USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ayasofya mücadelesi tarihe böyle geçti!

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılışının 3'üncü yıl dönümü kutlanırken verilen mücadeleler ise tarih sahnesindeki yerini aldı.

Ayasofya mücadelesi tarihe böyle geçti!
24-07-2023 14:09
Google News

Haber7 – ÖZEL

Uzun bir esaretin ardından yeniden asli hüviyetine dönüştürülen Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl aradan sonra özgürlüğüne kavuştu. Kılınan ilk cuma namazıyla yeniden cami haline getirilen Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı büyük bir merasimle yeniden ibadete açıldı. Kutsal mabet, açılışından bu yana geçen 3 yılda 21 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.

Ayasofya Camii’nin yeniden özgürleştirilmesi için gerçekleştirilen eylemler, tarih sahnesindeki yerini aldı.

İşte ‘Ayasofya Camii’ için verilen mücadelelerden öne çıkanlar...

İLK ÇAĞRI CEZASIZ KALMADI

1930’da restorasyon bahanesiyle kapatılan ve 1 Şubat 1935’te müze olarak açılan Ayasofya Camii’nin yeniden camiye çevrilmesi için ilk girişim Demokrat Parti döneminde gerçekleşti. 1951-1952 yıllarında Milliyetçiler Cemiyeti’nde yöneticilik yapan ve aynı zamanda Bediüzzaman Said Nursi’nin avukatlığını yürüten Avukat Bekir Berk, Ayasofya Camii'ni ilk kez basın yayın organlarında gündeme getiren isim oldu. Avukat Bekir Berk, hükümete açık mektup yazarak Ayasofya’nın müze olarak kalmasının Yunanı sevindirdiğini belirtti. Bekir Berk’e bu mektubu nedeniyle dava açıldı ve dergisi kapatıldı.

SERDENGEÇTİ’DEN AYASOFYA İÇİN ŞİİRLER

Serdengeçti’nin 12 Haziran 1959 tarihli 30. sayısının tamamını Ayasofya davasına ayıran Osman Yüksel Serdengeçti, kutlu mabetle ilgili şiirler yayımladı.

AYASOFYA CAMİİ İÇİN GÜR SEDA

1965 yılında Mehmet Şevket Eygi, Bugün gazetesinde çok sayıda yazı kaleme aldı. Aynı dönemde ünlü Şair ve Yazar Necip Fazıl Kısakürek konferanslar verdi. Diğer taraftan bu dava sağ görüşe sahip siyasilerce sıklıkla gündeme getirildi.

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?