USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

"2021 yılından ümitliyim. 2022 yılı çok iyi olacak…"

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’ndan çok önemli açıklamalar;

28-05-2021 18:08
28-05-2021 18:55
Google News
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, 2021 yılının farklı bir yıl olacağını kaydederek, 2020 yılında pandemiye rağmen Gaziantep’te elektrik tüketiminin yüzde 12.7 arttığını, 60 bin ilave istihdam sağladığını söyledi. Konukoğlu, “Geçen yıl 8 milyar dolar civarında ihracat yapan Gaziantep’in pandemi ve yaşanan sıkıntılara rağmen bunu başardıysak, 2021 yılında çok daha farklı noktalara geleceğimizden şüphemiz yok” dedi.
Sanko Holding’e 4 ödül birden verildi.

Ekonomist Dergisi ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliği lie 16 yıldır düzenlenen ‘Anadolu 500 Ödülleri’ kapsamında; Sanko Holding Onursal başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na  sanayileşmeye katkıları ve hayırseverliğinden dolayı ödül verilirken, Sanko Holding’e ise toplamda 3 ödül birden verildi. 

Anadolu’nun en büyük 5 şirketinden birincisi ödülü (Sanko Holding) , Anadolu’nun İhracatını en çok yükselten 5. Şirket (Sanko Dış Ticaret A.Ş.), Anadolu’da istihdamını en yüksek 2. Şirket ödülü (Sanko Tekstil A.Ş.), 



Sanko olarak 2020 yılını yüzde 11 eksiyle kapattık…

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katıldığı, o- line gerçekleşen törende konuşan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Ocak ve Şubat ayında iyi geden 2020 yılının pandamiyle başladığını ifade ederek, “Aslında Ocak-Şubat iyi gitti. Bütçeleri tutturduğumuzu gördük. Fakat Mart ayından sonra herkesin, bütün şirketlerin bütçelerinde erime oldu. Haziran ayında işler tekrar yükselmeye başladı. Tedarik zincirinde bozulmalar yüzünden 2020 yılı bütçeleri tam anlamıyla tutturulamadı. Biz Sanko Holding olarak 2020 yılını yüzde 11 eksiyle kapattık.” dedi.

Büyüme hızı hedefim yüzde 10…

2021 yılının çok farklı bir yıl olacağını dile getiren Konukoğlu, konuşmasına şöyle devam etti; “2021 yılı çok farklı bir yıl olacak.2021 yılının bütün tahminlerin, Merkez Bankası tahminlerinin yüzde 4.3 olduğu büyüme hızının olduğu söyleniyor. Ama biz sanayi kesimi, yalnızca sanayiyi düşündüğünüz zaman büyümenin yüzde 10’ların üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü ben Gaziantep’te örnek vermek istiyorum. 2 yıl önce insanlar ellerinde bulunanı geri iade etmek isterken, bugün için ilave Organize Sanayi Bölgesi açmamız için baskı kuruyorlar.

Her şeye rağmen 2020’de Enerji tüketimi, istihdam ve ihracat arttı..

Ben 2021 yılında bugün itibariyle geriye dönüp 365 gün hesabına baktığınız zaman ihracatımızın 10 milyar doların üzerine çıktığını görüyorum. Geçen sene ihracatımız 8 milyar dolardı. Bölge ihracatımız 10 milyar doların üzerine çıktı .Bir tek Gaziantep’ten hesap edecek olursak 9 milyar dolar. Bu şunu gösteriyor.2019 yılına göre 2020 yılında pandemiye rağmen, bu kadar sıkıntıya rağmen, üç aylık bir iş kaybı olmasına rağmen enerji tüketimi yüzde 12.7 artmış. Gaziantep sanayicisi 60 bin ilave istihdam sağlamış. Bunları hesap ettiğiniz zaman, o sıkıntıya rağmen bunu başardıysak 2021 yılında çok daha farklı noktalara geleceğimiz konusunda hiç şüphemiz yok.

