USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eyyamı Bahur ne demek? Eyyamı Bahur sıcakları nedir? Eyyamı Bahur'a dair her şey...

Son günlerde oldukça sık duyduğumuz Eyyamı Bahur kelimesinin ne anlam taşıdığı vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Kavurucu bir sıcaklık ile karşı karşıya kaldığımız şu zaman diliminde Eyyamı Bahur sıcaklıkları ile ilgili detaylar me

Eyyamı Bahur ne demek? Eyyamı Bahur sıcakları nedir? Eyyamı Bahur'a dair her şey...
07-08-2023 10:08
Google News

'Eyyamı Bahur' tabiri ülkemizde sık kullanılmayan bir tabir olmasına karşılık, son yüzyılın en sıcak günlerini yaşadığımız bu dönem içinde en çok duyduğumuz kavram haline geldi. 

Sık sık duyduğumuz 'sokağa çıkmayın' uyarılarının ardından Meteroloji'den gelen hava durumu açıklamasında Eyyamı Bahur'un kapıda olduğu ifade edildi. Peki nedir bu Eyyamı Bahur?

Eyyamı Bahur

EYYAMI BAHUR NEDİR?

Eyyamı Bahur kelimesinin kökenine gidelim. Arapça olan Eyyam kelimesi, günler ve zaman anlamına gelmektedir. Eyyam sözcüğü ise aşırı sıcak demektedir. Sonuç olarak, eyyamı Bahur "Aşırı sıcak günler, aşırı sıcak zaman" anlamını taşınmaktadır. 

EYYAMI BAHUR SICAKLARI NEDİR?

Arapça'dan Türkçe'ye gelen 'Eyyamı Bahur', yaz mevsiminin en sıcak ve en boğucu günleri için kullanılan bir tabirdir. Litaratürde, Kuzey Yarım Küre için Temmuz ile Eylül arasındaki dönemdeki yüksek sıcaklık durumlarında bu terimin ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Güney Yarım Kürede ise, Ocak ile Mart arasındaki dönemi kapsamaktadır. 

Eyyamı Bahur sıcakları

EYYAMI BAHUR NE ZAMAN?

Eyyamı Bahur günleri için net bir tarih vermenin doğru olmadığı ifade edilmektedir. Çünkü söz konusu aşırı yüksek sıcaklık durumu bölgenin var olduğu yarım küreye, enlem ve boylam farklarına ve iklim değişikliklerine göre değişim göstermektedir. 

Osmanlı döneminde daha sık kullanılan bu terim, son yüzyılda Türkiye'de çok zikredilen sözcükler arasında yer almamaktadır. Ülkemizde daha çok, yüksek sıcaklığı ifade etmek için Afrika sıcakları, cehennem sıcakları, kavurucu sıcaklar gibi tabirler tercih edilmektedir. 

Diğer yandan, Antik Roma, Alman, İtalyan ve Fransız kültüründe Eyyamı Bahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos olarak kabul edilmektedir. 

EYYEMI BAHUR SICAKLARI KAÇ DERECE? 

Eyyamı Bahur'un bir ısı derecesi olarak karşılığı bulunmamaktadır. Yalnıza aşırı sıcakları tarif etmektedir. 

 Eyyamı Bahur sıcakları

EYYEMI BAHUR'DA SAĞLIĞA DİKKAT!

'Eyyamı bahur' diye ifade edilen dönemde bazı hastalıkların ortaya çıktığı, bazı hastalıklarınsa normal döneme göre daha fazla risk taşıdığı bilinmektedir. Öyle ki, 2000'li yıllarda, Avrupa'da görülen Eyyamı Bahur döneminde on binlerce insan hayatını kaybetmişti.

Peki bu dönem içinde hangi hastalıklar ortaya çıkar veya hangi hastalıklar için daha büyük risk oluşur? İşte tüm maddeler:

Kalp ve göğüs hastalıkları için risk artar (ritim bozukları, kalp krizi riski) 

Tansiyon yükselebilir (Hipertansiyon hastaları için risk) 

Aşırı stres ve asabiyet gözlemlenebilir

Orman yangınları sıklaşabilir

Diğer yandan ise aşırı sıcakla dolayısıyla kablolar esner, yol malzemeleri erir, demiryollarında raylar denişler. Tüm bunlar da yaşanabilecek kazalara zemin hazırlayabilir. 

Tüm bu tehditlerden kurtulmak da mümkün. Aşağıdaki içerikten, sıcak havalarda sağlığımız için yapabileceklerimizi öğrenebilirsiniz...

Sıcak havanın insan üzerine etkileri: Aşırı sıcaklar insan psikolojisini bozuyor!Sıcak havanın insan üzerine etkileri: Neler yapmalıyız?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?