USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kızılay deprem bölgesine çadır göndermiyor mu? İftira sağanağını yok edecek rakamlar

Kızılay’ın Ahbap Derneği’ne maliyetine çadır satışı yapması üzerinden başlatılan karalama kampanyası ile “deprem bölgesine çadır göndermediler, parayla sattılar” argümanını çürüten verilere ulaşıldı.

Kızılay deprem bölgesine çadır göndermiyor mu? İftira sağanağını yok edecek rakamlar
27-02-2023 15:32
Google News

HABER7 - Özel

Geçmişte TSE standartlarında çadır üretemeyen, 1999 depreminde afetzedelere kefeni parayla satan, deprem bölgesine Kızılhaç’tan bile sonra ulaşabilen, millete AIDS’li kan veren Kızılay, belirli bir zümrenin güdümünden kurtarılarak son 20 yılda devasa bir yardım kuruluşuna dönüştürüldü. Muazzam organizasyon kabiliyetine erişen Kızılay, Türkiye’de ve dünyada meydana gelen her afette süratle yaraları sarmak için seferber olabiliyor. Bunun yanı sıra çadır ve konteyner üretimi için fabrikalar kuran Kızılay, bu yönde attığı şirketleşme adımlarıyla bürokrasiden bağımsız hareket edebilme imkanına kavuşuyor.

Kandan “viski vergisi” alanlar, Kızılay’a çamur atıyor!

YENİ KARA PROPAGANDA ‘ÇADIR SATIŞI’

Kızılay, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından eski Türkiye aparatları tarafından hedefe konuldu. “Kızılay nerede”, “Kızılay bölgede yok”, “Kızılay’ın çadırları depremzedelere ulaşmadı” şeklindeki gerçek dışı ithamlarla gündeme taşınan Kızılay son olarak Ahbap Derneği’ne yaptığı çadır satışı üzerinden eleştirildi.

Kızılay Çadır&Tekstil AŞ’nin Ahbap Derneği’ne 2 bin 50 adet çadır satışı yaptığı gerekçesiyle linç kampanyası başlatılırken; söz konusu çadırların yurt dışı bir kuruluş için üretildiği ve hiçbir kâr marjı uygulanmaksızın Ahbap’a maliyetine satıldığına yönelik açıklama da iftira sağanağını dindirmedi.

Sosyal medyada gündem olmuştu! Kızılay'dan Ahbap açıklaması!Sosyal medyada gündem olmuştu! Kızılay'dan Ahbap açıklaması!

Peki Kızılay, iddia edildiği gibi deprem bölgesine çadır göndermedi mi?

Rakamlar, bölgedeki muazzam deprem organizasyonunda en kritik rolü Kızılay’ın üstlendiğine işaret ediyor.

ÇADIR DA AŞ DA KIZILAY’DAN

Geçmişte arpalığa çevirdikleri Kızılay’ın son yıllarda dünya çapında yardım kuruluşu hüviyeti kazanıp, bürokrasiye mahkum olmaksızın kendi şirketleriyle faaliyet yürütebilme kabiliyeti kazanmasından rahatsız olan çevrelerin “çadır” algısını çökertecek rakamlara ulaşıldı. “Deprem bölgesine çadır göndermeyip Ahbap Derneği’ne 2 bin 50 adet çadır sattığı” yönünde karalama kampanyasına tâbi tutulan Kızılay’ın 11 şehri vuran depremlerin ilk 20 gününde bölgeye öz kapasitesinden tam 54 bin çadır ulaştırdığı öğrenildi.

Mobil mutfaklar, sahra mutfakları, ikram araçları, mobil fırınlarla deprem bölgesinde adeta gıda üssü oluşturan Kızılay’ın 81 milyon öğün sıcak yemek dağıtımı yaptığı, 87 milyon ekmeği ihtiyaç sahiplerine temin ettiği bildirildi. Depremzedelere 11,5 milyon çorba, 37 milyon su, 4,5 milyon içecek, 14,5 milyon ikramlık malzeme dağıtan Kızılay’ın 5 bini aşkın personel ve gönüllü ekibiyle birlikte 11 şehrin her nokrasında hummalı çalışma yürüttüğü belirlendi.

İŞTE O RAKAMLAR

Dünyada eşi benzeri görülmeyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren olağanüstü çabayla bölgenin yaralarını saran Kızılay’ın 6 Şubat-26 Şubat tarihleri arasında afetzedelere yönelik yardım faaliyetleri rakamlara şöyle yansıdı:

54 bin 70 çadır

80 milyon 965 bin 875 öğün sıcak yemek

Sahada 1.189 personel, 4 bin 22 gönüllü

11 milyon 576 bin 37 çorba

87 milyon 831 bin 420 adet ekmek

36 milyon 931 bin 290 adet su

4 milyon 409 bin 648 içecek dağıtımı

14 milyon 539 bin 737 ikramlık malzeme

86 ikram aracı

886 yardım aracı

47 mobil fırın

Her biri 3 bin kişilik beslenme kapasiteli 370 mobil mutfak

Her biri 5 bin kişilik beslenme kapasiteli 22 sahra mutfağı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?