2021 yılında 250 milyon dolarlık yatırım yapacağız…

Ben 2021 yılında umutluyum. Örneğin bizim şirket olarak 250 milyon dolar civarında bir yatırımımız var bu sene. Onun yanında büyüme hızımızın yüzde 10’nun üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Bu yılki büyüme hızımızın  yüzde 10’nun üzerine olacağını hissediyoruz. Bütün çalışmaları o yönde yapıyoruz. Ben özellikle Haziran ayından sonra, aşılamanın artmasıyla Avrupa’da Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında biraz durulma olacak. Tatil döneminden dolayı. Ama Ağustos’tan sonra  özelilkle Tekstil’de ve tüketim sektörünün hepsinde artış bekliyorum. Avrupa’daki yüzde 17 olan Pazar payımızı tekstilde yüzde 20’nin üzerine çıkarmalıyız.


Uzakdoğu ile lojistik krizi Türkiye’ye tarihi bir fırsat doğurdu…

Avrupa şunu anladı. Her şeyi Uzakdoğu’dan getirme halinde herhangi bir tedarik zincirinin bozulmasıyla, nakliyenin aşırı derecede artmasıyla , maliyetlerin yükselmesini gördü. Hammadde tedarik edemediğini  gördü. Türkiye lojistik anlamda bu fırsatı kaçırmamalı. Biz Türkiye olaraktan 4 saatlik uçuşla çevremize baktığımızda bir milyar insana hitap ediyoruz. Avrupa, Afrika, Orta Doğu bunların hepsi bizim Pazar alanımız. Bu lojistik üssümüzü hak olarak düşündüğümüzde ve bunu iyi değerlendirdiğimizde çok farklı bir noktaya geleceğimize inanıyorum.

Medikal Kumaşın yüzde 85’ini Gaziantep üretiyor.

Biz sanayiciler olarak her zaman altını çiziyoruz. Üretim, Üretim, Üretim. Servis sektörünün başımın üstünde yeri var ama üretimi asla asla bırakmamız gerekiyor. Bugün sağlık sektöründe kullandığımız şu anda hepimizin odamızdan dışarı çıktığımızda taktığımız maskelerimizin hepsi yüzde 100 yerli üretim. Gerek pamuklusu, gerekse de sentetik olanı kullanın yüzde 100’ü yerli üretim. Türkiye’nin toplam maske kumaş üretiminin yüzde 85’i Gaziantep’te üretiliyor. Ve o pandemi döneminde neler çektiğimizi biz biliyoruz. Türkiye’ye kumaş yetiştirmek için sanayici arkadaşlarımız 24 saat fabrikada yattılar. 2021 yılından ümitliyim. 2022 yılı çok daha iyi olacak.

Biri 10, diğeri 15 milyon metrekareye 2 yeni OSB kuruyoruz.

Şu anda insanlar Gaziantep’te ısrarla yeni ilave Organize Sanayi Bölgesi (OSB) istiyorlar.2 tane çalışma yapıyoruz. Biri 10 milyon metrekare, diğeri 15 milyon metrekare. Şu anda zaten 50 milyon metrekare alanımız var. Ve fuul dolmuş durumda. Yani yeter ki sanayinin önünde durmayalım. Sanayiyi destekleyelim. Bu ülkenin geleceği üretim, üretim, üretimden geçiyor. Servis sektöründe büyümeler azalabilir. Onlara bir şey demiyorum. Ama yalnızca sanayi kapsamında baktığımız zaman kesinlikle yüzde 10’lerin üzerinde büyüyeceğimizi tahmin ediyorum.

Gaziantep’ten ISO 500’de 29 değil 30 şirketimiz var.

İlk 500’de 29 firmamız var. Ben bir firmanın yetkilisin aradım. Siz neden yoksunuz diye! Geçen sene beyannamelerini Haziran ayında vermek üzere özel döneme girmişler. Bundan dolayı  bu sene giremedik dediler. Seneye başkanım orda olacağız, merak etme  dediler.  Onu da hesap edersek ISO 500 sanayi kuruluşu listesinde Gaziantep’in şirket sayısı 30 oluyor.

Haber: Serpil Şahan
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?