USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Artık sona erdi' deyip duyurdu! Karadeniz'deki füze testinde kritik bilgi

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, 'Türkiye'nin hava savunmasındaki yeni aşama' başlıklı yazısında Türkiye'nin Karadeniz'deki Hisar füze testinin ülkemizin hava sahası kontrolü için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

'Artık sona erdi' deyip duyurdu! Karadeniz'deki füze testinde kritik bilgi
11-08-2023 15:09
Google News

Son yıllarda savunma sanayinde attığı adımlarla dünyanın dikkatini çeken Türkiye, her geçen gün yeni teknolojileri bir adım daha öteye taşıyor. Türkiye son olarak Karadeniz'de 850 kilometrelik alanda NAVTEX/NOTAM ilan ederek yeni bir füze testinde bulunacağını duyurdu. 

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Akşam Gazetesi'ndeki köşe yazısında Türkiye'nin Karadeniz'de test etmeye hazırlandığı Hisar füzesinin yeni geliştirilen özelliklerinden ve ülkemize neler kazandıracağından bahsetti. 

SADECE MENZİLİ DEĞİL, İRTİFASI DA GELİŞTİRİLDİ

Hisar füzesinin Türkiye'nin orta irtifa hava savunma füzesi olduğunu belirten Güçlüer, başlangıçta bu füzenin menzilinin 40 kilometre olduğunu yapılan teknolojik geliştirmelerle bu menzilin 100 kilometreye çıktığını söyledi. Sadece menzilinin artmadığını belirten Güçlüer, geçen süre içerisinde Hisar'ın dikey irtifasının da geliştirildiğini belirtti. 

TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASI ARTIK TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDE

Karadeniz'deki test edilecek olan Hisar hava savunma füzesinin menzil ve irtifa arttırımının önemine vurgu yapan Güçlüer, Hisar'daki gelişmelerin önemini şu sözlerle belirginleştirdi;

Yani Türkiye'nin hava sahasını Türkiye'nin izni olmadan artık hiçbir uçak veya hava aracı kullanamaz. Maalesef geçmişte gelişmiş hava savunma füzelerimiz olmadığı için Türkiye'nin izni olmadan hava sahamız bilinen veya bilinmeyen güçler tarafından kullanılabilmekteydi ama artık bu durum sona erdi. Artık Türkiye'nin hava sahası tamamen Türkiye'nin kontrolünde.

HİSAR SİSTEMLERİ

HİSAR, Türkiye’nin karadan havaya füze savunma sistemlerinin genel adıdır. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A ve HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O ve HİSAR-O + ile uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U bulunuyor. Bu sistemler Aselsan ve Roketsan öncülüğünde 2007'den itibaren geliştiriliyor.

Yüksek irtifa ve uzun menzilli bir hava savunma sistemi olan HİSAR-U’nun gemi ve kara konuşlu olarak kullanılması planlanıyor. Siper füzesi; 100 km’den fazla menzile, çift darbeli motora, Aktif Radar Arayıcı (RF) başlığa, Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR) ile Terminal Güdüm yeteneğine sahip.

Sistem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük muharip gemi projesi olan TF-2000 sınıfı hava savunma muhribinde de kullanılacak. 6 Kasım 2021'de Siper hava savunma füzesinin test atışı ilk kez kamuoyuna sunuldu.

HİSAR-U’NUN ÖZELLİKLERİ

Hisar-U (SİPER) Hava Savunma Sistemi 8×8 taşıyıcı araç ile taşınıyor. RF yani aktif radar güdümlü başlığına sahip olacak ve hedeflerini yüksek isabet oranıyla imha edecek.

Hisar-U’nun radar geliştirme çalışmaları Aselsan tarafından yürütülüyor. Radar olarak iki alternatifi bulunuyor.

120 km menzile sahip ve yüksek irtifaya tırmanabilen hava savunma füzesi geliştirildi. Geliştirilen füze, RF (aktif radar) güdümün yanı sıra Kızılötesi Görüntüleme (IIR) güdüme de sahip olacak. Çift darbeli motor teknolojisi kullanılacak. Bu füze gemilerde de kullanılabilecek.

Böylelikle Tf-2000 Hava Savunma Fırkateyninde Vls(Vertical Launch System) ile dikey atış tüplerinden ateşlenebilecek ve denizlerimizin korunmasında da görev üstlenecek. Hisar-U Hava Savunma Sistemi, yüksek irtifadan gelecek olan balistik füze, muharip uçak tehditlerini tespit ve imha edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?