USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

İşte adına şiirler yazılan, türküler söylenen Ezo Gelin’in hikayesi

Gaziantep tarihinde ayrı bir yeri olan ve acı hikayesi nedeniyle hüzünle anılan Ezo Gelin’in kim olduğunu merak ettiniz mi? Barak Mahallesi’ni araştıran Yerinde Sohbetler programının ekibi, tarihçilere Ezo Gelin’in hikayesini de sordu.

İşte adına şiirler yazılan, türküler söylenen Ezo Gelin’in hikayesi
25-05-2018 12:42
Google News
Pazartesi günleri Mega TV’de ve Mega TV’nin sosyal medya hesaplarında yayınlanan Yerinde Sohbetler programı, Gaziantep’teki mahallelerin isimlerinin anlamı ve tarihini ele almaya devam ediyor.

Her hafta farklı bir mahalleyi araştıran Yerinde Sohbetler programının ekibi, Gaziantep tarihinde yaşanmış ama çok az kişinin bildiği ilginç hikayeleri de gün yüzüne çıkarıyor. İlginç olduğu kadar hüzün de veren Ezo Gelin’in hikayesi de bunlardan biri...

Barak Mahallesi’ni, Barak isminin anlamı ve tarihini araştıran Yapımcı Başak Akay ile Kameraman Hacı Adnan Dede, Gaziantep tarihinde ayrı bir yeri olan ve ’Barak’ın gülü’ olarak anılan Ezo Gelin’in hikayesini Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cevdet Avcı’dan dinledi.

’"

*Başak Akay - Dr. Cevdet Avcı

Türk kültür coğrafyasının bugün siyasi sınırlarla ölçülemeyeceğini söyleyen Avcı, buna örnek olarak Ezo Gelin’in hikayesini gösteriyor. Avcı, hikayenin ana parçasının sınırın güneyinde geçtiğini ifade ediyor.

EZO GELİN’İN BAŞINDAN GEÇENLER BÖYLE BAŞLIYOR

Dönemin toplumsal, kültürel şartları içerisinde değişik usulü (berdel) evlilikler yapıldığını belirten Dr. Cevdet Avcı, evliliklerde ekonomik boyutun ciddi külfet olduğu dönemlerde kültürün kendi çözümünü bulduğunu ve farklı evlilik biçimlerinin ortaya çıktığını söyledi. Bunlardan birinin de değişik usulü (berdel) evlilik biçimi olduğunu aktaran Avcı, “Başlık parası veremeyecek olan erkekler, birbirleriyle kız kardeşlerini ya da yakın akrabalarını değiştirerek, alıp vererek evlilikler yapmışlar. Böylelikle başlık parasından kurtulmuşlardır. Ezo Gelin’in hikayesi de böyledir” dedi.

EZO GELİN’İ BU KADAR ÖNEMLİ KILAN, GÜZELLİĞİ…

Acı hikayesinden önce Ezo Gelin hakkında bilgiler veren Avcı, şunları anlattı: “Ezo Gelin’in asıl adı Zöhre Bozgeyik’tir. Bozgeyiklerin kızıdır. Bozgeyikler, bugün Suriye’de de, Barak bölgesinde de yaşamaktadır. Anlatılanlara göre Ezo Gelin’i bu kadar önemli kılan, öncelikle çok güzel olmasıdır. Düğünlerde, şenliklerde çok göze çarpan bir güzelliğe sahiptir. Pek çok kişi onunla evlenmek istemiştir.”

BERDEL USULÜ EVLENİR, AYRILIR… 

Güzelliği nedeniyle yaşadığı bölgede birçok kişinin evlenmek istediği Ezo Gelin’in Şido Hanifi isminde biriyle berdel usulü evlilik yaptığını söyleyen Avcı, hikayenin devamını şöyle anlattı:

"Bu evlilik bir süre sonra göze batar ve problemler çıkar. Ezo Gelin evi terk ettikten sonra da ayrılırlar. Ayrılıktan sonra Ezo Gelin 6 yıl kadar baba evinde oturur. Belli bir zaman sonra Suriye’nin Cerablus ilçesine bağlı bir köyde yaşayan teyzesinin oğlu Mamey (Mehmet) ile evlenir.

’"

VATAN HASRETİ ÇEKER

Bu evlilikten sonra da Ezo Gelin bu defa Bozhöyük Tepesi’nde sürekli kendi vatanını izler ve gurbet hasreti çeker. Uzun süre orada yaşadıktan sonra veremden vefat eder ve Bozhöyük Tepesi’ne defnedilir. 

Ezo Gelin’in bu hikayesi daha sonra hem ilk eşi Şıdo Hanifi tarafından hem de Barak’ta başka aşıklar tarafından hem güzelliğinden hem de başından geçen acı olaydan kaynaklı olarak türkülerle dillendirilir."

’"

KABRİ TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ, BUGÜN OĞUZELİ’NDE

Ezo Gelin hikayesinin zamanla Barak Ovası’yla sınırlı kalmayıp tüm Gaziantep’te duyulduğunu, teknolojinin, iletişim araçlarının gelişmesiyle de ulusala, ulusaldan da evrensele yaygınlaştığını ifade eden Avcı, Ezo Gelin ile ilgili son olarak şu bilgileri aktardı: "Oğuzeli nüfus kayıtlarında Ezo Gelin’nin doğum tarihi 1909, ölüm tarihi ise 1956 diye geçiyor. 1999’da Ezo Gelin’in mezarı Suriye’den tekrar Barak’a taşınıyor. Yani Oğuzeli ilçesinin Uruş, yeni adıyla Dokuzyol Köyü’ne taşınıyor. Bugün orada mezarı var. Mezarı getirilirken çok büyük bir cenaze merasimi yapılıyor. Cenaze merasimine 5 bin kişi katılıyor."

YERİNDE SOHBETLER - BARAK MAHALLESİ PROGRAMINDA EZO GELİN’İN HİKAYESİ DE ELE ALINIYOR



’"

 

Ezo Gelin heykeli bugün Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindedir.

 

Tacettin BORAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?