USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Avrupa'nın en büyük mobilya fuarı İstanbul'da başladı

Dünya mobilya sektörünün en önemli buluşmalarından olan ve 3 milyar dolarlık ihracat hacmi oluşturmayı hedefleyen IIFF-İstanbul Mobilya Fuarı, 3 bini aşkın markanın katılımıyla başladı.

Avrupa'nın en büyük mobilya fuarı İstanbul'da başladı
24-01-2023 16:06
Google News
İstanbul

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) açıklamasına göre, MOSFED tarafından Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ve Mos Fuarcılık AŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen fuar, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) eş zamanlı olarak kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Bu yıl 28 salonda 1.000'den fazla katılımcı firma ve 3 binin üzerinde markaya ev sahipliği yapacak fuar, 200 bin metrekarelik alana ulaştı.

Dünya mobilya sektörünün en önemli buluşmaları arasında yer alan, alanında Avrupa'nın en büyüğü olan ve 140 binden fazla ziyaretçi hedefleyen İstanbul Mobilya Fuarı, 29 Ocak'ta sona erecek.

"Sektör dünyada ihracatta ilk 5'e girmeye aday"

Açıklamada, fuarın açılışındaki konuşmasına yer verilen Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, mobilya sanayisinin ihracatıyla dış ticaret fazlası veren önemli sektörlerden olduğunu belirterek, sektörün 4 milyar doların üzerindeki ihracatıyla cari açığı azalttığını kaydetti.

Turagay, "Sektör, önüne koyduğu hedeflerle dünyada ihracatta ilk 5'e girmeye aday. Özellikle üretim, tasarım başarısıyla 200 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat pazarlarını çeşitlendiren sektörümüzün geleceği çok parlak." ifadelerini kullandı.

Mobilya sektörünün önemli ihracat pazarları arasında olan AB'nin, dış satımdaki payının düşük olduğunu aktaran Turagay, AB ülkelerine ihracatı artıracak önemli projeleri devreye almaları gerektiğini bildirdi.

ABD pazarının potansiyeline değinen ve bu ülkeye ihracatı artırmak gerektiğini belirten Turagay, Türk mobilya sektörünün, İstanbul Mobilya Fuarı ile en büyük global buluşmalarından birine imza attığını, organizasyonun sektörün gelişmesine önemli katkı sunacağını ve büyük pazarlara ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

"Mobilya sektörü e-ihracata odaklanmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da İstanbul Mobilya Fuarı'nın 6 gün boyunca mobilya sektörünün önemli aktörlerini bir araya getireceğini bildirdi.

Mobilya sektörünün ekonomideki önemini herkesin bildiğini, Türkiye'nin hemen her bölgesinde 40 bine yakın üretici bulunduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, üretim ve ihracat verilerine illişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, geçen yıl mobilya ihracatında toplam 4,7 milyar dolarlık rakama ulaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, dünyanın ilk 5 ihracatçısı arasına girebilmek. Bunun için de dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilmeliyiz. İşte e-ticaret bunun en güzel örneği. 2026'ya kadar dünyada e-ticaret hacminin 5 trilyon doları geçmesi bekleniyor. Yani çok ciddi bir pazar sektörümüzü bekliyor. Ancak Türkiye'nin e-ihracattan aldığı pay çok düşük. Geçtiğimiz yıl Ticaret Bakanımız Mehmet Muş tarafından 'Yeni Nesil İhracat Destekleri' programı yayımlandı. Bu destek programı, finansmana erişimin bu denli zorlaştığı bir zamanda e-ihracatçımıza nefes aldıracak. Mobilya sektörümüzün de bu destek programını kullanarak sınır ötesindeki müşterilere odaklanmasını faydalı buluyorum."

"Üretim çeşitliliğinde dünyanın 4 ülkesinden biriyiz"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise Avrupa'nın en büyük fuarını açtıklarını aktararak, "Bu fuar, o kadar büyük ki İstanbul'un iki önemli fuar merkezinde eş zamanlı düzenleniyor. Bu durum bize iki gerçeği gösteriyor. Birincisi, mobilya sektöründe yıllardan beri var olan potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirip çağın şartlarına uyarladık. İkincisi ise fuarcılık altyapımızı sektörlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklüğe eriştirmek artık zorunluluk haline geldi." ifadelerini kullandı.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünün son 10 yılda global pazarlarla rekabet ederek önemli bir mertebeye ulaştığını, en çok ihracat yapan ilk 8 ülkeden birisi olduklarını, en çok ürün çeşitliliğiyle üretim yapan ABD, Çin ve İtalya'nın ardından 4'üncü ülke konumuna yükseldiklerini bildirdi.

Şimdi gelecek 5 yıl için plan yaptıklarını, gelişmiş pazarlarda derinleşmek ve güçlü pazarlarda daha da gelişmek istediklerini ifade eden Güleç, etkinlikte 5 kıtadan, 7 bölgeden ve 100 farklı ülkeden alıcı ve profesyoneli ağırlayacaklarını, 100 ülkeden alım heyeti organize ettiklerini, toplam 200 bin metrekare fuar alanında alıcı ve profesyonelleri misafir edeceklerini aktardı.

Güleç, bu yılki ihracat hedeflerinin 6 milyar dolar olduğunu belirterek, mobilya sektörünü dijital olarak dünyaya açacak Heartmade Furniture (www.heartmadefurniture.com) platformunu kurduklarını, bu platform sayesinde mobilyacıların 365 gün dünyaya ulaşabileceğini bildirdi.

Geçen yıl başlattıkları "tek fuar, iki merkez" mottosunun ardından bu yıl iki fuar alanının da yetmediğini ve çadır imkanını üreticilere sunduklarını aktaran Güleç, bir rekora imza atarak 200 bin metrekarelik alana ulaştıklarını kaydetti.

Fuarın açılışına İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve sektör temsilcileri de katıldı.

MOBSAD'dan 2 milyon TL'lik salon takımı

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği'nden (MOBSAD) yapılan açıklamada da dernek üyelerinin Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi 3. Hall'de yer aldığı, burada egzotik derilerin, altın varakların ve el oyması mobilyaların görücüye çıktığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, fuarın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, MOBSAD olarak 15 yıldır oldukları gibi derneğin 40 üyesiyle Tüyap 3. Hall'de yer aldıklarını aktardı.

Gürcan, fuarda üyelerinin yoğun ilgi gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Üyelerimizin ilgi görmesinin nedeni yurt dışında şato, otel, villa, restoran gibi yaptığımız büyük konseptli projeler. Tek başına mobilyadan ziyade mekanları A'dan Z’ye dönüştürdüğümüz, mobilyalarımızda zanaatı ve tasarımı birleştirdiğimiz için markalarımıza olan ilgi ve mobilyalarımızın değeri artıyor. Üyelerimizin mobilyada kilogram başına ihracat değeri 10 dolar. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi fuarın en lüks ve iddialı mobilya çeşitleriyle fuarda yer alacağız. Bunlardan biri de altın varak ve ahşap oymacılığın ön plana çıktığı 2 milyon TL'lik salon takımı. Rusya'daki bir alıcı için özel olarak tasarlanan salon takımı dikkat çekiyor. 6 ayda ortaya çıkan bu salon takımının dışında lüks mobilyalara eşlik eden aydınlatmalar ve aksesuarlar da fuar ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?