USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Op. Dr. Akça: Horlama bir alışkanlık değil, hastalıktır

Op. Dr. Mehmet Ege Akça, sık sık uykunun bölünmesi, konsantrasyon güçlüğü, gündüz uykululuk hali gibi şikayetlerle kendisini gösteren horlama ve uyku apnesinin 'sağ kalp yetmezliği' gibi kalıcı hasarlara sebep olabileceğini belirtti.

Op. Dr. Akça: Horlama bir alışkanlık değil, hastalıktır
29-03-2023 10:09
Google News

Erişkinlerde horlama ve uyku apnesi (uykuda solunumun birkaç saniye durması), uyku esnasında üst solunum yolu tıkanmaları sonucunda oluşuyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ege Akça, sık sık uykunun bölünmesi, konsantrasyon güçlüğü, gündüz uykululuk hali gibi şikayetlerle kendisini gösteren horlama ve uyku apnesinin ilerleyen zamanlarda akciğerde direnç oluşmasına bağlı 'sağ kalp yetmezliği' gibi kalıcı hasarlara sebep olabileceğini belirtti.

Emsey Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ege Akça, Horlama ve uyku apnesinin genellikle burun tıkanıklığına bağlı olmadığını söyleyerek, “Genel bilinenin aksine horlama ve uyku apnesi burun tıkanıklığına bağlı değil, yumuşak damak ve dilin uyku esnasında arkaya düşmesine bağlı olmaktadır. Daha nadir olarak zayıf hastalarda burun tıkanıklığına bağlı horlama ve uyku apnesi görülebilmektedir” diye konuştu.

“EHLİYET ALMAYA ENGEL OLABİLİR”

Horlama ve uyku apnesinin genellikle kilolu bireylerde görüldüğünü anlatan Akça, “Bu sebeple obezite sınırları içerisinde olan kişilerin ehliyet alabilmesi veya ehliyetini yeniletmesi için kendilerinde uyku apnesinin olmadığının kanıtlanması gerekmektedir. Tanı ve tedavide uykuda oksijen değerleri, solunum durma süresi gibi birçok parametrenin bakıldığı polisomnografi (uyku testi) altın standarttır” ifadesini kullandı.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Tedavisi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Mehmet Ege Akça sözlerine şöyle devam etti:

“Zayıf hastalarda cerrahi yöntemler ve uykuda solunum cihazı (CPAP) önerilmektedir. Kilolu bireylerde öncelikle kilo verilmesini amaçlayan diyet, spor, genel yaşam değişiklikleri, mide operasyonları gibi alternatifler düşünülmelidir. Ancak bunların erken dönemde yapılamadığı durumlarda yine cerrahi yöntemler ve uykuda solunum cihazı (CPAP) uygulanılmaktadır”

“ÇOCUKLARDA DURUM BİRAZ DAHA FARKLI”

Çocuklardaki horlama ve uyku apnesinin çoğunlukla geniz eti ve bademcik büyüklüğünden kaynaklandığını belirten Op. Dr. Akça, bunun erişkinlerden farklı olarak gelişme geriliği, diş çürümeleri, konuşma problemleri ve hatta ‘tekrarlayan orta kulak iltihaplarına’ sebep olabileceğinin altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?