USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bisiklet modelleri ve çeşitleri hakkında bilgi

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve keyifli sürüşler yapmak adına tercih edilen bisikletler, kadın, erkek, çocuk her yaştan kişiye hitap eder.

Bisiklet modelleri ve çeşitleri hakkında bilgi
22-05-2021 17:51
24-05-2021 18:00
Google News

 Bisikletlerin yapısı, direksiyon ve sele gibi farklı parçalar üzerinden kişilerin fiziğine uygun bir şekilde tasarlanır. Üç tekerlekli, başlangıç seviyesi ve dağ bisikleti gibi farklı kullanım alanlarına yönelik tasarlanan bisiklet modelleri ile sağlıklı ve keyifli bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. Bisiklet kullanımında başlangıç seviyesinde iseniz, tercihlerinizi performans yerine konfor odaklı modellerden yana kullanabilirsiniz. Katlanır bisikletler, birkaç hareket ile katlanarak saklama ve taşıma konusunda kullanıcılara avantaj sunar. Katlanabilen bisikletler, toplu taşıma ya da şahsi araç kullanacağınız zamanlarda da alandan tasarruf etmenize yardımcı olur. Kullanım alanına uyan dağ, şehir ve yol bisikletleri içerisinden vücut yapınıza uygun modeli kolaylıkla bulabilirsiniz. Elektrikli bisikletler, çevre dostu kullanımları ile bisiklet türleri içerisinde popüler bir yere sahiptir. Bu tür bisikletleri hem uzun, hem de kısa yolculuklarda kullanabilirsiniz. 40-50 km yol alabileceğiniz elektrikli bisikletlerin şarj süreleri genellikle 6 ila 8 saat aralığındadır. Şehir içi ulaşımlar için pratik bir alternatif olarak gösterilen elektrikli bisiklet fiyatları ve özelliklerini inceleyebilir, zaman ve enerji konusunda tasarruf edebilirsiniz. Elektrikli ya da şehir bisikletleri ile taşlık ya da arnavut kaldırımı gibi şehir içi engebeli yolların bulunduğu alanlarda dahi keyifli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Siz de ucuz bisiklet fiyatları içerisinden bütçenize yönelik modeli satın alarak eğlenceli yolculuklar için ilk adımınızı atabilirsiniz. Bisikletler, iki, üç ya da dört tekerlek tasarımları üzerinden kullanıcılara sunulur. Üç tekerlekli bisikletler yük taşıma açısından avantaj sağlarken, dört tekerlekli bisikletler bisiklet kullanmaya yeni başlayan çocukların alışma sürecini hızlandırır. Bisikleti uzun yolculuklarda kullanacaksanız çanta ya da matara koyma bölmeleri bulunan yol bisikletlerini, işyeri ya da okul gibi şehir içi kısa mesafe yolculuklarda kullanacaksanız konfor odaklı ve geniş lastikli şehir bisikletlerini tercih edebilirsiniz.

