USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Gaziantep tarihinde kara bir leke: Central Turkey College

Araştırmacı Asım Mıhcıoğlu, Amerikalılar tarafından Gaziantep’te kurulan Central Turkey College (Merkezi Türkiye Koleji) için ’Gaziantep tarihinde kara bir leke’ diyor. Kolejin faaliyetleri ve Antep Harbi’ndeki rolüne bakıldığında Mıhcıoğlu’nun bu sözünde haklı olduğu anlaşılıyor.

Gaziantep tarihinde kara bir leke: Central Turkey College
05-08-2018 14:13
Google News
’Demokrasi getiriyoruz’ yalanıyla başta komşumuz Irak olmak üzere birçok ülkeye savaş, kan ve gözyaşı getiren Amerika’nın aynı oyunlarını bundan bir buçuk asır önce Gaziantep’te de oynadığını biliyor muydunuz? Bugün güney sınırımızda bir terör devleti kurmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri, diğer sömürgeci devletlerle birlikte bundan 150 yıl önce de benzer senaryoları gerçekleştirmeye çalışmış. Amerika’nın bir buçuk asır önce Gaziantep’te kurduğu kolejin faaliyetleri ve Antep Harbi’ndeki rolü tüylerinizi diken diken edecek...

Mega TV’de pazartesi günleri yayınlanan Yerinde Sohbetler programının Kolejtepe Mahallesi bölümünde mahalle sınırları içinde 161 yıl önce Amerikalılar tarafından kurulan Central Turkey College, yani Merkezi Türkiye Koleji de araştırıldı. Yerinde Sohbetler’in yapımcısı Başak Akay, kameraman Hacı Adnan Dede ile birlikte kolejin Gaziantep tarihindeki yerini Araştırmacı Asım Mıhcıoğlu’na sordu. Mıhcıoğlu’nun anlattıklarıyla, çeşitli yalan ve bahaneler öne sürerek birçok ülkeyi sömüren Amerika’nın aynı tezgahları bir buçuk asır önce Gaziantep’te de kurduğu anlaşılıyor.

’"

* Başak Akay - Araştırmacı Asım Mıhcıoğlu

Araştırmacı Asım Mıhcıoğlu, ilk olarak kolejin kuruluşundan bahsetti.

ANTEP’TEKİ ERMENİLERİN ÖRGÜTLENMESİ İÇİN YAPILMIŞ BÜYÜK BİR KOMPLEKS

Amerikan kolejinin arazisinin 110 dönüm olduğunu, 1876 yılında faaliyete girdiğini ve tamamının Amerikalılar tarafından yapıldığını söyleyen Asım Mıhcıoğlu, buranın Amerikan misyonerliği ve Antep’teki Ermenilerin örgütlenmesi için yapılmış büyük bir kompleks olduğunu ifade etti. Kolejde toplam 6 binanın bulunduğunu belirten Mıhcıoğlu, "5 bina diye bilinir; ama aslında 6 binadır. 6’ncı bina enteresandır, Amerikan Konsolosluğu vardır burada. Ayrıca Amerikan Konsolosu’nun evi vardır burada. Antep’in bir ilçe olduğunu düşünün, yıl 1876. Nüfusu 40 bin civarında bir yer. 110 dönüm arazide büyük bir kompleks, Amerikan Konsolosluğu, tıp fakültesi, fizik mühendisliği, sağlık meslek lisesi, teoloji, astroloji, felsefe, çeşitli dil okullarının olduğu büyük bir kompleks olunca insan biraz hayret ediyor" dedi.

’"

"ADI HİÇBİR ZAMAN GAZİANTEP KOLEJİ DİYE ANILMADI"

Kolejin adının Amerikalılar tarafından hiçbir zaman Gaziantep Koleji diye anılmadığının altını çizen Asım Mıhcıoğlu, şunları anlattı: "Buranın adı Central Turkey College, yani Merkezi Türkiye Koleji’dir. Amerikalılar ilk misyoner okullarını İzmir’de sonra İstanbul’da ondan sonra da buraya yapmıştır. Dikkat ederseniz Robert Koleji ile bu binalar benzerdir. Bizim Anadolu mimarisi yoktur. Genel Amerikan mimarisi vardır."

KOLEJİN YERİ AMERİKALILARA NASIL VERİLDİ?

Mıhcıoğlu, arazinin Amerikalılara nasıl verildiği hakkında ise şu bilgileri verdi: "1876 yılında burası Antep’in en batısındaki kıraç, ot bitmeyen, bağı, zeytini olmayan bir tepe. Şimdiki adlarıyla Göğüş’lerin mülkü. O zamanlar Amerikan Konsolosu gelip burayı istiyor. Buranın sahipleri de diyor ki eğer buraya okul yapacaksanız bu bizim memleketimize faydalı olur. Ondan sonra burayı bedava veriyorlar. Buna karşılık da onların bir iki tane çocuğunu okula alıyorlar."

