USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

"Gas-stop" deprem bölgesindeki ikinci afeti önledi: Marmara'daki hatlar hazır

Ekonomi - Deprem bölgesindeki gaz iletim hattında 1 milyar TL'lik hasar oluştuğunu belirten EPDK Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir "gas-stop" malzemesi sayesinde şehir içlerinde ikincil bir afet, yangın, patlama yaşanmadığını söyledi.

31-03-2023 06:39
Google News

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve BOTAŞ yetkilileri, deprem bölgesindeki doğal gaz hatlarıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında Meclis Deprem Araştırma Komisyonunda milletvekillerini bilgilendirdi.

300 BİNDEN FAZLA ABONE KAYBI

EPDK Doğalgaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir, 11 ildeki doğal gaz boru hattının 21 bin kilometre olduğunu söyledi.

Bölgede toplam 2 milyon doğal gaz abonesinin 336 bin azalarak 1 milyon 686 bine düştüğünü belirten Daşdemir, "Abone sayısındaki düşüşün yaklaşık yüzde 85'inin oturulamaz durumda olan binalardan, geriye kalan yüzde 15'inin ise göç etkisinden oluştuğunu tahmin ediyoruz" dedi.

GAS-STOP FELAKETİ ÖNLEDİ

Daşdemir, deprem bölgesinde şehir içi doğal gaz iletim hattında oluşan hasarın 1 milyar TL olduğunu kaydetti.

EPDK'nın ihale şartnamelerindeki "gas-stop" malzemesinin, depremde faydasını gördüklerini söyleyen Daşdemir, "Bu ekipmanlar sayesinde şehir içlerinde ikincil bir afet, bir yangın, bir patlama yaşanmadı. Şehir içi doğalgaz dağıtım şebekelerimiz, bu konuda iyi durumda" diye konuştu.

3 BÖLGEDE YOĞUN HAT HASARI

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da hiçbir fay hattı üzerinde hasar oluşmadığını, meydana gelen hasarların zemin problemlerinden kaynaklı olduğunu belirtti.

Depremin ardından basınca duyarlı sistemler sayesinde 2 ila 3 dakikada tüm kritik vanaların kapandığını kaydeden Özcan, "Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'ta gaz kesildi. Yine 9 tane ilçemizde de gaz arzını durdurduk. 3 bölgede yoğunlaşan bir hat hasarımız söz konusu. Bu hasarlar özellikle sıvılaşma ve zemin problemlerinden kaynaklanıyor. Maraş ve Adıyaman bölgelerinde yatayda 8 metreyi bulan yer değiştirmeleri var" ifadelerini kullandı.

OLASI MARMARA DEPREMİ

Muhtemel Marmara depreminin uzun süredir gündemlerinde olduğunu ve hazırlıkları tamamladıklarını söyleyen Özcan, şöyle devam etti:

"Mafsallı beton bloklar kullanarak özellikle Marmara Denizi'ndeki boru hattı geçişlerimizi hem denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan sıkıntılara karşı hem de depremsellik etkisindeki serbest hareketleri daha kontrollü hâle getirecek çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Yaklaşık 13 kilometrelik bir hat boyunca da bu konuda hem stabilizasyonu hem de güvenliği sağlayacak deniz geçişlerini gerçekleştirmiş durumdayız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?