USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Miraç’ta ‘Burak’ın sırrı nedir?

İslam alemi bugün Hz. Muhammed’in (S.A.V) göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eden Miraç Kandili’ni kutluyor.

Miraç’ta ‘Burak’ın sırrı nedir?
10-03-2021 15:27
Google News
Doç. Dr. Yunus Emre Tansü Mega Haber’e yaptığı açıklamada, Miraçla ilgili Sahih-i Buhari’de geçen olayı şu şekilde anlattı:

“Bir hadis var, salat 8 olsa gerek. Orada, ’Merkepten büyük, katırdan küçük, beyaz bir bineğe bindirildim. Onla önce Mescid-i Aksa’ya geldim ve Mescid-i Aksa’dan da göğe yükseldim. ’ şeklinde anlatılıyor. Bu yolculuğu “Burak” adlı bineğin üzerinde gerçekleştiriyor. Bu Hz. Peygamberle (SAV) ilgili Hadis-i Şerif.  Resulü Ekrem bununla geceleyin uykusunda Mekke’den alınıyor, Kudüs’e Mescid-i Aksa’ya geliyor ve buradan da göğe yükseliyor.”

Burak’ın halk tarafından sevilen ve çok yaygın olarak kullanılan bir isim olduğunu belirten Tansü, kelimenin Berk’ten türediğini ve Berk’in şimşek, yıldırım, sarsılma veren ışık anlamına gelen bir Arapça kelime olduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Yunus Emre Tansü’nün verdiği bilgiye göre; Kur’an’da Burak olarak geçmiyor, sadece Sahih-i Buhari’de bir hadiste var. Kafasının insan kafası olmasının mitolojik oluğunu ancak bunların dini inanışlar olduğu için saygı duyulması gerektiğini dile getiren Tansü, bu hayvanın iki defa İslam literatüründe geçtiğini belirterek diğer anlatımıda aktardı:

“Hz. İbrahim’in karısı Sare’nin yanından oğlu İsmail’le birlikte Mekke’ye diğer eşi Hacer’in yanına giderken bindiği hayvan olarak geçiyor, ’Burak’la bir gitti ve Burak’la döndü. ’ diye. Tabi bunun bir özelliği var; sabahleyin çok uzak bir mesafeden biniyor Burak’a, bir anda Mekke’ye geliyor ve akşamleyin de bindikten sonra bir anda diğer eşi Sare’nin yanına dönüyor.”

Haber: Başak AKAY
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?