USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanada, Türkiye'ye uyguladığı İHA yaptırımlarını kaldırabilir

NATO Liderler Zirvesi'nde, Kanada-Türkiye görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Kanada'nın, müzakereler sonunda Türkiye'ye uyguladığı İHA yaptırımlarını kaldırmaya yaklaştığı, Ankara'nın süreci yakından takip edeceği belirtildi.

Kanada, Türkiye'ye uyguladığı İHA yaptırımlarını kaldırabilir
14-07-2023 10:09
Google News

Bu hafta Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması sonrasında oluşan Batı'yla yakınlaşma sürüyor.

Bir süredir ilişkilerin gergin olduğu Türkiye-Kanada hattından sıcak gelişmeler yaşandı.

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklar, Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımı kaldırma konusunda adım attığını söyledi.

İHA'LARA YÖNELİK YAPTIRIMLAR YAKIN ZAMANDA KALKABİLİR

Ajansa konuşan kaynaklar, Kanada'nın, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinden sonra Türkiye ile bazı İHA parçalarının satışı için uygulanan kısıtlamalar için görüşmelere devam etme kararı aldığını söyledi.

İsmini açıklamayan kaynakların konuştuğu Reuters, haberinde, "Türkiye savunma endüstrisi için önemli bir hamle olma potansiyeli olan gelişmede NATO üyesi Kanada, optik malzemeler de dahil olmak üzere İHA parçalarının satışına uygulanan engelin kaldırılması için yeniden görüşmeyi kabul etti" ifadesine yer verdi.

TRUDEAU'NUN OFİSİ: MÜTTEFİKLER ARASI YAPTIRIMA KARŞIYIZ

Kanada'nın ihracat kontrolünü şu an için devam ettireceği belirtilirken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ofisi bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Başbakan, İsveç'in NATO üyeliğini Vilnius'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere NATO partnerleriyle görüştü. Kanada, müttefikler arasında savunma ticaretinde herhangi bir kısıtlama, engel ya da yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürmektedir" ifadesi kullanıldı.

Geçtiğimiz günlerde İngiliz medyası, Kanada'nın yaptırımları kaldırdığını idddia etmiş ancak Kanada yönetimi yaptırımların bugün için devam ettiğini belitmişti.

"ALINAN KARARLARIN SONUÇLARINI İZLEYECEĞİZ"

Türkiye zirve öncesinde, Washington'la yaptığı görüşmelerde F-16'lar konusunda güvence istedi; Kanada'nın uyguladığı kısıtlamaların da görüşmelere dahil edilmesini talep etti. Türkiye'nin bir nevi "paket anlaşma" istediği kaydedilirken, İsveç'e yeşil ışık yakılmasının ardından Kanada, görüşmeleri yeniden başlatma kararı aldı.

Türkiye'nin Kanada ile ihracat kısıtlamalarının kaldırılması için görüşmelerde bulunup bulunmadığı sorusuna bir Türk Savunma Bakanlığı yetkilisi, NATO müttefiklerinin birbirlerine ihracat kısıtlamaları getirmesinin kabul edilemez olduğunu ve Vilnius'taki zirvede bu konuda belirli bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Aynı yetkili, "Ancak müzakerelerin sonuçlarını ve Vilnius zirvesinde alınan kararı takip edeceğiz" dedi

İsmini açıklamayan Avrupalı bir diplomat ise, tüm bu gelişmeleri kastederek, "Erdoğan, İsveç'in üyeliğini bekleterek elde edebileceklerini maksimize etti. Geçmişte de gördük ki o elindeki kaldıraçları kullanmayı seviyor" ifadelerini kullandı.

2020 YILINDA SATIŞ YASAĞI GELMİŞTİ

Kanada, 2020 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmada, bu ekipmanların Azerbaycan tarafından kullanılmasından sonra bu malzemelerin satışına yasak getirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?