USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor: Türkiye kavrulacak! Nelere dikkat etmeli?

Yerini 'çöl sıcakları', 'cehennem sıcakları' ve 'Afrika sıcakları' gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor: Türkiye kavrulacak! Nelere dikkat etmeli?
01-08-2023 00:38
Google News

Ağustos ayının gelişiyle birlikte eyyam-ı bahur sıcakları gündemi meşgul etmeye başladı. Halk arasında çöl sıcakları, Afrika sıcakları olarak da bilinen eyyam-ı bahur sıcakları yurdu etkisi altına aldı.
 
EYYAM-I BAHUR NEDİR, NE DEMEK?

Arapça kökenli Türkçe sözcük olan eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri için söyleniyor.

Her iki yarımkürede de yaşanan eyyam-ı bahur, Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında; Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına oluyor.


 
Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı’nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi…) Türkçede kullanılan eyyamı-bahur terimi kullanılırlığı büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Eyyam-ı Bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

EYYAM-I BAHUR NE ZAMAN BİTECEK?

Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına rastlıyor.

EYYAMI BAHUR GÜNLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalınmamalı

-Açık renkli ve bol giysiler giyilerek vücudun güneş ışınlarından korunmalı

-Bol su içmeli

-Güneş altındaki yorucu faaliyetlerden kaçınılmalı

-Orman yangınlarına karşı dikkatli olunmalı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?