USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

AK Parti'den 22 yılda 22 destan

Türk siyasetine 2001 yılında Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde giren AK Parti, 22'inci yıl dönümünü kutluyor. Girdiği her seçimden birinci çıkan AK Parti döneminde Türkiye'ye çağ atlatan birçok önemli proje hayata geçirildi.

AK Parti'den 22 yılda 22 destan
14-08-2023 18:10
Google News

Haber7 - ÖZEL

Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2001 yılında kurularak Türk siyasi sahnesine çıkan AK Parti, türlü zorluklara ve engellemelere rağmen reform ve başarılarla 22. yılını geride bıraktı. 

14 Ağustos 2001'de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 yılında girdiği ilk seçimle tek başına iktidar oldu. O tarihten itibaren Türkiye'nin yönetiminde olan AK Parti, 22 yıldır girdiği tüm seçimlerde birinci parti olarak çıkarak Türkiye tarihine geçti. 

Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Kasım 2002'de "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" sloganıyla çıktığı siyaset yolunda AK Parti bugüne kadar 4 başbakan ve 2 cumhurbaşkanı çıkardı.

ERDOĞAN 15 MART 2003'TE DİREKSİYONA GEÇTİ

Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağından dolayı giremediği 2002 seçimlerinde yüzde 34,28 oy alan AK Parti, Abdulah Gül başkanlığında 58. hükümeti kurdu. TCK'da yapılan düzenlemeyle Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkmasının ardından 8 Mart 2003'te Siirt seçimleri yenilendi. TBMM'ye giren Erdoğan, 15 Mart 2003'te 59'uncu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni kurarak başbakanlık koltuğuna oturdu.

İCRATTE AK PARTİ FARKI

Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimine resmi olarak geçen Erdoğan, o tarihten itibaren uzun soluklu bir icraat yolculuğuna başladı. Önce Başbakan, sonra ise Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, Türkiye'ye sayısız hizmet, teknoloji, sanayi, sağlık, eğitim, yaşam, ekonomik, tarihi katkılarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 22 yılda Türkiye'ye yaptığı hizmetler saymakla bitmezken, AK Parti'nin 22. kuruluş yıl dönümünde 22. en önemli projeyi HABER7 sizler için derledi...

İşte Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Türkiye'de yapılan bazı hizmet ve projeler...

SAVUNMA SANAYİİNDE BÜYÜK ATILIM

Türkiye'nin 22 yıldaki en büyük ilerlemelerinden biri savunma sanayii alanında yaşandı. Savunma sanayiinde milliliğe önem veren Türkiye, yerlilik oranını yüzde 80'lerin üzerine çıkardı. Bu kapsamda Dünyanın ilk SİHA gemisi 232 metrelik TCG Anadolu TSK'ya teslim edildi. Üretilen yerli İHA ve SİHA'ların namı dünyanın tüm ülkelerinde duyulur oldu. Baykar'ın ürettiği yerli insansız savaş uçağı Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştiriken, yerli tank ve taşıyıcı araçlar üretildi. 

Türkiye füze alanında da büyük bir atılıma imza attı. Tayfun, Atmaca, Bozdoğan, Cirit, Çakır, Gökdoğan, Göktuğ, HİSAR ve SOM füzeleri çok sayıda yerli hava savunma füzeleri hizmete alındı.

DOĞALGAZ VE PETROL KEŞİFLERİ

Enerjide yerliliği de ön plana çıkaran AK Parti hükümetleri, enerjide yerlilik için gerekli araştırmaların ardından Karadeniz'deki Tuna-1 kuyusunda 320 Milyar metreküp doğalgaz rezervi buldu. Sonrasında yapılan çalışmalarla Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervi miktarının toplam 540 milyar metreküpe ulaştırıldı. 
Yerli enerji için doğalgazla birlikte petrol için de aramalar gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında Gabar'da petrol keşfi yapıldı. Dünyada karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olarak duyurulan petrol keşfiyle Türkiye'nin günlük petrol üretim kapasitesinin 100 bin varile çıkarılacağı öngörülüyor.

