USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Hoşgör Mahallesi bakın nasıl ortaya çıkmış...

Araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu’na göre diğer mahallelerin aksine Hoşgör Mahallesi’nin ismi şahıslar ya da kurumlar tarafından verilmiyor. Mahallenin ismi, o bölgedeki insanların yaşadığı şartlardan doğuyor.

Hoşgör Mahallesi bakın nasıl ortaya çıkmış...
20-04-2018 18:08
Google News
Mega TV’de pazartesi günleri yayınlanan Yerinde Sohbetler programıyla mahalle isimlerinin anlamı ve tarihi ile ilgili az bilinen bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Yerinde Sohbetler ekibi, sadece araştırmacıların ve tarihçilerin vakıf olduğu bilgileri Mega TV ekranlarında ve Mega TV’nin sosyal medya hesaplarından izleyiciye aktarıyor.

Yerinde Sohbetler ekibi, ortaya çıkışıyla diğer mahallerden farklı olan Hoşgör Mahallesi’nin tarihini ve Hoşgör isminin nereden geldiğini araştırdı. Mahalleye giden program sunucusu ve yapımcısı Başak Akay ile kameraman Hacı Adnan Dede, mahalle sakinlerinin görüşlerine başvurdu. Ardından araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu ile röportaj yapan Başak Akay, Hoşgör isminin anlamı ve tarihi ile ilgili sorular yöneltti.

’"

*İbrahim Alisinanoğlu - Başak Akay

İşte Hoşgör isminin anlamı ve tarihi…

HOŞGÖR, GÖÇLE ORTAYA ÇIKMAMIŞ

Araştırmacı İbrahim Alisinanoğlu, Hoşgör Mahallesi’nin, ortaya çıkışıyla diğer mahallerden farklı olduğunu anlattı. 1960 yılına kadar o bölgede evlerin olmadığını söyleyen Alisinanoğlu, “Mahalle, 1960’tan sonra ortaya çıkıyor. Mahalleler genellikle bir başka yerden göç edip gelen insanların bir arada yaşamasıyla, yaptıkları evlerle ortaya çıkar. Fakat Hoşgör Mahallesi’nin ortaya çıkışı, şehrin içinde yaşayan bir kısım insanların oraya taşınmasıyla ortaya çıkıyor” dedi.

MAHALLENİN İLK SAKİNLERİ…

Mahallenin ilk sakinleri hakkında da bilgiler veren araştırmacı Alisinanoğlu, şunları aktardı: “Bölgede henüz evler yokken Topal Eniş diye bir hanımın orada yol üzerinde bağı bahçesi vardır. Gelen giden Topal Eniş’in bağ evinin önünden geçer. İnsanlar bahçelerindeki ürünleri topladıktan sonra tekrar geri dönerler. Akyol Mahallesi’nde de Kara Mamed diye bir vardır. Kara Mamed, Hoşgör Mahallesi’nin kuruluşunda ön ayak olan insanlardan biridir. Kendisi önceden oturduğu Akyol Mahallesi’nden bir takım sebeplerle ayrılır, gider kendi arazisinin üzerine bugünkü Hoşgör Camisi’nin yakınındaki bir yere ev yapar ve oraya taşınır. Burada tek başına olan Kara Mamed, eski mahallesindeki birkaç komşusunu da yanına gelmeye ikna eder. O insanlar da Berber Ali, Zemgeli Memik Çavuş, Karadikenli Kara Mamed ve başka bir aileden birkaç kişidir.”

NEDEN HOŞGÖR DENİLMİŞ?

Alisinanoğlu’nun anlattığı bilgilere göre, bölgede ev sayısının artmasından sonra belediye kontrollere başlıyor. Belediyenin amacının ev artışını önlemek olduğunu ifade eden Alisinanoğlu, “Belediye kontrollere geldiğinde Kara Mamed ve diğerleri, ‘Hele görmezden gelin, hoşgörün insanları. Başlarını sokacak bir ev yapıyorlar. Niye bunları bu kadar rahatsız ediyorsunuz’ diye ikna eder ve gönderir. Bu durum böyle devam eder. Bir müddet sonra belediye yetkilileri de her geldiklerinde ‘hoşgöre geldik, hoşgörden gittik’ demeye başlarlar. Mahalleli de bunu benimser. Yani oradaki insanların, memurların hoşgörüsüne dayanan bir anlayıştan ortaya bir Hoşgör Mahallesi çıkar” dedi ve ekledi: “Mahallenin ismini birileri vermiş değildir. İnsanların yaşadığı şartlardan doğan, o günkü durumu izah edebilecek ipuçlarını veriyor bize. Hoşgör böyle ortaya çıkmıştır.”

">YERİNDE SOHBETLER - HOŞGÖR MAHALLESİ PROGRAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


’"

*Hoşgör Mahallesi

Tacettin BORAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?