USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür

Bakan Ersoy'dan Ayasofya Camii açıklaması

Kültür Bakanı Ersoy, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılışının 3. yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Ersoy, 'İlelebet İslam’a ve Müslümanlara hizmet edecek' dedi.

Bakan Ersoy'dan Ayasofya Camii açıklaması
24-07-2023 15:09
Google News

Fethin sembolü Ayasofya 3 yıl önce zincirlerinden kurtuldu!

GALERİNİN DEVAMI <p>Ayasofya, İstanbul'un fethine <a href=kadar 916 yıl kilise, 1453'ten, 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanıldı ve 86 yıl müze olarak hizmet verdi.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

"><p>Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz 2020'de Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine <a href=dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal edince Ayasofya'da yeniden ibadet etmenin yolu açılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı gün Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin kararnameyi imzalayarak, sosyal medya hesabından "Hayırlı olsun" notunu paylaştı.

"><p>Ayasofya'nın <a href=Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Müze statüsünden çıkmasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ücretli giriş uygulamasının kaldırıldığını, camiyi 24 Temmuz 2020'da, cuma namazıyla ibadete açmayı planladıklarını duyurdu.

"><p>Diyanet İşleri <a href=Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, camiye 3 imam ve 5 müezzin atandığını açıkladı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasına özel tedavül para ve hatıra para basıldı.

"><p><strong>24 TEMMUZ'DA İBADETE AÇILDI</strong></p><p>Cemaat, <a href=tarihi yarımada sokaklarını doldurdu
Açılış günü, cuma namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılmak isteyen, İstanbul'un yanı sıra başka kentlerden ve yurt dışından gelenler, sabah erken saatlerden itibaren Ayasofya Meydanı'na girmek için adeta akın etti. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında camide ve alanda sosyal mesafe kuralı uygulandı.

"><p>Camiye sığmayan cemaat, tarihi yarımada sokaklarını doldurdu. Cami ve çevresinde <a href=namaz için erkeklere Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi, kadınlara ise Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

Açılış dolayısıyla 21 bin polis görev yaptı.

"><p><strong>Cumhurbaşkanı <a href=Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu

Diyanet İşleri Başkanlığınca camide dua programı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, 86 yıl sonra kılınan ilk namazda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra çok sayıda Müslüman saf tuttu. Cami, 86 yıl sonra 24 Temmuz 2020'de kılınan cuma namazıyla ibadete açılmış oldu.

"><p>Prof. Dr. Ali Erbaş, sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, Fetih Suresi'ni okudu.

Ayasofya-i Kebir Camisi, kılınan ilk cuma namazının ardından sabaha kadar açık kaldı.

"><p>Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından cami açılışına gelenler, <a href=duygusal anlar yaşadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne Al-i İmran Suresi'nin 159 ve 160. ayetlerinin yer aldığı hat levhasını bağışladı.

"><p><strong>86 YIL SONRA İLK BAYRAM NAMAZI</strong></p><p>Camide 86 yıl sonra ilk bayram namazı, 31 Temmuz 2020'de Kurban Bayramı'nın ilk günü kılındı. <a href=Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın kıldırdığı namaz, caminin içini ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla eda edildi.

Camideki ilk Ramazan Bayramı namazını da bu yıl 13 Mayıs'ta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş kıldırdı.

"><p><strong>SEÇİMDEN 1 GÜN ÖNCE AYASOFYA'DA AKŞAM NAMAZINI KILDI</strong></p><p>Başkan <a href=Recep Tayyip Erdoğan, yoğun geçen seçim programını İstanbul'da gerçekleştirdiği vatandaş buluşmalarının ardından Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde akşam namazı ile sonlandırdı.

"><p><strong>Ayasofya ne <a href=zaman müze oldu?

Ayasofya 24 Kasım 1934’ te Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülerek 1 Şubat 1935’te ziyarete açılmıştır. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği izin sonrası başlayan çalışmalar 15 yıl sürdü ve 1947'de tamamlandı.1996'da Dünya Anıtları İzleme listesine alınan Ayasofya'nın kubbesi ve minareleri, Dünya Anıtları Fonu'nun da desteğiyle 1997-2002 arasında restore edildi.Müze aynı zamanda UNESO Dünya Mirası listesinde.

">

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin yeniden ibadete açılışının 3. yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Bakan Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin ibadete açılmasının ardından geçen 3 yılda 21 milyon ziyaretçinin ağırlandığını ifade ederek, önümüzdeki günlerde tarihinin en kapsamlı çalışmalarından biri olarak bugün devam etmekte olan restorasyon projesi hakkında bilgi vereceğini söyledi.

Ersoy, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Türk ve dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından birinde yeni bir çağın muştusu olarak simgeleşen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin cami kimliğinin devamlılığını şart koşarak bizlere miras ve emanet bıraktığının altını çizerek şöyle devam etti:

“Hamdolsun ki Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi, aziz milletimizin kararlılığı ve büyük desteği ile 86 yıl sonra, 24 Temmuz 2020 tarihinde vâris yeniden mirasına kavuşmuş, emanete layıkıyla sahip çıkılmış, büyük bir vebalin ağırlığı aziz milletimizin omuzlarından kaldırılmıştır. Medeniyet değerlerimiz gereği bu eşsiz mabede sadece Fatih Sultan Mehmet Han emaneti bir cami olarak değil, insanlığın ortak mirası olarak sahip çıktığımıza da geçen 3 yılda bütün dünya bir kez daha şahit olmuştur.”

Ayasofya mücadelesi tarihe böyle geçti!Ayasofya mücadelesi tarihe böyle geçti!

Ömrünü Ayasofya'nın ibadete açılmasına adayan İsmail amcanın hikayesi...Ömrünü Ayasofya'nın ibadete açılmasına adayan İsmail amcanın hikayesi...

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Ayasofya Camii çağrısıDiyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Ayasofya Camii çağrısı

3 YILDA 21 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLADI

Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açıldığı günden bugüne kadar 21 milyon ziyaretçiyi ağırlandığını söyleyerek, “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, beş vakit minaresinde ezanlar ve kubbesinde yankılanan dualar ile onu bugüne taşıyan cihan devleti gibi bütün insanlığı kucaklamaya devam etmektir.” dedi.

Bakan Ersoy, önümüzdeki günlerde tarihinin en kapsamlı çalışmalarından biri olarak bugün devam etmekte olan restorasyon projesi hakkında bilgi vereceğini de belirterek, “Ecdadımızın bu kutlu emanetini vasiyetine uygun olarak ve medeniyetimize yakışır şekilde tarihe, kültürlere ve inançlara gösterdiğimiz saygıyla yarınlara ulaştıracağız. İlelebet İslam’a ve Müslümanlara hizmet edecek; temelinde, taşında iz bırakmış her bir medeniyetin mirasçılarına da kapıları daima açık olacaktır.” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?