USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gazianteplilerin vazgeçilmez yemeği: Mumbar dolması

Gazianteplilerin vazgeçilmez yemeği: Mumbar dolması
18-01-2024 10:38
Google News

Gaziantep’in yöresel yemeklerinden olan mumbar dolması yoğun talep görüyor, lezzetiyle vatandaşın beğenisini topluyor.


Gaziantep’in meşhur yemeklerinden biri olan Mumbar dolması, Küçükbaş hayvanların bağırsağına bulgur ve et karışımı doldurularak yapılıyor. Yapımı oldukça meşakkatli olan Mumbar dolması, hayvanların bağırsaklarının iyi temizlenerek, yaklaşık 4 saat pişiriliyor. Mumbar dolmasının fiyatı ise 160 - 170 lira arasında satılıyor.



“Kışın soğuk havada daha çok rağbet görüyor”


Kışın soğuk havada mumbar dolma’nın daha çok rağbet gördüğünü belirten Ökkeş Öztürk, “Mumbar dolma, Gaziantep’te yemek öncesinde veya ana yemek olarak sıkça tüketiliyor. Diğer yöresel yemeklerin yanında da tercih edilen bu lezzet, kışın soğuk havada daha çok rağbet görüyor. Yazın ise gündüzleri daha fazla talep oluyor. Mumbar Gaziantepli vatandaşların yemek öncesinde veya ana yemek olarak sıkla tükettiği bir yemektir. Gaziantep’te kavrulmuş bir şekilde çok fazla tercih ediliyor. Et suyu ile yapılan türü de var. Mumbar dolma diğer yöresel Gaziantep yemeklerinin yanında sıklıkla tüketiliyor” dedi.



“Kuzunun ince bağırsağından yapılır”


Mumbar dolma yapımını anlatan Öztürk, “Kuzunun ince bağırsağından yapılır. Bağırsaklar yaptığımız harçla dolduruluyor. İçerisine bulgur, sarımsak, salça, karabiber, bulbiber, kuyruk yağı ve tuz koyuyoruz. Pişen mumbarları yağda kavuruyoruz. Bunun içine de baharatlar giriyor. Haşlamanın içine ise et suyu konuluyor” ifadelerine yer verdi.



“Mumbar dolma, gelen turistlerin de ilgisini çekiyor”


Yerli ve yabancı turistlerin mumbar dolmasına olan ilgisine de değinen Öztürk, “Tadına hayran kalan turistler, böyle bir lezzeti nasıl keşfettiklerini öğrenmek istiyor. Mumbar dolma yapımının püf noktalarını ve tarifini merak eden turistler, mumbar dolması tarifi ve bumbar dolması tarifi gibi web sitelerine bakabilirler” diye konuştu.


Günlük 50-60 porsiyon satış yaptıklarını ifade eden Öztürk, fiyatların 160-170 TL arasında değiştiğini kaydetti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?