USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

6 Şubat 2023... Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti

Tüm Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli iki depremin üzerinden 6 ay geçti. Yurttan ve dünyadan binlerce ekip kurtarma çalışmalarına katıldı. 50 bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti, yüz binin üzerinde kişi ise yaralandı.

6 Şubat 2023... Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti
06-08-2023 13:39
Google News

Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti! Depremin yıktığı şehirlerin son hali görüntülendi

GALERİNİN DEVAMI <p>6 Şubat depremlerinin en <a href=fazla yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Adıyaman ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri afetin 6. ayında görüntülendi. Depremin hemen ardından çekilen görüntüler ile enkaz kaldırma çalışmalarının ardından kaydedilen yeni görüntüler karşılaştırıldığında kentler ve ilçelerde büyük boşlukların oluştuğu görüldü.

KAHRAMANMARAŞ

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş`ta 53 bin 35 bağımsız bölüm yıkık, acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı, 57 bin 702 bağımsız bölüm ise orta hasarlı olarak kayıtlara geçti. 20 bin 461 iş yerinin de yıkık, acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı olduğu belirlendi.

"><p><strong>KAHRAMANMARAŞ</strong></p><p>12 bin 659 <a href=kişinin hayatını kaybettiği kentte yıkık ve acil yıkılacak binaların enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı. Ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları ise sürüyor.

"><p><strong>KAHRAMANMARAŞ</strong></p><p>Depremden en fazla etkilen Trabzon Caddesi, Azerbaycan, Zübeyde Hanım bulvarları ile <a href=Yeni Hükümet Caddesi ve Şazi Bey Mahallesi Hal Kavşağı`ndaki enkaz alanları dron ile görüntülendi.

"><p><strong>KAHRAMANMARAŞ</strong></p><p> </p><p><strong>KAHRAMANMARAŞ</strong></p><p> </p><p><strong>HATAY</strong></p><p>Hatay`da 6 Şubat`taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 20 Şubat`taki <a href=Defne merkezli 6,4 büyüklüğündeki sarsıntının ardından yürütülen hasar tespit çalışmalarında kentteki yıkımın boyutu ortaya çıktı.

"><p><strong>HATAY</strong></p><p>Çalışmalar <a href=sonucu afette 13 bin 517 yıkık, 8 bin 162 acil yıkılması gereken ve 67 bin 346 ağır hasarlı yapı olduğu belirlendi.

"><p><strong>HATAY</strong></p><p>Yıkık ve acil yıkılacak binaların <a href=enkazı kaldırılan kentte, ağır hasarlı binaları yıkma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

"><p><strong>HATAY</strong></p><p>Depremin ardından enkaz <a href=bulunan alanlar, molozların kaldırılmasının ardından yeniden görüntülendi.

"><p><strong>HATAY</strong></p><p><strong>MALATYA</strong></p><p>Kahramanmaraş merkezli depremlerin <a href=en çok etkilediği iller arasında yer alan Malatya`da 421 bin 616 bağımsız bölümden 127 bin 293`ünün yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğu tespit edildi.

"><p><strong>MALATYA</strong></p><p>35 bin 680 ağır hasarlı <a href=binanın bulunduğu Malatya`da şu ana kadar ihalesi yapılan ağır hasarlı 29 bin 764 binadan 2 bin 690`ı yıkıldı.

"><p><strong>MALATYA</strong></p><p>depremlerde Malatya`da 20 bin civarındayeri yıkıldı, bazılarında da ağır hasar oluştu.

"><p><strong>MALATYA</strong></p><p>Şehirde ticaretin kalbi olarak nitelendirilen <a href=tarihi Şire Pazarı ve çevresi, Akpınar, Bakırcılar Çarşısı, Dabakhane Mahallesi, Niyazi Mısri, Emeksiz gibi bölgeler depremlerde ağır hasar görürdü.

"><p><strong>MALATYA</strong></p><p>Depremin hemen ardından kaydedilen bölgelerin son hali dron ile yeniden görüntülendi.</p><p> </p><p><strong>ADIYAMAN</strong></p><p>Depremin etkilediği kentlerden <a href=olan Adıyaman`da 5 bin 953 bağımsız bölüm yıkılırken 20 bin 201 bağımsız bölüm ise ağır hasarlı olarak tespit edildi.

"><p><strong>ADIYAMAN</strong></p><p>Ticarethanelerin de büyük <a href=zarar gördüğü kentte işletmelerin yüzde 70`i yıkık, acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı olarak belirlendi.