Bisiklet Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

Bisikletler; dağ, şehir içi ve çocuk olarak üç ana kategoriye ayrılır. Bisikletlerin alt kategorilerinde ise katlanabilen, hibrit ve elektrikli modeller yer alır. Bisiklet seçimlerinde bisikletin vücut yapınıza uygun bir tasarımda olmasının yanı sıra, bisikleti kullanacağınız alana uygun olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekir. Örneğin dağ bisikletleri, şehir içi kullanıma uygun değildir. Şehir içi ulaşımlarda şehir ya da yol bisikletlerini tercih edebilir, bu tür bisikletlerin katlanabilir veya elektrikli modelleri ile yolculuk deneyiminizi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Şehir bisikletleri, daha kalın tekerlek yapıları ile arnavut kaldırımdan tümsekli yollara şehrin birçok zemin yapısına kolaylıkla uyum sağlar. Uzun yolculuklarda eşyalarınızı yanınızda taşımanız için farklı ekipmanlara sahip olan tur bisikletleri; tekerlek yanlarına, sele arkasına ya da gidon önüne sepet ya da çanta konulabilme özelliğine sahiptir. Tur bisikletlerini dilerseniz okul ya da işyeri ulaşımınız için de kullanabilirsiniz. Bisiklet ile yapacağınız uzun yolculuklar öncesinde, tekerlek ve mekanizmalara yağlama, boyut ayarı ve lastik şişirme gibi ufak bakımlar yaparak bisikletten alacağınız verimi ikiye katlayabilir, konforlu bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ve bisikleti kullanacağınız alanı belirledikten sonra, bisiklet fiyatları ucuz modelleri içerisinden size en uygun bisikleti bulmak çok kolaydır. İhtiyacınıza göre seçebileceğiniz elektrikli bisiklet fiyatlarına da bütçenize uygun aralıklarda ulaşabilirsiniz. 14-24 jant aralığı çocukların kullanımı için uygunken, 23 ve ileriki inç boyutundaki jantlar ise yetişkinlerin kullanabileceği bisikletlerdir. 14 jant 3-5 yaş aralığına, 16 jant 4-6 yaş aralığına, 20 jant 6-8 yaş aralığına, 24 jant aralığı ise 8-12 yaş aralığına hitap eder. Çocuk bisikletleri, renkli gövdeleri, rahat seleleri ve aksesuarlar ile süslenen tasarımları ile çocukların eğlenceli hayal dünyalarına hitap eder. Çocuğunuz için seçeceğiniz bisikletlerde, sele gibi alanların alçalma ya da yükselme kapasitelerine dikkat ederek bisikleti çocuğunuzun gelişiminin her anında onun vücut yapısına uygun bir hale getirebilirsiniz.

Bisiklet Çeşitleri

Bisiklet hobi, ulaşım, spor ve gezi amaçları ile kullanılır. Bisiklet kullanımı, bacaklar ön planda olmak üzere hem vücudunuza iyi gelir hem de herhangi bir gaz salınımı yaratmadığından dolayı çevre dostu bir sürüş deneyimi elde etmenize yardımcı olur. Bisiklet çeşitlerinin her yaş aralığına, cinsiyete ve kullanım alanına hitap eden tasarımları bulunur. Dağ bisikletleri, hafif, ivme kazandırıcı yapılı ve ince tekerleklidir. Hızlı manevra alabilme ve eğilimli direksiyon duruşu ile hız kazanmanmayı amaçlayan yapı üzerinden tasarlanan dağ bisikletlerini asfalt ya da düzlük harici dağlık alanlarda uzun mesafe sürüşlerinde de tercih edebilirsiniz. Dağ tipi modeller genellikle 26 jant bisikletlerden oluşur. Dağ bisikletleri engebeli, taşlık, toprak ve çıkıntılı yollarda konforlu bir sürüş deneyimi elde etmenize yönelik tasarlanır. Dağ bisikletleri ile uzun yolculuklara çıkmadan önce, tekerleklerin durumunu inceleyerek sürüş performansınızı olumsuz yönde etkileyebilecek durumlara karşı önleminizi alabilirsiniz. Yarış ya da bir diğer adı ile yol bisikletleri, şehir içi ulaşımda ya da asfalt yollarda kullanabileceğiniz bisiklet seçeneklerini içerisinde barındırır. Düz yolda yüksek performans elde edebileceğiniz bisikletler, hafif yapıları ile uzun soluklu yolculuklarda dahi yorulmadan keyifli bir sürüş deneyimi elde etmenizi sağlar. Şehir bisikletleri, şehir hayatının yol şartlarına uygun bir şekilde tasarlanır. Düz direksiyon tasarımı, diğer taşıtlar ile yan yana gideceğiniz trafikli yollarda denge konusunda destekleyici olur. Şehir bisikletleri, akrobatik hareketler ve yoğun engebeli araziler için uygun değildir. Konfor odaklı tasarlanan şehir bisikletleri, dağ bisikletlerine nazaran daha ince ve az dişli bir tekerlek yapısına sahiptir. Katlanır bisikletler, kadro ortasında yer alan katlanma mandalları ile birkaç saniye içerisinde kompakt bir hal alır. Genellikle 20 janta sahip olan katlanabilen bisikletlerde, V ya da disk tipi fren kullanılır. Katlanır bisikletleri elinizde taşıyabilir, apartman ya da bahçenizde dilediğiniz her alanda kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz.

