USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Batı'da din, siyasetin zirvesinde! Seçimi kazanan İncil'e koşuyor, laiklik elden gitmiyor

Avrupa'da seçimi kazanan siyasi liderlerin dini ritüellerle göreve başlama geleneği devam ederken, hiçbir tören sonrası 'Laiklik elden gidiyor' diye yaygara koparılmıyor.

Batı'da din, siyasetin zirvesinde! Seçimi kazanan İncil'e koşuyor, laiklik elden gitmiyor
27-06-2023 11:39
Google News

Haber7 - ÖZEL

Türkiye’ye “laiklik” güzellemeleri yapıp her dini gelişmeyi bu kavram üzerinden baltalamaya kalkışan Batı’da siyasetin en tepesinde Hristiyanlık ritüelleri yer alıyor. Yunanistan’da ikinci defa iktidar şansı elde eden Miçotakis’in papaz huzurunda İncil’e el basıp yemin ederek göreve başladığı törenin benzeri hemen hemen bütün Batılı ülkelerde gerçekleştiriliyor. ABD’de yemin merasiminde tarihi İncillere el basmak 234 yıldır sürdürülürken, İspanya’da bu tören ‘kral’ huzurunda yapılıyor. Almanya’da seçimi kazanan başbakan İncil’e yemin ediyor.

Türkiye’de siyasi sahadaki her dini gelişmeyi “laiklik tehlikede” yaygarasıyla köpürten muhalefet medyası ise Batı’da siyasetin zirvesine nüfuz eden Hristiyan temalı dini törenleri sessiz sedasız seyretmekle yetiniyor.


İşte son yıllarda öne çıkan dini ritüellerin gölgesindeki yemin törenlerinden bazıları…

İNCİL’E EL BASTI, PAPAZLARIN HUZURUNDA EL BAĞLADI

Yunanistan’da 2019 ve 2023’teki seçimlerden galip ayrılan Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kiriakos Miçotakis, her ikisinde de papaz huzurunda yemin etti.

Miçotakis, Atina’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende Hristiyan dini liderlerin önünde el bağladı. Yunan Başbakan Miçotakis, İncil’e el basarak yemin etti.

ABD’DE 2 ASIRDIR AYNI MERASİM

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk Başkan George Washington’ın 30 Nisan 1789’da gerçekleştirdiği yemin töreninden bu yana tüm başkanların yemin ritüellerinin en önemli parçası İncil’e el basmak oluyor. ABD başkanı seçilen siyasinin 234 yıldır el bastığı İncil, eşinin elleri üzerinde tutuluyor. ABD başkanları, yemin merasiminden önce ise kiliseye giderek dua ediyor.

2008 ve 2013 yıllarında ABD Başkanı seçilen Barack Obama, Hristiyanlığın “Kutsal Kitabı” İncil’e el basarak yemin etti ve görevine başladı.

Donald Trump 2017 yılında İncil’e el basıp yemin ederek ABD Başkanı oldu.

ABD Başkanlık seçimini 2021’de kazanan Joe Biden, yemin töreninde İncil’e el basmasının öncesinde St. Matthew the Apostle Kilisesi’nde dua etti.

KUTSAL KİTABINA YEMİN EDEREK BAŞLADI

Almanya’da 2005, 2009, 2013 ve 2017 yıllarında seçim kazanan Hristiyan Demokratik Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel, İncil’e yemin ederek görevine başladı.

Almanya'nın mevcut başbakanı Olaf Scholz, 2021 yılında galip geldiği seçimlerin ardından İncil'e yemin ettikten sonra kabinesini oluşturdu.

KRAL’IN KARŞISINDA YEMİN

İspanya’da Başbakan Pedro Sanchez, 2018 yılında İspanya Kralı 4. Felipe huzurunda Madrid Zarzuela Sarayı'nda yemin ederek görevine başladı. İspanya’da kadim gelenek olan dini sembollerle yemin icrası bu merasimde gerçekleştirilmedi.

KRALİYET AİLESİNE SADAKAT YEMİNİ

İngiltere’de seçimle göreve gelen başbakanlar; krala, varisleri ve haleflerine sadık kalacağına yemin ederek göreve başlayabiliyor.

Kraliçe Elizabeth'in huzurundaki Boris Johnson 2019'da İngiltere'nin başbakanı olmuştu.İngiltere'nin mevcut başbakanı Rishi Sunak, Kral Charles'ın huzurunda.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?