USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Özel sporcular Batuhan ve Yiğit, sutopu sayesinde iletişim becerilerini geliştirdi

Trabzon'da yüzmeyle başladıkları spora sutopuyla devam eden özel sporcular Batuhan Yakup Çakır ve Yiğit Yeşilyurt, bu sayede iletişim becerilerini de geliştirdi.

Özel sporcular Batuhan ve Yiğit, sutopu sayesinde iletişim becerilerini geliştirdi
18-09-2023 12:38
Google News
Trabzon

Mental retardasyon rahatsızlığı bulunan Batuhan Yakup Çakır ile 2,5 yaşında otizm ve hiperaktivite tanısı konulan Yiğit Yeşilyurt, yüzmeyle başladıkları sporda gelişimleriyle dikkati çekiyor.

Trabzon Pasifik Spor Kulübü sporcusu 2 genç, antrenör Onur Mutlu'nun girişimleriyle bu yıl sutopu branşında lisans aldı.

Kulübün sutopu takımına giren 23 yaşındaki Batuhan ile 17 yaşındaki Yiğit, Ortahisar Belediyesi Kapalı Yüzme Havuzu'nda çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Sutopu Federasyonu Trabzon İl Temsilcisi ve Trabzon Pasifik Spor Kulübü antrenörü Onur Mutlu, AA muhabirine, Yiğit ve Batuhan'ın yüzme branşında kulüplerinin sporcusu olduğunu söyledi.

Batuhan ile 7, Yiğit'le de 5 senedir çalıştıklarını belirten Mutlu, "Yüzme yarışlarını sürekli takip ediyorduk. 'Özel sporcularımızı sutopu branşına da katabilir miyiz?' diye düşündük. Biz şunu yapmaya çalışıyorduk; bu çocukları hayata ne kadar daha entegre edebiliriz, ne kadar daha sosyalleştirebiliriz? Bunun için adım attık. Batuhan ve Yiğit haricinde Türkiye'de sutopu lisansı olan başka özel çocuk yok" dedi.

Mutlu, bu konuda Türkiye Sutopu Federasyonu ile görüştüklerini ve lisans yönetmeliklerinde özel sporcuların bu sporu yapmasında engel olmadığını öğrendiklerini ifade ederek, böylece Yiğit ve Batuhan'ı sutopu takımında da maçlara çıkardıklarını aktardı.

Sutopunun takım sporu olduğuna dikkati çeken Mutlu, "Sutopu bir takım sporu olduğundan takım arkadaşlarıyla antrenman yapmaya başladıkça birbirleriyle uyum sağladılar. Antrenmana biri gelmediğinde takım arkadaşları hemen soruyor, 'Neden gelmediler?' diye. Birbirlerini de aramaya başladılar bir noktadan sonra." diye konuştu.

"Biz bu çocukları kazandık, o daha önemli bizim için"

Mutlu, özel çocukların her şeyi yapabileceğine inandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bizim için sporda kazanmak ya da kaybetmek çok da önemli değil. Biz bu çocukları kazandık, o daha önemli bizim için. İlk geldikleri zamana göre Yiğit ve Batuhan çok büyük gelişim gösterdiler, özellikle iletişim anlamında. Çünkü özel çocuklar dışarıyla iletişimde zorlanabilir, daha içine kapanık gözükür ama şu an baktığınızda kendilerini en fazla geliştirdikleri konu, daha fazla iletişim kurmaları oldu."

Avrasya Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencisi Batuhan Yakup Çakır, yüzmeye lisede başladığını belirterek, "Arkadaşım sayesinde yüzmeyle tanıştım. Sutopunu ilk olarak internette videolarına denk gelerek izledim. Videoları izleyince daha da heyecanlandım, 'Ben de yapabilir miyim?' diye düşündüm. Sonrasında antrenmanlara girince arkadaşlarımla yapmaya başladım. Sutopu oynadığım için çok mutluyum." dedi.

Yiğit Yeşilyurt ise sutopunu ve yüzmeyi çok sevdiğini dile getirerek, "Onur hocamın desteğiyle havuz ve denizde yüzme antrenmanlarına katılıyorum. Üç senedir yüzüyorum, iki senedir de sutopu oynuyorum. Sutopu oynarken hem mutlu oluyorum hem heyecanlanıyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?