USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

İşte Cinderesi efsanesi...

8 Şubat Mahallesi’nin isminin anlamı ve tarihinin ele alındığı Yerinde Sohbetler – 8 Şubat Mahallesi bölümünde, araştırmacılara Cinderesi olarak bilinen bölgeye neden bu ismin verildiği de soruldu. Cinderesi efsanesinin detayı haberimizde…

İşte Cinderesi efsanesi...
23-09-2018 21:32
Google News
Gaziantep’teki mahalle isimlerinin anlamı ve tarihini konu alan Yerinde Sohbetler programı, gerçek olayların yanında, unutulmuş efsanelerin de gün yüzüne çıkmasını sağlıyor. Bu efsanelerden biri de Cinderesi efsanesi…

Yerinde Sohbetler’in yapımcısı Başak Akay, kameraman Hacı Adnan Dede ile birlikte 8 Şubat Mahallesi’nin isminin anlamını ve tarihini araştırdı. Mahallede yaşayan vatandaşlarla, daha sonra da araştırmacılarla görüşen Akay, araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu’na Cinderesi bölgesine neden bu ismin verildiğini de sordu.

’"

*Araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu - Başak Akay

"CİNDERESİ, BİR MEVKİİNİN VE DERE BOYUNUN ADIDIR"

Araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu, Cinderesi’nin Gaziantep’teki diğer yer isimlerinin aksine daha farklı ve soyut bir isim olduğunu söyledi. Alisinanoğlu, Cinderesi olarak bilinen yerin Dülük tepesinden mezarlığa kadar olan kısım olarak tarif edildiğini ifade etti. Cinderesi’nin bir mahalle olarak geçmediğinin altını çizen Alisinanoğlu, “Cinderesi, bir mevkiinin ya da dere boyunun adıdır. Bu bölgeye Cinderesi denmesinin nedeni ıssız olmasından kaynaklanlı olabilir. Ayrıca eski yıllarda bu bölgeye teşvik olmasın diye de Cinderesi denmiş olabilir” dedi.

"CİNLERİN YERLEŞİM ŞEKLİ…"

Cinderesi ile ilgili efsaneleri anlatan Alisinanoğlu şunları söyledi:

“Cinderesi ismi, cinlerin olduğu ülke olarak da tarif edilir. Rivayete göre, Hz. Adem’in yaratılışından önce cinler kovulup buraya yerleşmiş. Yine rivayete göre cinlerin yerleşim şekli şöyle olmuştur: O bölgedeki bir takım taşların sürtünmesi ile ortaya çıkan ateş, cinlerin dikkatini çekmiştir ve gelip buraya yerleşirler. Bu nedenle buranın ismi Cinderesi olmuştur.” 

"CİNLERLE HZ. SÜLEYMAN ARASINDA SAVAŞ MEYDANA GELİR"

Alisinanoğlu, bir başka rivayeti şöyle anlattı: “Cinler Hz. Süleyman’a kafa tutarlar. Cinlerle Hz. Süleyman arasında bir savaş meydana gelir. Hz. Süleyman cinleri yener ve bunları sepetlere kapatır. Bunun sonrasında bir tufan çıkar. Çıkan tufanla birlikte bazı sepetler bugün bizim Cinderesi dediğimiz mevkiye sürüklenir, gelir. Daha sonra cinler sepetlerden bir şekilde kurtulurlar ve burayı kendilerine yurt edinirler. Burada yine insanlarla cinler arasında bir savaş çıkar ve yine cinler yenilirler. Daha sonra da cinler insanların emri altına girerler.”  

"SİZ CİNSENİZ BEN DE ANTEPLİYİM"

Cinderesi ismi ile ilgili bir rivayetin daha olduğunu söyleyen Alisinanoğlu, “Bu rivayete göre de Cinderesi, altın madeni olarak çok zengin bir yerdir. Cinler burada bir mağarada altın saklarlar. Daha sonra bu yörenin bir insanı gider cinlerin altınlarını alıp çıkartmak ister. Fakat kapıya geldiğinde mağara kapısı kapanır. Bu kişi daha sonra farklı bir yol dener, altınları tek tek dışarı fırlatır, ve içerideki altını boşaltır. Daha sonra dışarı çıkar ve “Siz cinseniz ben de Antepliyim der. Bu şekilde kıvrak zekaya sahip olduğunu gösterir” dedi. 

Araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu, Cinderesi ismi ile ilgili anlattıklarının tamamen rivayet olduğunu ve halkın zihninde yer edinmiş efsaneler olduğunu söyledi.

YERİNDE SOHBETLER - 8 ŞUBAT MAHALLESİ BÖLÜMÜ


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?