USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması AA bültenlerinde

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikle kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, AA tarafından ayrıntılı şekilde haberleştirildi.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması AA bültenlerinde
05-12-2022 13:21
Google News
Ankara

AA bültenlerindeki bilgilere göre, TBMM, 5 Aralık 1934'te Kazım Özalp Başkanlığında toplandı. Meclis oturumunda, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ve İntihab-ı Mebusan Kanunu'ndaki değişiklikler görüşüldü.

Başbakan İsmet İnönü'nün gündemle ilgili konuşmasının ardından, oy birliğiyle kabul edilen kanun değişikliklerini AA, 5 Aralık 1934'te şu şekilde haberleştirdi:

"Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun 10. ve 11. maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: Yirmi iki yaşını bitiren kadın, erkek her Türk mebus seçmek hakkını haizdir. Otuz yaşını bitiren kadın, erkek her Türk mebus seçilebilir.

İntihab-ı Mebusan Kanunu'nda da şu değişiklikler yapılmıştır: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üyeleri, Türkiye devleti halkından her kırk bin nüfusta bir kişi olmak üzere seçilir."

Seçme ve seçilme hakkı coşkusu

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınması, yurdun dört bir yanında sevinç ve coşkuyla karşılandı.

Ankara Kız Lisesi öğretmenlerinin davetiyle halkevinde toplanan kadınlar, Kız Lisesi öğrencileri ile TBMM'yi ziyaret edip, Meclis Başkanı Özalp'e teşekkürlerini sundu.

Seçme ve seçilme hakkının tanınması Kars, Rize, Denizli, Bolu ve Antalya'da halkevlerinde toplanan kadınlarca coşkuyla kutlandı.

Kadınlar, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İnönü ve Meclis Başkanı Kazım Özalp'e teşekkür telgrafları gönderdi.

Yurdun dört bir yanındaki kadınların şükranlarını sunması üzerine Cumhurbaşkanı Atatürk'ün mesajı, 9 Aralık 1934 tarihli AA bülteninde şu şekilde yer aldı:

"Erdemli kadınlarımızın saylav (milletvekili) seçimlerine girmelerinden dolayı ülkenin bütün kurumlarından, yer yer toplantılarından telyazıları aldım. Gösterilen duygulardan gönencim büyüktür. Türk kadınının yeni girdiği siyasal alanda da değerli işler başarmasını dilerim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?