USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 26 Eylül'deki seçimlerin arkası sıra siyasete veda etmeye hazırlanıyor.

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: Merkel
23-09-2021 11:07
Google News
Berlin

Almanya'nın önceki eş ve en gailesiz başbakanı bulunan Merkel, soğukkanlılığı, uzlaşmacı ve yararcı siyasetiyle Almanya politik geçmişine damgasını vurdu.

Merkel'in stabil sabık nüfuz yılları, halefinin omuzlarına dayanıklı müşterek vebal ve kalıt bırakacak neredeyse görünüyor.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası 9. başbakanı bulunan Merkel, Konrad Adenauer, Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl ve Gerhard Schröder neredeyse Almanya’nın iz bırakan liderleri ortada yerini aldı.

1954'te Hamburg'da peder müşterek ağababa ve hoca müşterek annenin kızı yerine dünyaya mevrut fakat Demokratik Alman Cumhuriyeti’nde (DDR) çocukluk ve cahillik yıllarını nâkil Merkel politik dünyasına Berlin Duvarı'nın yıkılmasının arkası sıra DDR'de kurulan acemi hükümette hükümet sözcü yardımcısı yerine başladı. Doğu Almanya'da erişmesi zımnında , Merkel'in duygularını bastırmayı, tepkilerini dışarıya yansıtmamayı dobra bilmiş bulunduğu belirtildi.

2 Aralık 1990'da federal saylav seçilen Merkel, Kohl hükümetinin 1991-1994 yıllarında Kadın ve Gençlik Bakanlığı vazifesinde bulundu.

Angela Merkel, 2000'de rakipsiz yerine girmiş bulunduğu seçimde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) önceki eş umumi başkanı yerine seçildiğinde hâlâ 46 yaşındaydı.

22 Kasım 2005'te meydana getirilen seçimlerle Başbakanlık koltuğuna oturan Merkel, Almanya'nın önceki eş şansölyesi yerine 16 salname iktidarında nice krizi yönetti.

Krizlerin çözümünde çalışan gösteriş oynadı

Angela Merkel iktidarı süresince güven krizi, ekü krizi, sığınık krizi, Brexit krizi ve Kovid-19 neredeyse nice ehemmiyetli sınamalarla karşılaştı.

Karşılaştığı topu topu çöküntü ve problemlerin çözümünde "uzlaşıyı" asliye gaye yerine seçti. Tüm bu krizlerde Merkel'in "uzlaşı düşüncesince sonuna denli savaşım etme" niteliği ön plana çıktı.

Merkel’i en ehemmiyetli önceki sınaması 2008’de Avrupa’daki ekü krizi oldu. Küresel çöküntü zımnında Almanya’da da borsalarda yıkılma yaşandı ve mal piyasaları karıştı.

Ama Merkel, hem ülkesinin ekonomisini bununla birlikte kuma mal avroyu krizden çıkarmayı başardı.

Avro krizinde verecekli olabilecek devletler düşüncesince Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ünlü istirdat şemsiyenin oluşmasında ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, "Avro liyakatsiz olursa Avrupa da liyakatsiz olur." ifadesiyle dikkati çekmişti.

Merkel'in ekü kriziyle savaşım yöntemi ilkin Yunanistan edinmek neredeyse gayrı bazısı AB ülkelerinin tepkisini çekti.

Partinin modernleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynayan Merkel, başvekillik zamanında partinin asliye ilkeleri bulunan mecburi askerliği kaldırdı ve çekirdeksel enerjiden vazgeçti.

Merkel'in politik kariyerindeki en ehemmiyetli kararlardan birisi de 2015 yazında Almanya'nın sınırlarını mültecilere açması oldu.

Birçok Avrupa Birliği ülkesi mültecilere sınırlarını ve kapılarını ağız ağıza kapatırken Merkel, bir fazla Suriyeli tahminî müşterek milyon sığınmacıya Almanya’nın kapılarını açtı.

Ancak iklim içre baş döndürücü katışıksız partinin giderek güçlenmesi ve sığınık mevzusunun politik gereç biçimine getirilmesinin arkası sıra Merkel müşterek hâlâ hakeza müşterek şeyin tekrarlanmayacağını anons etti.

Merkel'in sığınık krizine bağlı "Wir schaffen das (Başarabiliriz)" bütünü remiz halini aldı ve ilerleyici zamanlarda bambaşka mevzularda da kalın pıtrak kullanıldı.

ABD ile ilgiler sıkkın çağa girdi

Donald Trump'ın Amerika başkanı olmasının arkası sıra aut politikada da fazla taraflılığı ve bununla birlikte NATO'yu sorgulayan müşterek çizik izlemesi Merkel'i manzara kırıklığına uğrattı.

Trump ile yıldızı barışmayan Merkel Amerika ile ilişkilerde davranışlarında ölçülü davrandı.

