller arasında üst sıralarda yer alıyor. Şehirde yaşayan Suriyeli nüfusu birçok aksaklığa neden oluyor.   

Türkiye’nin En Fazla Mülteci Barındıran İkinci Kenti Gaziantep’te Suriyeli Çocuk Oranı Ne?
30-08-2022 10:05
30-08-2022 11:40
GAZİANTEP
Google News

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından Türkiye’ye 3 milyondan fazla sayıda Suriyeli Mülteci sığınmıştı. 11 yıldır Türkiye’de yaşayan ve nüfusu her geçen gün artan mültecilerin durumu, muhalefet partilerinin ve hükümetin gündeminde. Suriyeli Mültecilerin ülkelerine güvenli bir şekilde dönüşü konuşulurken, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’da doğan her 3 bebekten 1 tanesinin Suriyeli olduğunu söyledi. Savaş’ın bu açıklamalarının ardından gözler İstanbul’dan sonra en fazla Suriyeli Mültecinin yaşadığı Gaziantep’e çevrildi.

Gaziantep’te Endişe Artıyor!

İstanbul’un ardından en fazla sayıda Suriyeli Mültecinin yaşadığı Gaziantep’te, mültecilerin kent nüfusuna oranı yüzde 17,93 oldu. 100’den fazla sayıda mahallenin yabancı nüfus kaydı alımına kapatıldığı kentte, endişe de artıyor. Suriyeli Mültecilerin yüksek olan doğum oranları, kimi mahallelerde başlayan gettolaşma, okullarda tehlikeli boyutlara ulaşan ayrışmalar, kentte endişelerin artmasına neden oluyor. Gaziantep’te yılda ortalama 65 bin çocuk dünyaya geliyor. Gaziantep’te dünyaya gelen çocukların 40 binini Gaziantepliler oluştururken, 25 bininin ise Suriye uyruklu çocuk olduğu öğrenildi. Gaziantep’te toplam kayıtlı kayıtsız yaklaşık 1 milyon Suriyeli bulunduğuna göre hesaplandığında bunların 350 bin 18 yaş altı olduğu ileri sürüldü. Gaziantep’te Suriyeli çocuk sayısı her geçen gün hızlı bir şekilde artarken iddialara göre kayıtsız Suriyelilerin çocuklarının merdiven altındaki sağlık merkezlerinde doğum yaptırıldıkları ve bundan dolayı sayılarının da tespit edilemediği ifade edildi.

Bebek Ölüm Oranlarında Üst Sıralarda

Gaziantep'te son zamanlarda Suriyelilere bağlı olarak artan nüfus karşısında sağlık hizmetleri yetersiz kalıyor. Yerel halk hastanelerde randevu bulmakta güçlük çekiyor. Bunun yanında sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması küçüklü büyüklü enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra bebek ölümlerinin artmasına da neden oluyor. TÜİK'in açıkladığı ölüm istatistikleri verisine göre bebek ölümünde binde 15 oranıyla Gaziantep bölgede ilk sırada yer alıyor. Bu konuda geçtiğimiz aylarda mecliste açıklama yapan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, “Suriyelilerin doğum oranı Türklere göre 3 kat fazla. Yerel basında çıkan haberlere göre çok fazla gebe olduğu için takibinin yapılamadığı, bunun erken doğumlara yol açtığı, gebelerin hijyen olmayan ortamlarda doğum yaptığı, devlet hastanelerinde kadın ve doğum hastalıkları uzman sayısının yetersiz olduğu ve 36 sağlık evinde ebenin olmadığı vurgulanmaktadır. İlave olarak çocuk cerrahisi, beyin cerrahisi, çocuk hematolojisi ve çocuk onkoloji uzmanları ve pratisyen hekim sayılarının da yeterli olmadığı belirtilmektedir. Sağlık Bakanlığımızın eksikliklerin giderilmesi konusunda gereğini titizlikle yerine getirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Eğitimsizlik Sorunları Körüklüyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2021 tarihinde yapılan açıklamada anaokulunda 35 bin 707, ilkokulda 442 bin 817, ortaokulda 348 bin 638 ve lisede 110 bin 976 Suriyelinin eğitim gördüğünü açıklanmıştı. Toplamda 771 bin 428 Suriyeli çocuk Türkiye’deki okullara giderken eğitim çağında olup okula gitmeyen 432 bin 956 çocuk bulunduğu açıklanmıştı. Eğitim faaliyetlerine katılamayan çocukların büyük bölümü küçük yaşlardan itibaren çalıştırılmaya başlanıyor. Gaziantep sokaklarında kâğıt toplayan, dilenen ya da iş yerlerinde çırak olarak çalışan birçok Suriyeli çocuk bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?