USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

90'ların karanlığında puslu bir katliam: 30 yıl önce Başbağlar'da ne oldu?

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 37 kişinin can verdiği acı hadisenin 3 gün sonrasında PKK taşeronluğunda gerçekleştirilen kanlı Başbağlar Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçti. Peki katliam adım adım nasıl meydana geldi? Hangi skandallar yaşandı?

90'ların karanlığında puslu bir katliam: 30 yıl önce Başbağlar'da ne oldu?
05-07-2023 17:38
Google News

HABER7

Türkiye’yi parçalama hedefiyle bir yandan Türk-Kürt, bir yandan Laik-Antilaik, bir yandan Sünni-Alevi diye kamplara bölme gayretiyle karanlık eylemlere girişilen 1990’lı yıllarda derin sancılar oluşturulan saldırılar gerçekleşti. Bunlardan en karanlık olanı, Sivas’taki Madımak Oteli olayının hemen ardından “misilleme” olarak düzenlenen Başbağlar Köyü katliamı…

5 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleştirilen Başbağlar Katliamı’nın öncesinde ve sonrasında neler yaşandı?Saldırı nasıl gerçekleşti?Olay sonrasında Başbağlar’a kim silah taşıdı?‘Derin devlet’ iddialarının gündeme geldiği bu derin tezgahta yargı aşamasında hangi tuhaflıklar yaşandı?Olayda kullanılan silahlardaki ABD parmağı yıllar sonra nasıl ifşa oldu?

İşte bütün yönleriyle Sivas Madımak’tan Erzincan Başbağlar’a uzanan karanlık süreç…

33 sivilin öldürüldüğü Başbağlar katliamından yaralı kurtulan muhtar konuştu33 sivilin öldürüldüğü Başbağlar katliamından yaralı kurtulan muhtar konuştu

ÖNCE MADIMAK’I YAKTILAR SONRA BAŞBAĞLAR’A YÖNELDİLER

Sıcak bir Temmuz gününde, Sivas Madımak Otel’de provokasyon neticesinde gerçekleştirilen acı hadise 33 konuk, 2 otel görevlisi ile 2 göstericinin ölümüyle sonuçlanır. 2 Temmuz’da yaşanan bu olaydan dolayı mütedeyyin kesimi hedef tahtasına oturtan bölücü çevreler ve PKK, misilleme olarak 5 Temmuz’da Erzincan’ın Tunceli sınırındaki Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyündeki masum insanlara saldırır.

Madımak Olayı'nda aydınlatılmayan karanlık noktalar! Bu soruların cevabı hala yokMadımak Olayı'nda aydınlatılmayan karanlık noktalar! Bu soruların cevabı hala yok

MEZHEPSEL ÇATIŞMA İÇİN NOKTA ATIŞI

Sarp kayalıklarla çevrili Barasor Vadisi üzerine tesbih taneleri gibi dizilmiş köylerin en sonuncusu olan Başbağlar, bölgede Alevilerin yoğunlukta olduğu yerleşim birimleri arasında Sünni inanışa sahip birkaç köyden birisi.

Dört taraftan 2 bin 500 metreyi aşan 5 yüksek dağla çevrelenen Başbağlar Köyü, Tunceli Ovacık’a bağlı 2933 metrelik Kurtalağı Tepesi’nin hemen ardında bulunuyor. Olay günü 36 kilometrelik Ali Boğazı vadisindeki Yılan Dağı’nı aşan hainlerin baskınıyla gerçekleşen saldırı, akşam ezanı vaktinde yapıldı. ‘Allahuekber’ sesini bastırmak isteyen hainler, akşam namazı için camide saf tutmaya hazırlanan köylülere silah doğrulttu.

210 haneli ‘Şehit Başbağlar’da olay günü tarla ve bahçelerden dönen köyün erkekleri, akşam namazı için camiye gittiği esnada baskın gerçekleşti. Bölgedeki yerleşim yerlerini rahatlıkla aşarak Başbağlar’a gelen yaklaşık 100 cani, köye 3 farklı noktadan saldırdı. İlk önce camiyi basan hainler, akşam namazını eda eden mü’minleri camiden çıkararak köy meydanında toplar ve kanlı olayın fitili ateşlendi.

ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?