Merkel Amerika Başkanı Trump'ı kastederek, "Tamamen başkalarına güvenebileceğimiz dönemler az buçuk geride kaldı." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile diyalogdan yana

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeyen ve ayrıcalıklı katılım öneri fail Merkel, dü iklim ortada yaşanmış bulunan topu topu gerginliklere karşın Ankara ile diyaloğun en iri destekçisi oldu.

Avrupa düşüncesince Türkiye’nin önemini dobra bilici Merkel, Türkiye ile iletişimini on paralık kesmedi.

Şansölye Merkel Doğu Akdeniz’de, Yunanistan'ın hukuksuz adımları yüzünden yaşanmış bulunan gerilimde Almanya yerine aralık buluculuk görevi üstlendi.

2012'de Türk gazetecileri Başbakanlık ofisinde ağırlayan Merkel o dönem, "İlk benzer müşterek ülkenin gazetecileriyle burada müşterek araya geliyorum." niteleyerek Türkiye'ye verdiği önemi vurguladı.

Almanya’da 8’i Türk 10 bireyin öldürülmesiyle ilişik ortaya çıkan baş döndürücü sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin 2011 senesinde açığa çıkması da Alman devleti ve Merkel düşüncesince ayrı müşterek imtihan oldu. Merkel, cinayetlerin aydınlatılması düşüncesince dayanaklık etmek lafı verirken bu sözünü tek devir tutamadı.

Federal Meclis Araştırma Komisyonunun müşterek yazanak hazırlamasına karşın kıygın yakınlarının birileri ile bazısı komite üyeleri, Merkel’in bu mevzuya yeteri kadar dayanaklık etmek vermediğini söyledi.

Titreme nöbetleri

Şansölye Merkel'in, 2019'daki lerze nöbetleri ise derinliğine müddet kamuoyunu çalışır etti.

Muhalefet Merkel'in sağlığı dair endişelerini dile getirip vazifesini sorgulamaya ayırmak istedi. Merkel lerze nöbetinin vazifesini hazırlamaya bariyer olmadığını belirterek tartışmalara yeri koydu. Ancak halkoyu hala Merkel'in rahatsızlığının kusursuz yerine ne bulunduğu bilgisinden mahrum.

Alman Başbakan fariza süresi süresince şu anne denli 92 ülkeye 535 görüşme gerçekleştirdi. Bunlardan elden 112'sini AB toplantıları düşüncesince Brüksel'e yaptı.

Türkiye'ye ise 11 benzer revan Merkel bilhassa AB- Göç Anlaşması dair derin müşterek çalışma harcadı.

Merkel kendine başmaklık müşterek okul oluşturdu

Angela Merkel fariza süresi süresince giysi tarzını on paralık değiştirmedi her daim mülevven ceketler giydi. Farklı renklerdeki üç düğmeli, değirmi deniz boyu ceketleriyle müşterek moda ekolü oluşturdu.

Angela Merkel’in evren siyasetine bıraktığı müşterek gayrı iz ise "güç elması" hareketi oldu. Merkel ışık çekimlerinde daima dü elinin parmaklarını birleştirerek çalım verdi. Söz konusu el göstergesi politik literatüre evvela "Merkel elması" yerine girse de arkası sıra "Güç elması" yerine tanımlandı.

İyi derecede Rusça bilici Merkel başkaca opera hayranı.

“Forbes” dergisi çeşidinden 9 sene süresince fevk üstüne üstlük dünyanın en çelimli hanımı seçilen Merkel gene de alçak gönüllü müşterek sahn sürüyor.

Berlin'de müşterek apartman dairesinde durma fail Merkel alışverişini kendisi yapıyor evde yemeğini kendisi hazırlıyor.

Merkel benzeri Joachim Sauer ile Güney Tirol branşında derinliğine seyir yapmayı ve Alman Milli Takımı'nın maçlarını izlemeyi seviyor.

Özel hayatının gizliliği mevzusuna baş döndürücü ehemmiyet sağlayan Merkel ailesini, dostlarını ve çalışanlarını gözlerden ırak tutmayı yeğleme ediyor.

Almanya'da halkoyu onun düşüncesince devir zamane Mutti (anne) lakabını kullanıyor.

Almanya 26 Eylül'de seçime gidiyor

Pazar günkü seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başvekil talibi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başvekil talibi ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi'nin başvekil talibi ve partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock Merkel'in koltuğuna ölmek düşüncesince yarışacak.

Almanya'da oy kullanabilecek 18 gözyaşı üstündeki müntehip sayısı 60,4 milyon.

Seçmenlerin tahminî ½ si Kuzey Ren-Vestfalya (12,8 milyon), Bavyera (9,4 milyon ) ve Baden-Württemberg (7,7 milyon) eyaletlerinde yaşıyor.

Türkiye menşeli Alman müntehip sayısının tahminî 900 bin bulunduğu anlatım ediliyor.

Almanya'da durma fail fakat Alman yurttaşı bulunmadığı düşüncesince oy kullanamayacak insanların sayısı ise 11,4 milyon.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?