Bisiklet Nasıl Seçilir?

Bisiklet fiyatları, model, cinsiyet, tasarım, aksesuar kapasitesi, ağırlık ve jant gibi kategoriler içerisinde değişiklik gösterebilir. Markaların kullanıcılara sunduğu bisiklet seçenekleri arasında fiyat farkları görülebilir. Gövde ve tekerleklerle kullanılan materyallerin kalitesi de, bisiklet fiyatlarını etkileme konusunda önemli bir rol oynar. Fiziki anatominin kadın ve erkeklerde farklılık göstermesi, bisikletlerin kadın ve erkek olarak iki farklı kategoride sunulmasının ana sebeplerinden biridir. Gidon ve sele ayarını oturma pozisyonunuza göre belirlemeniz gerekir. Doğru bir gidon ayarı ile vücudunuzun doğal duruş pozisyonunu koruyabilir, daha konforlu bir sürüş elde edebilirsiniz. Yarış ve yol bisikletleri, gidon tasarımı açısından ikiye ayrılır. Alta kıvrılan direksiyonlar, dirsek ve kola baskı yapmadan pedalı daha verimli bir şekilde çevirmenize yardımcı olur. Ayrıca alta kıvrılan direksiyonları farklı kol açıları ile birlikte de sürebilirsiniz. Düz tasarımlı direksiyonlar ise, görüş açınızı genişleterek kol ve dirseklerde oluşabilecek baskıyı minimuma indirir. Kalabalık şehirlerde yaşayan kişiler için cazip bir alternatif olarak gösterilebilen katlanır bisikletler, park yeri bulma konusunda da size avantaj sunar. Bu tür bisikletler apartman dairelerinde yaşayan, sıkça toplu taşıma kullanan kişilerin bisikleti saklama konusunda alandan tasarruf etmelerine yardımcı olur. Katlanabilen bisikletleri kullanmadığınız zamanlarda elinizle de taşıyabilirsiniz. Katlanır bisiklet fiyatlarını inceleyerek ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun modeli kolaylıkla bulabilirsiniz. Ekstrem sporlar ve akrobasi alanları ile ilgili iseniz, BMX türü bisikletleri inceleyebilirsiniz. BMX, dağ ve şehir bisikletlerine nazaran daha alçak gövdeli, kalın tekerlekli ve gidon kısmında manevrası daha geniş olan bisiklet türüdür.

En Popüler Bisiklet Modelleri
Günümüzde çocuk, yetişkin her yaştan insan bisiklet sürerek keyifli vakit geçirebilir. Kısa süreli yolculuklara ek olarak uzun rotalara çıkarak güzel anılar biriktirebilirsiniz. Çevreye ve havaya zarar vermeyen bisikletleri ulaşım aracı olarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Okula, işe ya da gezmeye giderken kullanabileceğiniz ya da dağ gezilerinde güvenle sürebileceğiniz en popüler bisikletler arasından dikkat çekenler;

