USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deprem Tehlikesi Kapımızda!

Gaziantep, 2022 yılında Adıyaman, Osmaniye, Kahramanmaraş ve son olarak Hatay’da meydana gelen depremlerle sarsıldı. Yaşanan her depremde büyük bir paniğin yaşandığı kentte, tehlikenin uzak olmadığı bir kez daha anlaşılırken, olası Gaziantep Depremi ve AFAD’ın Deprem Senaryosu da bir kez daha gündeme geldi…

Deprem Tehlikesi Kapımızda!
20-12-2022 14:40
20-12-2022 14:52
GAZİANTEP
Google News

Pazar günü Hatay’da meydana gelen deprem, Gaziantep’te paniğe neden oldu. Deprem sonrası kentin bazı noktalarında vatandaşlar sokaklara fırladı. Merkezi hep çevre illerde olmasına rağmen bu depremleri hissedilen depremlerin Gaziantep’te yaşanması durumunda kentin bu sarsıntıdan ne kadar etkileneceği endişe uyandırıyor

ADIYAMAN’DA 4.3’LÜK DEPREM

2022 yılında Gaziantep’te hissedilen ilk deprem Adıyaman’da meydana geldi. Mart ayında Merkez üssü Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi olan 4.3 büyüklüğündeki deprem, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa'da da hissedilmişti.

4.6’LIK DEPREM KORKUTTU

26 Temmuz tarihinde Kahramanmaraş’ta 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli, depremin merkez üssünün Kahramanmaraş Tevekkelli olduğunu ve büyüklüğün 4.6 şiddetinde olduğunu açıklarken, Gaziantep’te de etkileri hissedildi.

OSMANİYE’DE 5.1’LİK DEPREM!

Gaziantep’i derinden etkileyen ikinci deprem Osmaniye’de meydana geldi. 11 Ekim günü Osmaniye'de saat 18.48'de merkez üssü Düziçi ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem yerin 7 kilometre derinliğinde kaydedildi. Öte yandan sarsıntı Gaziantep, Hatay, Adana ve Kahramanmaraş'ta da hissedildi. Depremin ardından halk paniğe kapılarak sokaklara çıkarak beklemeye başladı.

10 GÜNDE İKİ DEPREM!

Osmaniye’de yaşanan depremin etkileri devam ederken, bu kez 20 Ekim günü Kahramanmaraş’ta deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nden elde edilen verilere göre, Kahramanmaraş’ın Kadıncık- İğdeli-Pazarcık Bölgelerinde saat 14.31 ve 14.34 sularında iki deprem meydana geldi.  Merkez üssü Kadıncık-Pazarcık olan ilk depremin şiddeti 2,2 olurken, 14.34 sularında ise 4,4 şiddetinde deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler Gaziantep’te de hissedildi. Deprem sonrası sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulunan vatandaşlar, depremin etkilerini anlatırken, Organize Sanayi Bölgesi ve kentin değişik bölgelerinde depremin şiddetli bir şekilde hissedildiği öğrenildi.

KAHRAMANMARAŞ’TA 3.3’LÜK DEPREM

Bu depremin ardından Kahramanmaraş’ta 2 Kasım günü bir deprem daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nden bildirilenlere göre Kahramanmaraş'ta 3.3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, Gaziantep’te de hafif şekilde hissedildi.

GAZİANTEPLİLERİ SOKAĞA DÖKEN DEPREM!

Kentte paniğe neden olan son deprem ise Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde yaşandı. Pazar günü akşam 21.10 sularında yaşanan 5.1’lik deprem Gaziantep, Adana ve Mersin gibi çevre illerde de hissedildi. Gaziantep’in İslahiye İlçesi’nde büyük paniğe neden olan deprem sonrası Kırıkhan’da 5 konutun hasar gördüğü gerekçesiyle mühürlendiği açıklandı.

Gaziantep’te deprem sonrası büyük panik oluşurken, kimi mahallelerde insanların evlerinden çıkarak bir süre dışarıda bekledikleri görüldü.

DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Yaşanan deprem sonrası açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, ‘’ Hatay’da meydana gelen deprem Gaziantep’te de hissedildi. Çok şükür bize ulaşan herhangi bir can ve mal kaybı bilgisi yok. Depreme hazırlıklı olmamızı bir kez daha hatırladık. Geçmiş olsun’’ ifadelerini kullandı.