60 YILLIK HASRET: TOGG

Türkiye'nin 61 yıllık hayali olan yerli ve milli otomobilde AK Parti döneminde gerçek oldu. 29 Ekim'de açılan Gemlik'teki TOGG fabrikasında üretilen yerli elektrikli otomobillerimiz, kura ile belirlenen hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. 

SAĞLIKTA DEVRİM: ŞEHİR HASTANELERİ

AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde sağlıkta da Türkiye adeta devrim yaşadı. 1990'lı yıllarda insanların rehin alındığı hastanelerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Hayalim' dediği şehir hastaneleri sistemine geçildi. Türkiye'nin dört bir yanına inşa edilen 20 şehir hastanesiyle Türk halkı özel hastane standartlarında sağlık hizmetini devlet hastanelerinde almaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanelerinin sayısının arttırılarak 35'e çıkarılacağını da söyledi. 

OTOYOLLAR VE KÖPRÜLER

AK Parti iktidarları döneminde Türkiye'nin adeta her köşesi otoyol, köprü ve bölünmüş yllara kavuştu. 2002'den önce 1.171 km olan Türkiye'nin otoyol uzunluğu, 3.532 km'ye çıkarıldı. Türkiye'nin birçok noktasına dev projelerle, dev köprüler inşa edildi. AK Parti iktidarlarında 1915 Çanakkale Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler yapıldı. Kuzey Marmara Otoyolu, ve İstanbul İzmir Otoyolu gibi vatandaşın konforunu ve güvenliğini ön planda tutan otoyollar kullanıma sunuldu.

MARMARAY VE AVRASYA TÜNELİ

AK Parti döneminde İstanbul trafiği de Boğazı'n altından geçen tünellerle rahatlatıldı. Marmara Denizi'nin altından geçirilen Marmaray ve Avrasya Tüneli ile Türkiye ekonomisine de fayda sağlandı.

Marmaray ekonomiye 3.6 milyar dolar GSYH, 7.8 milyar dolar üretim, 717.7 milyon dolar ihracat, 177 milyon dolar vergi geliri ve yıllık ortalama 7.7 bin kişi istihdam faydası sağladı. Faaliyet dönemi boyunca toplumsal refaha toplam 2.7 milyar dolarlık tasarrufta bulundu.

Avrasya Tüneli ekonomiye 2 milyar dolar GSYH, 4,1 milyar dolar üretim, 340.4 milyon dolar ihracat, 116.5 milyon dolar vergi geliri ve yıllık ortalama 7.7 bin kişi istihdam faydası sağladı. Toplumsal refaha toplam 765.2 milyon dolarlık tasarruf katkısında bulundu.

HAVALİMANI SAYISI 59'A ÇIKTI

Türkiye AK Parti iktidarları döneminde havacılık alanında yaptığı yatırımlarla 2003'te 26 olan havalimanı sayısını 59'a çıkardı. 2003'te 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına 277 yeni nokta eklendi. 

HIZLI TREN AĞLARI KURULDU

Türkiye'nin ulaşımı konforlu ve hızlı hale getiren hızlı trenlerle de AK Parti iktidarı buluşturdu. İstanbul-Ankara, Ankara Eskişehir, Ankara-Konya-Karaman, Ankara-Sivas, İstanbul-Konya hızlı tren hatlarıyla vatandaşlar, hızlı ve güvenli ulaşımdan faydalanıyor. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ İNŞA EDİLDİ

Türkiye olmayan bir statüsüne daha AK Parti ile kavuştu. Mersin'de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali ile Türkiye 'nükleer tesis'i olan ülkeler statüsüne girdi. Türkiye'nin tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tam kapasiteyle hizmete girdiğinde Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağı belirtiliyor.

