USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

İçinde perilerin geçtiği bir efsane: Perilikaya

Mega TV’de her hafta yeni bölümlerle ve farklı mahallelerle izleyiciyle buluşan Yerinde Sohbetler programı, Gaziantep kültürüne ışık tutmaya devam ediyor.

İçinde perilerin geçtiği bir efsane: Perilikaya
27-05-2018 14:37
Google News
Gaziantep, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yalnızca ülkemizde değil, tüm Ortadoğu coğrafyasında öncü şehirlerden biri olma özelliği taşıyor. Bunun birçok göstergesi var, tıpkı mahallelere verilen isimlerin anlamı ve tarihi gibi...

Örneğin Gaziantep’teki kalabalık mahallelerden biri olan Perilikaya Mahallesi’ne verilen Perilikaya isminin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Perilikaya isminin anlamını ve tarihini araştıran Yerinde Sohbetler programının yapımcısı Başak Akay ile kameraman Hacı Adnan Dede, bu soruya yanıt aradı.

Mahalleye gidip vatandaşlarla buluşan Yerinde Sohbetler ekibi, daha sonra Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiye Köksel’in görüşlerine başvurdu.

’"

*Başak Akay - Doç. Dr. Behiye Köksel

İÇİNDE PERİLERİN GEÇTİĞİ BİR EFSANE...

Başak Akay’ın sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Behiye Köksel, Perilikaya ismi ile ilgili şunları anlattı: "Bazı semtlerin isimleri efsanelere dayanır. Bu konuda da gözümüzü biraz efsaneye çevirmemiz lazım. Yer adlarıyla ilgili efsaneler toponomik efsane kapsamına giriyor. Perilikaya’nın ismi de böyledir. Ama Perilikaya’nın özelliği, efsanenin devam ediyor olmasıdır."

Köksel, şöyle devam etti: "Anlatılanlara göre, Perilikaya bölgesi eskiden meskun değilmiş. İnsanların da yaşamadığı bu bölgede çok büyük ıssız kayalar varmış. Halk arasında da böyle ıssız ve kimsenin olmadığı yerlerin tekin olmadığı düşünülür. Dolayısıyla da burada olağandışı varlıkların olduğu düşünülür. Burada eskiden perilerin yaşadığına inanılıyor. Perilerin bu ıssız büyük kayalıklarda yaşadığına inanılıyor.

’"

Bu efsane bize buranın daha önce meskûn mahal olmadığını ve buranın daha önce tekin bir yer olmadığını gösteriyor. Tekin olmayan yerlerle ilgili bunun gibi birçok anlatılar vardır. Bunların mitolojik kökenli tarafı da vardır. Mitolojide insanların yaşadığı yerler ve ve insan dışı varlıkların yaşadığı yerler diye mekân tasavvuru söz konusudur. İnsan dışı varlıkların yaşadığı yerler kayadan ziyade yer altı, kuyunun dibi, mağara gibi yerlerdir. Perilikaya’da da mağaraların olması belki bunu düşündürebilir. Yani mitolojiye göre kuyu, mağara, denizin altı, suyun altı , suyun dibi bizden olmayan varlıkların yaşadığı yerlerdir."

"BU İSİMLER MUHAFAZA EDİLMELİ"

Doç. Dr. Behiye Köksel, geçmişten günümüze bir inanışı ve kültürü taşıyan Perilikaya gibi isimlerin kültürel açından önemine de dikkat çekti. Köksel, bu isimlerin gerisinde bir kültürün olduğunu ve bu nedenle de isimlerin muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

’"

*Perilikaya Mahallesi’nden...

PERİLİKAYA NE ZAMAN MAHALLE OLDU?

Perilikaya Mahalle Muhtarı Hüseyin Karaduman ise mahallenin tarihi ile ilgili bilgi verdi. Muhtar Karaduman’ın verdiği bilgiye göre, Perilikaya, yaklaşık 40 yıl önce mahalle oldu. Karaduman, Perilikaya’nın daha önce Ünaldı Mahallesi’ne bağlı olduğunu, mahalle olmadan önce resmiyette yer almasa da halk arasında bölgeye Perilikaya denildiğini ifade etti.

YERİNDE SOHBERLER - PERİLİKAYA MAHALLESİ PROGRAMI




Tacettin BORAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?