OLASI GAZİANTEP DEPREMİ YENİDEN GÜNDEMDE

Etkileri Gaziantep’te de hissedilen deprem sonrası olası Gaziantep Depremi ile ilgili konu yeniden gündeme geldi. Olası bir deprem durumunda Gaziantep’te bulunan yapıların büyük zarar göreceği ileri sürüldü. Kentin yüzde 65’lik kısmının çarpık yapılardan oluştuğu kentte, Gaziantep OSB ve yığma yapıların alacağı hasar konuşuluyor. İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin fay hattına yakınlığının bu ilçelerde büyük yıkımın oluşmasına neden olacağı öngörülüyor.

2 BİN 563 BİNA YIKILACAK, CAN KAYBI 551 OLACAK!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) hazırladığı Gaziantep deprem senaryosuna göre; Gaziantep’te 7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Olması tahmin edilen depremin yaşanması halinde 1 milyon 863 bin insan etkilenecek. 2 bin 291 kişinin hafif, 1036 kişinin ağır yaralı olarak kurtulacağı depremde 551 kişinin hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kentte bulunan 246 bin binadan 36 bini az hasarla, 28 bini orta hasarla, 20 bini ağır hasarla depremi atlatacakken 2 bin 563 bina ise yıkılacak.

DEPREM MASTER PLANI BEKLENİYOR

AFAD tarafından hazırlanan deprem senaryosu, Gaziantep’in deprem gerçeğini de bir kez daha gözler önüne serdi. Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan Deprem Master Planı kapsamında kentin yapı stoku ve zemin etüdü ile ilgili çalışmalar başlatılmıştı. Yıllardır beklenen planın hızlandırılarak, kentte deprem konusunda gerekli önlemlerin alınması elzem bir konu olurken, çalışmaların oldukça yavaş ilerlediği ve uzun yıllar alacağı öngörülüyor.

7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM BEKLENİYOR!

Gaziantep için uyarıda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur, “Gaziantep İlinin yaklaşık 40-45 km yakınından geçen DAFZ’nun şehrimizi yakından ilgilendiren segmentleri Çelikhan-Gölbaşı, Gölbaşı-Türkoğlu ve Türkoğlu-Antakya faylarıdır. Gölbaşı Türkoğlu segmenti en son 1513 ve 1114 de deprem üretmiştir, 400 yılda bir kere büyük deprem üreten Gölbaşı-Türkoğlu segmenti 500 yıldır suskun olup günümüze kadar gerginliğini korumuştur. İl merkezinin 40-45 km yakınında 7 ve üzeri büyüklükte deprem beklendiği aşikardır. Böyle önemli bir konuda belediyelerin kontrol mekanizması yaratmaması, ilgisiz ve vurdumduymaz davranması izaha muhtaçtır. Yapı denetim firmaları sadece bina inşasının denetimi ve evrak kontrolü ile sınırlı kalmamalıdır. Zeminin Jeolojik Jeoteknik özelliklerini ortaya koyacak binanın statik projesine veri sağlayan zemin ve temel etütlerinde yapı denetim sisteminin arazide kontrolü ve denetimi ile olacaktır, bu denetimde ilgili jeoloji mühendisleri ile yapılması gerekmektedir.

Başta yerel yönetimlerde olmak üzere; İmar planına esas Jeolojik-Jeoteknik etüt raporları, statik projelere esas zemin etütleri ve afet risk alanlarını kapsayan, diğer şehirlerdeki büyükşehir belediyeleri gibi yerbilimsel etüt daire başkanlıkları kurulmalı ve yer bilimciler çalıştırılmalıdır. Ne yapı denetim firmalarında ne de belediyelerimizde Jeoloji mühendisleri istihdam edilmemekte olup belediyelerimizde çalışan Jeoloji Mühendisleri ise meslek dışı alanlarda görevlendirilmiştir. Arazide kontrol edilmeyen, arazi çalışması yapılmayan her Zemin Etüt raporu belediyeler, yapı denetimler, müellifler ve yapı için büyük risktir” ifadelerini kullandı.

Yaşananlar, AFAD’ın Deprem Senaryosu ve açıklamalar, Gaziantep’i bekleyen büyük tehlikeyi gözler önüne serdi. 

Kaynak: Pusula Gazetesi 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?