USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

TBMM Dışişleri Komisyonundan Balkanlar'a parlamenter diplomasi turu

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç'ın başkanlığında, son 19 günde 5 Balkan ülkesini ziyaret ederek parlamenter diplomasi faaliyeti yürüttü.

TBMM Dışişleri Komisyonundan Balkanlar'a parlamenter diplomasi turu
03-12-2022 12:48
Google News
TBMM

Dışişleri Komisyonu üyeleri, resmi ziyaret kapsamında 13 Kasım'dan 2 Aralık'a kadar Balkan ülkelerinde aralıksız temaslarda bulundu.

Komisyon Başkanı Kılıç ve beraberindeki komisyon üyelerinin ilk durağı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte oldu.

Uluslararası Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu ve beraberindeki heyetle görüşen Kılıç, Macaristan Dış İlişkiler ve Dış Ticaret Enstitüsünde düzenlenen "Değişen Dünya Düzeninde Türkiye'nin Dış Politika Stratejisi" konulu panele katıldı, Çelik İhracatçıları Birliği üyeleri ve ülkede eğitim gören Türk öğrencilerle bir araya geldi.

Kılıç, Macaristan Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Zsolt Nemeth, Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Istvan Jakab ve Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle ayrı ayrı görüştü.

Sonraki durağı Estonya olan Kılıç ve beraberindeki milletvekilleri, başkent Talin'de vatandaşlarla bir araya geldi, Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ile bölgedeki konuları ele aldı.

Heyet, Estonya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Andres Sutt ve komisyon üyeleriyle Türkiye'nin öncü rol oynadığı tahıl anlaşması, NATO genişlemesi ve bölgesel konuları değerlendirdi.

Estonya parlamentosunu da ziyaret eden Kılıç ve Dışişleri Komisyonu üyeleri, Meclis Başkanı Jüri Ratas tarafından kabul edildi.

Kılıç ve beraberindeki heyet, daha sonra Slovakya'nın başkenti Bratislava'ya geçti, Slovakya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Marian Kery ile gerçekleşen toplantıda NATO genişlemesi, göç ve bölgesel konular gündeme geldi.

Komisyon Başkanı Kılıç'ın, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Rastislav Kacer ile temaslarında ise iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri değerlendirildi.

Polonya'da yoğun gündem

Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, 27-29 Kasım'da beraberindeki milletvekilleriyle Polonya'da temaslarda bulundu.

Polonya‐Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Grzegorz Matusial ile iki ülke ilişkileri, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkında görüş alışverişinde bulunan Kılıç, Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin terör örgütlerine yönelik mücadelesinin yanı sıra Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki uluslararası hukuk ihlalleri ve Türkiye ile Polonya'nın NATO'daki faaliyetleri ele alındı.

Polonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Radoslaw Fogiel ve komisyon üyeleriyle bölgedeki güncel gelişmelerin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ve NATO genişlemesi konularının masaya yatırıldığı toplantı gerçekleştirildi. Kılıç'ın, Parlamento Başkan Yardımcısı Ryszard Terlecki ile görüşmesinde ise iki ülke arasındaki turizm hacminin artırılması ve savunma sanayi alanındaki işbirliği olanakları değerlendirildi.

Kılıç ve beraberindeki komisyon üyeleri, Polonya Senatosu Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bogdan Klich ile Rusya-Ukrayna savaşı ve NATO'nun faaliyetlerini konuştu.

Akif Çağatay Kılıç'ın, Polonya Cumhurbaşkanı Siyasi İşler Danışmanı Türkolog Jakub Kumoch ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki işbirliği olanaklarının yanı sıra AB ve NATO konuları ele alındı.

Kılıç ve komisyon üyelerinin Balkanlar'daki resmi ziyaretlerinin son durağı Sırbistan'ın başkenti Belgrad oldu.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic tarafından kabul edilen Kılıç, mevkidaşı Borko Stefanoviç ile bir araya geldi.

Sırbistan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin ve turizm hacminin daha da artırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Kılıç'ın Sırbistan Turizm ve Gençlik Bakanı Hüseyin Memiç ile görüşmesinde ise yerli otomobil Togg, turizm ve teknoloji konuları ele alındı.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç ve beraberindeki milletvekilleri, Belgrad Yunus Emre Enstitüsü'nü de ziyaret etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?