MAVİ VATAN VE DENİZ FİLOSU

AK Parti iktidarından önce önemsenmeyen deniz sınırları Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte farkındalık oluşturularak kara sınırı gibi kabul edilmeye başlandı. 'Mavi Vatan' olarak adlandırılan deniz sınırlarımız TSK'nın güvenliğine alındı.

Yerli enerji arama ve çıkarma çalışmaları için de AK Parti döneminde bir deniz filosu kuruldu. Türkiye Fatih Sondaj Gemisi, Yavuz Sondaj Gemisi, Kanuni Sondaj Gemisi, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ve Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinden oluşan filo kurdu.

VESAYET ORTADAN KALDIRILDI

AK Parti hükümetinden önce Türkiye'ye hükmeden vesayet odakları AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında başarılı olamadı. 2007 e-muhtıra, 17-25 Aralık darbe teşebbüsü ve 15 Temmuz darbe girişimlerine direnen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'den darbeler tarihine çizik atarak vesayeti ortadan kaldırdı. 

DIŞ POLİTİKADA SÖZ SAHİBİ OLUNDU

2002 yılından önce dünyada yaşanan gelişmelere karşı kendisini kapatan Türkiye Cumhuriyeti, Erdoğan iktidarıyla birlikte oyun kurucu rolüne erişti. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davos zirvesinde yaptığı 'One minute' çıkışı sonrası Türkiye dünya tarafından ne tepki vereceği merak edilen ve sözünün önemi olan ülkelerden biri oldu.

Balkanlar'dan Afrika'ya, Amerika kıtasından Asya'ya dünyanın hemen her noktasında mekik diplomasisi işlendi. Dış temsilicikler artırıldı.

TERÖRE AĞIR DARBE VURULDU

1980'lı yıllardan itibaren Türkiye'yi teslim alan terör belasına da AK Parti hükümetleri neşter vurdu. Geliştirilen yeni teknoloji silahlarla terör örgütlerinin tepesine binildi. 1990'lı yıllarda özellikle Doğu bölgesinde korkulu rüya haline gelen terör örgütü, bugün bitme noktasına geldi. Türkiye İHA ve SİHA'larla teröristleri adım adım takip ederek, alçakları kafalarını mağaralardan çıkaramayacak noktaya getirdi.

Önceden terör baskınlarının yaşandığı ova ve yaylalarda artık sportif ve kültürel faaliyetlerin icrasına başlandı.

HUDUT ÖTESİNDE BAŞARILI ASKERİ OPERASYONLAR

Hudut ötesinde PKK/YPG, DEAŞ gibi uluslararası mihrakların taşeronluğunu yapan terör yapılanmalarına karşı Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı gibi harekatlar düzenlenerek terör sınır hattımızdan büyük ölçüde sökülüp atıldı. Pençe Kilit Harekatı ise kararlılıkla devam ediyor. Aynı zamanda Libya'nın başkenti Trablus ve Ermenistan işgali altındaki Karabağ'ın özgürleştirilmesinde Türkiye aktif rol oynadı. Güvenlik kuvvetlerimiz Katar'da gerçekleştirilmek istenen darbeye karşı başarılı mücadele verdi. Güney Amerika'da emperyalizme boyun eğmeyen Venezuela'daki darbe kalkışmasına karşı çıkan Türkiye, Maduro hükümetinin ayakta kalmasının en büyük unsuru oldu.

KOALİSYON DÖNEMLERİ SONLANDI

Türkiye cumhuriyet tarihinin belası haline gelen koalisyon hükümetleri döneminden de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte kurtuldu. Türkiye'de anlaşmazlıklarla geçen ve ülkeye neredeyse hiçbir hizmet yapılamayan koalisyon hükümetleri dönemi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçirilmesiyle sonlandı.