Kolejin Antep ve bölge tarihinde çok büyük bir önemi olduğunu söyleyen Mıhcıoğlu, Antep Harbi’nden bahsederken bu koleji ayrı bir yerde tutup anlattıklarını ifade etti. 

KOLEJDE TÜRK DÜŞMANI YETİŞTİRMİŞLER

Amerikalılar tarafından kurulan kolejin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Asım Mıhcıoğlu, Amerikalıların Ermenileri kullanarak nasıl ortalığı karıştırmaya çalıştığını şu cümlelerle anlattı: "Bir memlekette yönetime karşı isyan başlatmak istiyorsan adam eğitirsen, para kazandırırsan, sağlığına bakarsan, kendisine paye verirsen ve sosyalleştirirsen adam sana kesinlikle aidiyet duyar. Amerikalılar Antep’teki Ermenilere bunu yapmışlardır. 17 tane okul var, bunların içinde gece okulları, hafta sonu okulları var. Birçoğunda da Ermenice bilmeyen adama Ermenice öğretmişlerdir. Amerikalılar Antep’e geldiğinde Antep’teki Ermeniler Ermenice konuşmuyorlardı. Türkçe konuşuyorlardı. Bugün de hala Türkçe konuşan birçok Ermeni var. Bu okulda okuyan bir Ermeni, muhtemelen Türk düşmanı ama eğitimli biri olarak mezun olur. Ermeniler de bu konuda gaza gelmişlerdi."

’"

FRANSIZ KARARGAHINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ

Mıhcıoğlu, Fransızların Antep’i işgal ettiğinde ilk olarak kolej bölgesine yerleştirdiğini ve sonraki süreçte kolejin duvarlarının yükseltildiğini, silahların depolandığını, burada askerlere eğitim verildiğini söyledi. Mıhcıoğlu, "Burası bir anlamda Fransız karargahına dönüştürülmüştü" dedi ve şöyle devam etti: "Antep Harbi’nde iki yerde büyük çatışma yaşanıyor. Biri Çınarlı Camisi ile Fransız Kilisesi, şimdiki Halkevi’nin arasında, diğeri ise burada yaşanıyor. 8-9 Şubat 1921’de sükut döneminde, yani çatışmalar durduğunda, bu binaların hemen hemen yarısı yıkılmış haldedir. Düşünün o dönemde bizim 1 tane 7,5’luk topumuz var. Yani bunun dışında bir şeyimiz yok. Ama biz her gün burayı bir şekilde bombalamışız. Bizim Kolejtepe’de yüzlerce şehidimiz var." 

’"

"ÖĞRENCİSİ DE, ÖĞRETMENİ DE, ÇALIŞANI DA ERMENİ’YDİ"

Gaziantepliler, binlerce şehit vererek, destansı bir mücadelenin sonucunda topraklarını geri aldıktan sonra Fransızlar ve Ermeniler çekiliyor. Mıhcıoğlu, Ermeniler çekildiğinde burada ne öğrenci ne de öğretmen kimisinin kalmadığını ifade etti. "Çünkü buranın öğrencisi de öğretmeni de, çalışanı da Ermeni’ydi" diyen Mıhcıoğlu, buradaki kadronun alınıp Halep’e götürüldü günü ve Halep’teki kolejin halen devam ettiğini söyledi.

"BU KOLEJ, ANTEP TARİHİNDE KARA BİR LEKEDİR"

Mıhcıoğlu, Amerikalıların kolej adı altında kirli tezgahlar çevirdiği binaların özellikle Hamdi Kutlar zamanında, yani 1932’den sonra yıkıldığını, buranın daha sonra belediyeye geçtiğini söyledi. Belediyenin de daha sonra bu arsaların tamamını ihaleyle ailelere sattığını ifade eden Mıhcıoğlu’nun en çarpıcı cümleleri ise şunlar oldu: "Bu kolej, Antep tarihinde kara bir lekedir. Antep Harbi’nin kanseriydi burası..."

Araştırmacı Asım Mıhcıoğlu’nun da tabiriyle Antep tarihine kara bir leke olarak geçen Amerikan Koleji’nin 6 binasından günümüze yalnızca 1 bina kalmıştır. Yıkılan diğer binaların yerinde ise bugün Şahinbey Belediyesi, Şahinbey Belediyesi’nin yaptığı İslam Bilim Tarihi Müzesi ve evler bulunuyor.

YERİNDE SOHBETLER - KOLEJTEPE MAHALLESİ BÖLÜMÜ



Tacettin BORAN
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?