"><p><strong>ADIYAMAN</strong></p><p>Kentte, yıkık ve acil yıkılacak binaların enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanırken, ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.</p><p> </p><p><strong>ADIYAMAN</strong></p><p><strong>ADIYAMAN</strong></p>Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası binlerce can enkaz altında kaldı... Onlarla birlikte kurulan hayaller, binbir özenle kurulan yuvalar yerle bir oldu...

6 ay önce yaşanan sarsıntı sadece 13,5 milyonu uykusundan uyandırmadı. 85 milyon ‘asrın felaketi’nin acısını yüreğinde hissetti. O sabah Türkiye’nin uyandığı en acı günlerden biri oldu. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildi... Felaketin boyutu da ilerleyen saatlerde daha da netleşti. 13.24'te Kahramanmaraş merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem bölgeyi yeniden salladı...

EKIPLERİN UMUDU 'BİR CAN' DAHA...

Bir anda 85 milyon ‘tek yürek’ oldu. Yurt içinden ve yurt dışından ekipler arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken, tüm Türkiye enkazdan bir can daha çıkarılmasını bekledi. Kimi ekran başındaydı kimi radyodan takip etti kimi sosyal medyada yardım çağrısı yaptı.

"DÜNYA VAR MIYMIŞ?"

Yıkıntıların arasından kurtarılan her bir can yeni bir umut oldu. Ekipler enkazdan bir kişiye daha sağ ulaşmak için umudunu hala koruyor.

İlk günden itibaren her gün 'yeni can'lar enkazdan çıkarıldı. Mucizeler üst üste geldi, birkaç günlük bebekler de günlerce dayandı 70'ini geçenler de... Yıkım öyle büyüktü ki günler sonra enkazdan çıkarılan yaşlı kadın ekiplere şu soruyu sordu: Dünya var mıymış?

Bölgede halen AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'lar ve uluslararası ekiplerden 19 bin 436 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

4. SEVİYE ALARM VERİLDİ

Depremin ilk saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Koordinasyon Merkezi'ne gitti, 4. seviye alarm verildiğini ve bunun uluslararası yardımı da içerdiğini açıkladı.

MEHMETÇİK İLK ANDAN İTİBAREN MİLLETİNİN YANINDAYDI

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları askeriyle, siviliyle, işçisiyle, teknik personeli ile ilk andan itibaren havada, karada, denizde seferber oldu. İnsani Yardım Tugay Komutanlığına 'hazır ol' emri verildi. Diğer illerden deprem bölgesine personel ve malzeme gönderilmesi için hava yardım koridoru oluşturuldu.

Malzeme götüren hava araçlarının dönüşlerinde yaralı, depremzede ve diğer vatandaşlar bölgeden tahliye edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gemileri seyre hazır hale getirildi.

Aynı zamanda yerli ve milli insansız hava araçları da deprem bölgesinde arama kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına destek verdi.

Tahliye alanları kuruldu

Barınma ihtiyacı sebebiyle il dışına gitmek isteyenler için Jandarma birimlerince tahliye alanları oluşturuldu.

TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU...

Depremin ilk anından itibaren devletin tüm birimleri teyakkuza geçirildi.

Türkiye'nin 81 ilinde yardım seferberliği başladı, vatandaşlar gerek nakdi gerekse ayni yardımlarıyla depremzedelerin yanında oldu. Türkiye, bir kez daha kenetlenerek yaşanan yıkımın üstesinden geliyor...

Aynı zamanda "Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını", yurt içi ve dışından ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla yapıldı.

7 saat süren ortak yayında, 9 milyonu aşkın SMS gönderildi, 115,1 milyar lira bağış toplandı.

Depremin ardından yaşanan acı hafifleyecek ama Türkiye bu tarihi ve saati hiçbir zaman unutmayacak: 6 Şubat 2023 saat 04.17... 

DEPREMLERDEN ETKILENEN İLLERDE 180 BİN KONUT VE KÖY EVİNİN YAPIMI SÜRÜYOR

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, şehir merkezlerinde 536 bin 729 ve kırsalda 143 bin 271 olmak üzere toplam 680 bin konut ve köy evi inşa edilmesi hedefleniyor. Bakanlık bu konutlardan 319 binini 1 yılda teslim etmeyi hedefliyor.

Depremin üzerinden geçen 6 ayda, depremden etkilenen 11 ilde yaklaşık 180 bin konut ve köy evinin ihalesi tamamlandı ve yapımına başlandı.

Ayrıca, 114 bin 320 dükkan, 23 bin 511 ahır, 1736 samanlık ve 30 bin 433'ü diğer küçük birimler olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız bölüm inşa edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?