IMF BORCU BİTİRİLDİ

Borç vererek ülkelerin yönetimlerine adeta el koyan IMF ile ilişkiler AK Parti hükümetleri döneminde bitirildi. 2002 yılında Türkiye'nin IMF'ye olan 23,5 milyar dolarlık borcunun son taksiti Mayıs 2013'te ödenerek IMF ile yapılan anlaşmalar sonlandırıldı. Bu tarihten sonra Türkiye tarihinde ilk kez IMF'ye borç verdi. Türkiye, IMF'den borç alan ülkeler kategorisinden çıkarak IMF'ye borç veren ülkeler kategorisine girdi. 

EĞİTİMDE DEVRİM

Eğitim alanında da büyük hamleler yapan AK Parti hükümeti, sosyal devlet anlayışıyla eğitim öğretimde eşitliği sağladı. AK Parti büyük bir devrime imza atarak 2003-2004 yıllarından itibaren ders kitaplarını ücretsiz hale getirdi.

AYASOFYA ASLINA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimiyle Müslüman Türk halkının bir özlemi olan Ayasofya camiye dönüştürüldü. 86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle kılınan cuma namazı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde resmen ibadete açıldı.

BAŞÖRTÜSÜ SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan başörtüsü yasağı da AK Parti'yle birlikte rafa kalktı. Uzun yıllar başları örtülü olduğu için hor görülen, eğitim ve çalışma hakkı elinden alınan muhafazakar kadınlar, hayatın her alanında haklarına kavuştu. 2007'de YÖK başkanlığında yapılan değişiklikle birlikte üniversitelere başörtülü öğrencilerin girmesinin önü açılırken, başörtülü kadınlara kamu kurumları dahil tüm alanlarda başörtüsüyle çalışma hakkı verildi. 

Kur'an kurslarına yönelik kısıtlamalar kaldırıldı. İmam Hatip ve meslek liselerinin önünü kapatan katsayı zulmü sonlandırıldı. Başörtü yasağı tarih oldu. Diyanet'in 4 yaşa kadar Kur'an-ı Kerim öğretimi vermesi sağlandı. MEB'e bağlı okullarda hafızlar yetişiyor. TSK'da 'din subayı' uygulamasına yeniden geçildi.

UZAY AJANSI VE YERLİ UYDULAR

Teknolojide sadece savunma sanayiinde çağ atlamayla kalmaya Türkiye, AK Parti iktidarıyla uzay alanında da aktörlerden biri haline geldi. 13 Aralık 2018'de Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Uzay teknolojileri alanındaki çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye’nin uzayda 3’ü haberleşme uydusu 3’ü de gözlem uydusu olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları ise gözlem amacıyla kullanılıyor.

PARADAN ALTI SIFIR ATILDI

Bu dönemde ekonomi alanında yaşanan en önemli gelişmelerden biri de hiç şüphesiz ki Türk Lirası'ndan altı sıfır atılması oldu. 31 Ocak 2004'te, Türk lirasından 6 sıfır atılması ve 1 milyon liranın 1 Yeni Türk Lirasına (YTL) eşitlenmesini öngören ilgili kanun çıkarıldı. 1 Ocak 2005'te de paradan 6 sıfır atılarak, Yeni Türk Lirası banknotlar tedavüle girdi. Türk lirasından 6 sıfır atılmasıyla Türk lirasının itibarı arttırıldı.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ

AK Parti iktidarları toplum tarafından 'Kürt sorunu' olarak adlandırılan problemleri de çözdü. AK Parti Kürt kimliğini ret ve inkar politikalarını bitirerek, eşitlik ve barış tavrını ortaya koydu. 80’li, 90’lı yılların Kürt sorunu listesinin başında bulunan, cezaevlerinde ana-oğul arasında konuşulması bile yasaklanmış olan Kürtçe özgürleşti. Mahkemelerde Kürtçe savunma serbest oldu. Seçimlerde Kürtçe propaganda yasağı kalktı. Kürtçe radyo, TV, gazete, dergi yayınları serbestleşti. TRT Kürtçe yayına başladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?