  • Ümit 2633 Explorer Erkek Dağ Bisikleti 26 V 21 Vites 26 Jant
Ümit 2633 21 vitesli erkek dağ bisikleti, 13 kilogram ağırlığa ve 26 jant genişliğine sahiptir. Kadro malzemesinde çelik materyale yer verilen modelde V tipi alüminyum fren bulunur. Dağ bisikleti kategorisinde erkeklere yönelik tasarlanan Ümit 2533 Explorer, engebeli yollarda ve patikalarda yolun engebesini hissetmeyeceğiniz bir sürüş deneyimi elde etmenize yardımcı olur. Modelin renkleri siyah fon üzeri kırmızı ve mavi desenlerden oluşur. Ümit erkek dağ bisikletinin kol tipi ise düzdür.
  • Tunca Baffy Çocuk Bisikleti 15 Jant
15 jant Tunca Baffy çocuk bisikleti, 3-6 yaş aralığındaki çocuklara hitap eder. Kırmızı, mavi ve pembe renk seçenekleri bulunan bisikleti, dört tekerli ya da iki tekerlekli olarak kullanabilirsiniz. Arka bagaj çantası ve ön sepet gibi aksesuarlar ile donatılan Tunca Baffy, direksiyon kısmında rüzgar gülü ve püskül süslemeleri ile çocukları bisiklet sürmeye teşvik eden eğlenceli bir tasarıma sahiptir.
  • Ümit 2434 Explorer Kadın Dağ Bisikleti 24 V 21 Vites 24 Jant
Ümit 2434 Explorer 24 jant bisiklet, 21 vitesli ve kadınlara yönelik tasarlanan bir modeldir. Kadro ve maşalarda stabil çelik, jantlarında ise alüminyum materyal kullanılan kadın dağ bisikleti 13 kilogramdır. 21 farklı vites seçeneği, zorlu yollarda ya da yokuşlarda yol yapısına uygun bir şekilde zemine tutunmanızı sağlar. Hem 9-14 yaş çocukların hem de yetişkin kadınların kullanabileceği bisikletin gövde tasarımında, beyaz ya da mavi fon üzerine pembe detaylar yer alır.
  • Corelli Trivor 1.0 28 Jant Şehir Bisikleti
Kırmızı, yeşil ve gri renk seçenekleri bulunan Corelli Trivor 1.0 şehir bisikleti, şehir içi gezintilerde tercih edebileceğiniz bir modeldir. Şehrin dinamiğine uyum sağlayan jant ve gövde tasarımı ile şehir içi kısa ya da uzun yolculuklarınızda keyifli bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. 28 inç janta sahip olan Corelli Trivor’un kadro malzemesi alüminyum, freni ise V tipidir. 21 farklı vites ayarı bulunan şehir bisikletini, arnavut kaldırımlardan yokuşlu sokaklara kadar şehrin dilediğiniz bölgesinde güvenle kullanabilirsiniz.
  • Volta VSM Elektrikli Bisiklet
Volta VSM elektrikli bisiklet, portatif tasarımı ve ön sepeti ile şehir içi ya da küçük kasabalarda yaşayan kişilerin kısa mesafe yolculuklarını keyifle yapabileceği bir bisiklet modelidir. 220 Watt motor gücüne sahip olan Volta VSM modelinin maksimum hızı 25 km/saniyedir. Ağırlığı 55 kg olan elektrikli bisikletin batarya kapasitesi 48 voltajdır. 6-8 saat aralığında tam batarya dolumu gerçekleştirebileceğiniz elektrikli bisiklet, kadın, erkek ve çocuk her yaştan kişi için uygundur.
  • Kron RC1000 Yol Bisikleti 14 Vites
28 jant boyutlu Kron RC1000 yol bisikleti, 14 vites kademesine sahiptir. Performans odaklı tasarlanan yol bisikletinin gövde yapısı erkeklere uygundur ve gövdesinde alüminyum materyallere yer verilir. V türü freni bulunan Kron marka yol bisikleti ile uzun yollarda hız kazanabilirsiniz. Yaklaşık 10 kilogram ağırlığa sahip olan Kron marka yol bisikletini hafif yapısı sayesinde başka araçlarla yapacağınız yolculuklarda da yanınızda götürebilirsiniz.


 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?