USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Gaziantep'te "Evim" kapıları intihar kapıları oldu

Başta Gaziantep olmak üzere Türkiye’de son yıllarda faizsiz, kredisiz, kefilsiz benzeri ilanlarla ev ve araba sahibi yapma vaadiyle kurulan şirket furyası ayyuka çıktı.

Gaziantep'te
29-06-2021 12:58
29-06-2021 13:15
Google News


Her gün pandeminin etkisiyle birçok esnafın kepenk kapatacak noktaya geldiği Gaziantep’te,  son 3 yılda sayısı 30’a kadar çıkan Evim şirketlerinin sayısının çoğalması dikkat çekiyor. 

Gaziantep’te, faizsiz mülk ve araba sahibi yapan şirketler için herhangi bir denetim mekanizmasının olmayışı yada yeteriz oluşu vatandaşları yeni bir çıkmaza sürüklüyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de vatandaşlar  “Peşinatsız, faizsiz ev” sistemi güvenilir mi? Yoksa yeni bir "Saadet zinciri" furyası mı? sorularına cevap arıyor. 

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşlar faizsiz, peşinatsız ev sistemlerine yöneldi. Faizsiz konut satan firma sayısı da yükseldi. 'Altın günü' mantığı ile çalışıp üyelerini faizsiz-peşinatsız ev, araba sahibi yapmayı vadeden, şirketlerin Çiftlikbank örneğindeki gibi saadet zincirine dönmesini önlemek için harekete geçiliyor.  Vatandaşı faizsiz ve peşinatsız ev, araba, arazi sahibi yapmayı vaat eden bir nevi finans kurumu olan bu şirketlerin sayısı son dönemde artarak 100'e yaklaştı. Bazı şirketlerin üye sayısının 100 bini geçtiği, cirolarının ise yüz milyonlarla ifade edilmeye başlandığı belirtiliyor.

SAADET ZİNCİRİ KORKUSU

Özellikle “faizsiz” diyerek muhafazakâr kesimin yöneldiği şirketlerin ortak özelliği, “altın günü” usulü çalışması. Fakat son yıllarda alım gücünün düşmesiyle dar gelirliler de bu yola başvurmaya başladı. Sektör büyüdükçe sistemin güvenilir olup olmadığı da tartışılmaya başlandı. Türkiye’de özellikle gelir düzeyi alt ve orta kesimin elindeki birikimi değerlendirme isteği veya kolay para kazanma yöntemlerinin daha cazip gelmesi, insanları “saadet zinciri ve banker” olarak bilinen yöntemlere itti.

ESNAF KEPENK KAPATIYOR, ONLARIN SAYISI ARTIYOR

Gaziantep’te birçok esnaf bir bir kepenk kapatırken,  yen yeni bir sektörün envayi çeşit markaları, süslü işyerleri açıyorlar.  Son yıllarda moda olan, “Faizsiz, Kredisiz, Peşinatsız, ayda 500 TL’ye ev, araba vaat eden, adeta bir banka gibi çalışan” markalar, arka arkaya Gaziantep’te şube açıyorlar. Şimdi, bu yeni saadet zinciri yöntemi de çok denetimsiz şekilde büyüyor. Televizyon kanallarına, gazetelere reklamlar veriyor, hatta spor kulüplerine finansör oluyorlar.

GAZİANTEP’TE 30’A YAKLAŞTI

Vatandaşa, ayda 500-550 TL taksitle istediği yerden ev, istediği modelde araba vaat eden, aslında belli yasalara bağlı olmayıp, denetimleri de yapılmayan bu firmaların Türkiye’deki sayısı 50’yi aştı. Gaziantep’te de bu rakam 30’a yaklaşmış durumda.  Sistem, çok sayıda insandan küçük taksitlerle para toplayıp, kura ile içlerinden 1-2 tanesine istediği ev veya arabayı ipotekle vermek üzerine kurulu. Hepsi, “Eğer çıkmak isterseniz, ödediğiniz paralar hemen geri iade edilir” güvencesi veriyor ama, bunun yasal bir anlamı da bulunmuyor.

UMUTSUZ İNSANLARIN UMUTLARI SÖMÜRÜLÜYOR

Gaziantep’inde  her köşesinde hemen her gün bir yeni faizsiz, kredisiz düşük taksitle ev veya araba vaat eden bir firmanın şubesi açılıyor. Mevcut ekonomik imkanları ile ev veya araba sahibi olma şansı bulunmayan dar gelirli insanlar, bu firmalara gidip sözleşme yapıyor, para ödüyor. Saadet zincirinin her an kopması, birilerinin topladıkları paralarla ortadan kaybolması mümkün. Hiçbir denetim de yapılmıyor. Aslında ülkemizin ekonomik koşulları içinde mantık olarak ayda 500-550 TL sabit taksit ödeyerek bir ev veya otomobil sahibi olmanın mümkün olmadığını herkes düşünebilir. Ama öyle yoğun reklam kampanyaları, öyle yoğun görkemli şube açılışları var ki, umutsuz insanların umutları sömürülüyor.

KENDİNİ YAKMAK İSTEMİŞTİ-

En son Evim mağduru bir vatandaş 140 bin TL ödediği Destek evimden ne evini ne de parasını alamayınca üzerine benzin döküp evim şirketinde kendini yakma eylemi gerçekleştirmişti.
Psikolog sayesinde eyleminden vaz geçen şahsın mağdur edildiğini dile getirip, Evim şirketlerin insanları kandırdığını açıklamadı dikkat çekmişti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?