USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Ankara'da savaş uçağının yakıt tankı neden düştü?

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, dün Ankara'da F-4 savaş uçağından kopan yedek yakıt tankının açık otoparktaki araçların üzerine düşme nedeniyle ilgili konuştu.

Ankara'da savaş uçağının yakıt tankı neden düştü?
05-09-2023 19:39
Google News

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, dün Ankara semalarında uçan F-4 savaş uçağından kopan yedek yakıt tankının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü'nün açık otoparkına düşmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Karakuş, F-4 uçaklarının sadece Eskişehir'de uçtuğunu ve TEKNOFEST için Ankara'ya geldiğini belirterek, 6-7 gün açık alanda bulunan uçağın kalkışından sonra böyle bir olay gerçekleştiğini söyledi.

Olayda yakıt tankının bırakılması için düğmeye basılmadığını kaydeden Karakuş, "Düğmeye basılmış olsa 2 tank birden düşerdi. Sadece tek tank düştüğü için bir kısa devre olmuş demektir. Bu harici yakıt tankları, daha uzak menzile gitmek için kullanılan yedek tanklardır. Eskiden çok daha fazla yakıt tankı düşmesi olayıyla karşılaşıyorduk çünkü uçaklar dışarıda bekliyordu. 1970'lerden sonra uçak sığınakları yapıldı. Uçakların uçuştan sonra gelip girdiği yer, uçuşa giderken girdiği yer sığınaktır. Toz bulutlarının elektronik sistemlere zarar vermemesi için uçuşa kadar sığınakta bırakılır. Bu olayda da yağmur yağması söz konusu. Kalkıştan önce düşmemesinin sebebi G yememiş olması. Uçak ne tarafa gitmesi gerekiyorsa dönüşle birlikte çekiş yaparsınız. Çekişle de yer çekiminin artışı olur. Burada herhangi bir kasti hareket yok. Kısa devre yaptığında bu tank kendiliğinden düşmüştür" diye konuştu.



'HASARI TSK ÖDER'

Bu ve benzeri durumlarda karşılaşılan zararın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ödendiğini söyleyen Karakuş, "Bir kısmı diyor ki, 'Yok efendim sigortası var mı araçların, sigorta öder.' Sigortanın havadan düşen bir parçaya karşı ödeme sorumluluğu var mı? Böyle şeyler sıkıntı yaratmasın diye bunları tamamen Silahlı Kuvvetler öder. Diyelim ki bir uçak düştü, 200 dönüm buğday tarlası yandı. Bu olmadı mı? Oldu. Şehrin üzerine düşmeyeyim, kasabanın üzerine düşmeyeyim diye. Hava Kuvvetleri bütün tazminatı öder. Biz bununla çok karşılaştık. Hava Kuvvetleri olarak 15'ten fazla şehidimiz var" dedi.

Ayrıca söz konusu uçağın yakıt tanklarının dolu olmadığını, dolu olması durumunda büyük bir felaket yaşanabileceğini vurgulayan Karakuş, "Bu konuda Hava Kuvvetlerimiz büyük hassasiyet göstererek yakıtları doldurmamış. Ola ki böyle bir şey olursa kaza büyümesin diye. Burada Hava Kuvvetlerinin ihmali var mı diye soranlar var. Amerika Birleşik Devletleri'nin de Miami civarından uzaya gönderdiği uzay mekiği düştü mesela. Neden düştü? Yakıt tankının kırağı buzlanması sebebiyle düştü" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?