USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çanakkale'de orman yangınının ilerlemesi durdu: Bakan Yumaklı'dan açıklama

Çanakkale'de ikinci gününe giren orman yangınının ilerlemesi durduruldu. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, öğleden sonra durumun daha net görüneceğini söyledi. Yumaklı ayrıca Bursa ve Bilecik'teki yangınların kontrol altına alındığını duyurdu.

Çanakkale'de orman yangınının ilerlemesi durdu: Bakan Yumaklı'dan açıklama
23-08-2023 11:09
Google News

Çanakkale'de orman yangını: İki köy boşaltıldı!

GALERİNİN DEVAMI <p>Çanakkale merkeze <a href=bağlı Dörtyol köyü yakınlarında ve İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Öte yandan Çanakkale'nin Kayadere köyünün tahliyesine başlanan bölgede, bazı hayvanlar yangından etkilendi. Orman yangınına ekipler havadan ve karadan müdahaleye ediyor.

"><p>Merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Çıkan <a href=orman yangını nedeniyle Çanakkale-Çan kara yolu ulaşıma kapatıldı.

"><p>Durumun bildirilmesinin <a href=ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi.

"><p>Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri <a href=kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

"><p>Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden <a href=vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütülüyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alınıyor.

Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada Kayadere köyünün ardından Damyeri mevkinin tedbir amaçlı boşaltıldığını duyurulurken, yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşların da teyakkuzda olmalarının önemli olduğu belirtildi.

"><p><strong>

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi.

"><p>Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu'nda <a href=misafir edeceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte." dedi.

"><p>Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini <a href=ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi.

"><p>Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte." diye konuştu.

"><p>Söndürme <a href=çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

"><p><strong>İZMİR'DE SON DURUM!</strong></p><p> </p><p>İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda <a href=çıkan yangın, karadan ve havadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alındı.

"><p>İzmir'in Ödemiş <a href=ilçesi Karadoğan ve Köseler Mahalleleri arasındaki ormanlık alanda saat 11.32 sıralarında başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ilk müdahaleyi 11.45'te yaptı.

"><p>2 helikopter, 9 arazöz, 3 su ikmal <a href=aracı ve 1 dozer ile havadan ve karadan müdahale edilen yangın saat 13.15'de kontrol altına alındı.

"><p>Bölgede soğutma çalışmalarının <a href=devam ettiği ifade edildi.

"><p><strong>KAZDAĞLARI</strong></p><p> </p><p>Balıkesir'in Edremit <a href=ilçesinde Kazdağları eteklerindeki eski çöplük alanın üst kısmındaki ormanlık bölgede bilinmeyen bir nedenle başlayan ve rüzgarın etkisi ile kısa sürede yayılan yangın havadan ve karadan müdahale ile söndürüldü.

">

Son dakika haberi: Çanakkale'de öğle saatlerinde başlayan ve yaklaşık 20 saattir süren orman yangınına AFAD başta olmak üzere, 34 hava aracı, 484 kara aracı ve toplamda 1697 personel ile müdahale sürüyor.

YANGININ İLERLEMESİ DURDU

10:30 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 85 küçükbaş 3 de büyükbaş olmak üzere hayvan zayiatı var. Ayrıca 10 ahır ve ahıl hasarı söz konusu.

Hastaneye sevk eden vatandaşlarımızın sadece 8'i müşahede altında. Hayatı tehlikesi olan vatandaşımız yok. 

Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz trafiğine kapalıydı. Boğaz, çift taraflı olarak gemi trafiğine kapanmış şekilde. Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı. 

Yangının ilerlemesi durdu. Büyümesine neden olacak tehlike arz eden bir durum yok.

BURSA VE BİLECİK'TEKİ YANGINLAR

Bursa ve Bilecik'teki orman yangınları kontrol altına alındı. 

YANGINDAN 83 KİŞİ ETKİLENDİ

10:05 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Çanakkale’de meydana gelen orman yangınında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı.

08:55  AFAD: Çanakkale'de orman yangınında 81 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 72 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane, 1251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

08:05 Bakan Yumaklı: Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.

BAKAN YERLİKAYA'DAN YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele kapsamında 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin bölgeye gönderildiğini, 9 köyden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çanakkale Damyeri mevkisinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler, Kızılay ve özel idarelerden 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin sevk edildiğini bildiren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"1251 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLMİŞTİR"

"Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Lütfen, orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacıyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim."

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangınla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Toplamda 9 köy tahliye edildi. 9 köyden 29 vatandaşımızı KYK yurtlarına yerleştirdik. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi.

Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor.

Önlemler alındı. Sosyal medyada speküle edilen bu durumu açıklayalım. Üniversitede de teyakkuz devam ediyor ama boşaltma durumu söz konusu değil. 

"RÜZGAR VE NEM SEVİYESİ GÜNDÜZ OLDUĞU GİBİ ZORLAYICI DEĞİL"

Rüzgar ve nem seviyesi gündüz olduğu gibi zorlayıcı değil. Sabah 6'dan itibaren artış söz konusu olacak. Gece olması sebebiyle yere inemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle mücadeleye devam ediyoruz.

1500'e yakın personel çalışıyor. Gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları yine mücadeleye katılacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı, boğaz tek yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılmış olacak. 

Bakan Yumaklı: 4 gece görüş helikopteriyle mücadele ediyoruz

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız burada ciddi mücadele veriyorlar. Şu anda alevlere karşı mücadele eden arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum.

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSAN UNSURU"

Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90'ı insan unsuru. Bu alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir alevden kaynaklanabiliyor. Buradan bir uyarıda bulunalım. Herhangi bir yangına sebep olacak bir ateş ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım. 

Sabaha kadar arkadaşlarımız hiç uyumadan alevlerle mücadele edecekler. Sabah da diğer hava araçlarının da başlamasıyla çok yoğun bir şekilde mücadeleye başlanacak. 

"RÖMORKÖLER OLASI BİR MÜDAHALE İÇİN TEYAKKUZA GEÇİRİLDİ"

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi." ifadeleri de kullanıldı.

"6 KÖY BOŞALTILDI, CAN KAYBI YOK"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının yaklaşık 15 kilometrelik hatta devam ettiğini belirterek, "6 köy boşaltıldı. Şu ana kadar can kaybı yok" açıklamasını yaptı.

Çanakkale'de yangın nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Çanakkale Damyeri mevkisi yakınlarındaki orman yangınına müdahale edildiği belirtildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,

BURSA'DA DA YANGIN

Bursa'nın Karacabey ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

İlçeye bağlı Hayırlar ve Ekinli mahalleleri yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangını söndürmek için olay yerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ile çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına müdahalenin sürdüğünü söyledi.

ÇIKIŞ NEDENİ BİLİNMİYOR

Yangını söndürmek için herkesin cansiperane çalıştığını vurgulayan Özkan, "Yangının çıkış nedeniyle ilgili kesin bir bilgimiz yok. Sigara izmariti de olabilir. Bütün vatandaşlarımızı bu yaz günlerinde, bu sıcak havalarda milli servetlerimizi korumaya davet ediyoruz, dikkatli olmaya davet ediyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?