USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gözler memur ve emekliye zam oranında: İşte öne çıkan 3 formül

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü, hükümetten gelecek zam haberinde. Hem memuru hem de emekliyi ilgilendiren maaş zammı bugün açıklanacak enflasyon verilerinin ardından belli olacak. Zam için refah payı, seyyanen ve oransal olmak üzere masada 3 formül yer alıyor. Emeklilere kademeli zam yapılması da gündemde.

Gözler memur ve emekliye zam oranında: İşte öne çıkan 3 formül
05-07-2023 08:38
05-07-2023 08:43
GAZİANTEP
Google News

4 milyonun üzerinde memur, 16 milyona yakın emeklinin temmuz maaş zammı bugün açıklanacak enflasyon rakamlarıyla kesinleşecek. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı 6 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklilerine, toplu sözleşmeye bağlı ikinci 6 ay zammına ek olarak verilecek enflasyon farkı da ortaya çıkacak.

Sabah'ın haberine göre, Meclis'e gelmesi beklenen torba teklifle hem taban maaşlar hem de refah payı oranı yasalaşarak uygulamaya başlayacak. Temmuz ayında ödenecek tüm maaşlar yeni zamlarla birlikte verilecek. En düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarken doktor, polis, öğretmen ve mühendis aylıklarına göre kademeli artış yapılacak.

SEYYANEN ZAM YAPILACAK

Yüzdelik artışlarla birlikte seyyanen zam yapılacak. Örneğin; 15 bin lira alan bir memura yüzde 25 zam verildiğinde maaşı 18 bin 750 liraya çıkarken, buna 5 bin lira seyyanen eklendiğinde de 23 bin 750 lira olur. Memurlar ayın 15'inde maaşlarını alıyor ancak en azından 1 hafta öncesinden bordroların hazırlanmış olması gerekiyor. Zamlı maaşların yatması için düzenlemenin bu hafta sonuna Meclis'ten çıkması gerekiyor. Yetişmemesi durumunda ek bordro düzenlemesi mümkün oluyor.

TORBA YASA TEKLİFİ

Torba yasa teklifinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, asgari ücret desteği, 6 aylık enflasyon farkı ile refah payı ve emeklilere kademeli artış düzenlemeleri yer alacak. 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında kademeli artış yapılacak. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar; 1. kademe, 10 ve 15 bin lira arasındaki maaş alanlar ikinci kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise üçüncü kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre seyyanen artış olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?