USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sektör temsilcileri uyardı: Gıda fiyatlarına yeni zamlar yolda

Artan enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşın cebini bükmeye devam ediyor. Türkiye’de gıda enflasyonu önceki gün yüzde 102.55 olarak açıklandı. Sektör temsilcileri zamların devam edeceğini ve kış aylarının daha zor geçeceğini belirtiyor.

Sektör temsilcileri uyardı: Gıda fiyatlarına yeni zamlar yolda
07-12-2022 09:51
07-12-2022 09:57
GAZİANTEP
Google News

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, çiftçi ve sanayiciyi endişelendiren ulaşım fiyatlarındaki artışların tarım ürünlerini etkilediği belirterek “Sebze ve meyvede kış nedeniyle yeni fiyat artışları da gelecek" diye konuştu.

Hayat pahalılığı vatandaşın cebini zorlamaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının düştüğünü duyururken Türkiye’de gıda enflasyonu önceki gün yüzde 102.55 olarak açıklandı. Enflasyonda en çok fiyat artışının ulaşımda olması ise sanayici ve çiftçinin endişelenmesine neden oldu. Zamların devam edeceğini belirten sektör temsilcileri gübreden elektriğe her alanda fiyat artışları nedeniyle kış aylarının daha zor geçeceğini söylüyor.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre, Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, çözümü tarlada değil markette aradıkları sürece artışın devam edeceğini belirterek, “Gübrede yıllık fiyat artışı yüzde 230’u buldu. Hava soğudu seraları ısıtmak için elektrik faturaları artıyor. Gıda fiyatlarının düşüşü için tek yöntem girdi fiyatlarının düşmesi. Yoksa ne yaparsanız yapın düşmez” diye konuştu.

“ANTALYA’DAN BEDAVA DOMATES BULSANIZ İSTANBUL’A GETİRMENİZ 5 LİRA TUTUYOR"

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da ulaştırmadaki fiyat artışlarının tarım ürünlerinin taşınmasında sorun yarattığını belirtti. Tavşan, “Antalya’dan bedava domates bulsanız İstanbul’a getirmeniz 5 lira tutuyor. Dolayısı ile 10 liranın altına bir şey yemek mümkün değil. Sebze ve meyvede kış nedeniyle yeni fiyat artışları da gelecek” diye konuştu.

Dünyada fiyatları gerilerken Türkiye’de artan süt ve süt ürünlerinde de yeni zamların geleceği belirtiliyor. Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, üreticinin kazanmadığı bir model uygulandığını belirterek “Önce yetiştiriciyi teşvik edecek bir sistem lazım. Ayrıca bizim enflasyon sepetinde tek bir ürünümüz var onun dışındaki ürünler sanayiciden çıkıyor. Onlara sormak lazım pahalılığı” dedi.

Sanayici ise üretici fiyatları ile tüketici fiyatları endeksindeki farka vurgu yapıyor. İsim vermeden konuşan gıda sanayicileri, “Bu elektrik ve doğalgaz fiyatları ile nasıl düşürelim fiyatları? Şimdi ücret zammı geliyor, bir de enerji zammı bekleniyor. Bunlar gelince daha da artacak” diye konuştu.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?