USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Ortadoğu ülkelerinden Nizip sabunlarına büyük ilgi

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Gaziantep’in Nizip ilçesinde ağaçlardan toplanıp fabrikalara getirilen zeytinler, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra doğal zeytinyağlı Nizip sabunlarına dönüşüyor. İçerisinde kimyasal madde bulunmayan, kozmetik sektöründe de önemli bir yer tutan doğal zeytinyağlı sabunlar, Türkiye’nin yanı sıra özellikle Ortadoğu ülkelerinde de büyük ilgi görüyor.

Ortadoğu ülkelerinden Nizip sabunlarına büyük ilgi
10-12-2016 12:32
Google News
Zeytin diyarı olarak da bilinen Gaziantep’in Nizip ilçesinde çiftçilerin ekim ve kasım aylarında binbir emekle ağaçtan topladıkları zeytinler, sofraları olduğu kadar banyoları da süslüyor. Toplandıktan sonra araçlarla getirildikleri fabrikalarda özel makinelerde yağları çıkarılan zeytinlerden arta kalan posalar, tekrar araçlara yüklenerek sabun fabrikalarına götürülüyor. 

’"

 

Burada zeytin posalarından "pirina yağı" elde edilmesiyle başlayan işlem, büyük kazanlara konulan yağın "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek yaklaşık 2 gün boyunca kaynatılmasıyla devam ediyor. Karışım, istenilen kıvama geldikten sonra kovalarla fabrikanın özel hazırlanmış bölümünde yere seriliyor. Bir günlük soğutmanın ardından 6 işçi tarafından önce dikine, sonra da enine kesilerek dilimlenen sabun, daha sonra damgalanarak toplanıyor ve kubbe şeklinde duvar gibi örülerek 6 ay boyunca kurumaya bırakılıyor.

’Türkiyegazetesi’
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?