USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyarbakır sıcağında alın teri döken işçiler, ateş karşısında mangal kömürü üretiyor

Mardin'den Diyarbakır'a çalışmak için gelen ve kırsalda kurdukları çadırlarda kalan işçiler, şehrin sıcağıyla birlikte ateş karşısında duman ve ise aldırış etmeden meşe odununu mangal kömürüne dönüştürüyor.

Diyarbakır sıcağında alın teri döken işçiler, ateş karşısında mangal kömürü üretiyor
19-06-2023 17:09
Google News
Mardin'den Diyarbakır'a meşe odunlarından mangal kömürü yapmak için gelen işçiler, aylarca ailelerinde uzak ekmek parası kazanmak için is ve dumanlı ortamda alın teri döküyor. Silvan, Hazro ve Lice ilçelerinden faturalı olarak alınan meşe odunları boylarına göre günlerce süren çatma işleminden sonra koni şeklinde dizilip üstü saman ve toprakla kapatılarak "ocak" adı verilen alan oluşturuluyor.

Tepesinde açılan delikten koninin içine atılan közlerle kontrollü olarak yakılmaya başlanan odunlar, 20 ila 25 gün süresince içten içe yanarak mangal kömürüne dönüşüyor. Yanma sürecinde ocağın herhangi bir yerinde oluşacak kaçakları önlemek için işçiler gece gündüz nöbet tutup müdahalelerde bulunarak kontrollü bir şekilde süreci takip ediyor. Böylece odunların içten yanarak kaliteli bir kömür oluşması sağlanıyor. 35-40 ton odun yaklaşık 25 günün sonunda işlemin tamamlanmasıyla mangal kömürüne dönüşerek 8-9 ton kömür elde edilip çuvallanarak satışa hazır hale getirilip kilosu 12-13 liradan satışa çıkartılıyor.

İşçilerden Aziz Şan, İHA muhabirine, 22 yaşında olduğunu, 11 yaşımdan beri bu işi yaptığını söyledi. Başka şehirlerde de kömür işi yaptıklarını belirten Şan, “Bu sefer burayı tercih ettik. Bu alanı kiraladık. Bu alanda bir yıldan fazladır kömür yapıyoruz. Bir yıl daha kalıp başka yere geçeriz. Bu odunlar Hazro, Silvan, Lice ilçelerinden geliyor. Meşe odunudur. Kesildikten sonra bize faturalı ve belgelerle geliyor. Burada çatıyoruz. Çattıktan sonra toprak atıyoruz, sonra bu hale getiriyoruz. Bir hafta içinde yakıma veriyoruz” dedi.

“Günün 24 saatti hep başında duruyoruz”

Odunların 20-25 gün ateşte kaldığını ifade eden Şan, “Günün 24 saatti hep başında duruyoruz. Gece-gündüz nöbette kalıyoruz. Bu işlem yakım sürecinde 20 güne yakın kalacak. Bu işlemden sonra sönme aşaması var. Toprağın için girmesiyle bunu temizliyoruz. Bundan sonrası çıkarım ve satış aşamasına gidiyor. Bu meşe mangalı kömürüdür. Bunun kilosu ortalama 12-13 lira arası. Bu bizi kurtarmıyor, fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Burada 35-40 tona yakın odun var. 8-9 ton kömür bekliyoruz” diye konuştu.

Rıdvan Kılıç - Hasan Alan - Abdulkerim Kantarcıoğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?