USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

5.yılında evlat nöbeti çadır paneli sonuç bildirgesi yayınlandı

Diyarbakır Annelerinin Terörle mücadelesinin 5. Yılı vesilesiyle MİSMED Sosyal Medya Derneği ve Geleceğe Işık Saçan Şırnak Kadın Derneği'nin sivil inisiyatif alarak gerçekleştirdiği 'Evlat Nöbeti Çadır Paneli' kamuoyunda geniş ses getirdi.

5.yılında evlat nöbeti çadır paneli sonuç bildirgesi yayınlandı
03-09-2023 13:39
Google News

Evlat Nöbeti’nin ele alındığı ulusal çaptaki panelimizde toplam dört oturum düzenlenmiş, her oturumda dört , beş ve  altı isim söz almış, medya mensubu, akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan toplam 19  katılımcı sunum yapmış ve her oturumda önemli konu başlıkları tespit edilmiştir. Panelin sonuç bildirgesi evlat nöbetinin 5. yıldönümü 3 Eylül 2023 tarihinde kamuoyuna 20 madde halinde Türkçe ve Kürtçe olarak açıklanmıştır .

1-Son 20 yılda siyasi ve ekonomik olarak güçlü Türkiye ikinci yüz yılına girerken terörü bitirme noktasına getirdiği tespit edilmiştir.

2-Terör ve siyasi uzantılarının tükenmesinde ve insan kaynağının kesilmesinde   evlat nöbetinin önemli payı olduğu bildirilmiştir. Terör propagandalarını boşa çıkaran annelerin çığlığı ve  bölgede oluşturduğu bilinçdir.

3-Evlat nöbetinin  Dünya’da emsali olmayan sosyolojik bir kadın hareketi olduğu ve  yıllardır Terör örgütleri tarafından sürdürülen korku telkinlerinin babaların da dahil olduğu evlat nöbeti tutan aileler sayesinde yok olduğu panelde açıkça vurgulanmıştır.

4- Annelikten daha güçlü insani duygu ve bağ yoktur . Kadına yapılan en büyük şiddet evladından koparılmasıdır. Diyarbakır anneleri feraseti,cesaretleri ve dimdik duruşları ile sağır ve kör olmayan tüm kalplere örnek olmuşlardır.

5-Sivil bir eylem olarak başlayan ve devam eden  Evlat nöbetinin başarısının arkasında, desteğini açıkça ifade eden başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanlığımızın güçlü  iradesi özellikle belirtilmiştir.

6- Panel de evlat nöbeti medya sosyolojisi açısından her yönü ile değerlendirilmiş ,evlat nöbeti tutan ailelerin daha fazla medyada  yer alması gereği vurgulanmış üst düzey  medya mensubu Panelistler sunumlarında ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini bildirmişlerdir. 

7- TRT Kürdi başta  diğer kitlesel  iletişim araçlarında ailelerini gören ve teslim olmaya karar veren örgüt militanları olduğu tespit edilmiş. Evlat nöbeti tutan ailelerin acısına ortak olmanın ve  onların sesini medyada duyurmanın önemi bir kez daha ortaya konulmuş, annelerin çığlığı Panel vesilesi ile milyonlarca insanımıza tekrar ulaşmış ve akabinde 3 aile daha evladına kavuşmuştur.

8- Panelde Terörün  uluslararası destekçiler sayesinde  varlığını sürdürdüğü  özellikle belirtilmiştir. Binaenaleyh evlat nöbetinin özellikle uluslararası areneda doğru ve güçlü anlatılmasının önemi vurgulanmıştır.

9- Gezi olayları ve benzeri toplumsal  hareketlerde günlerce Türkiye'den canlı yayın yapan Batı medyası teröre karşı mücadele eden ve sayıları dörtyüzleri bulan ailelerin  5 yıldır süren protest duruşunu görmezden gelmeleri, Batı medyasının savundukları değerlerde bile samimi olmadıklarını göstermiştir.

10- Evlat nöbeti Çadır panelinin ortaya koyduğu önemli bir diğer  tespitte;  Diyarbakır annelerine Şehit anneleri başta olmak üzere  Edirne'den Kars'a bütün toplumsal yapıların destek vermesi terör örgütünü çaresiz bırakmıştır.

11- Panel , terörden beslenen siyasi yapıların ve bileşenlerinin terör  sona erdiği takdirde hayatta kalamayacaklarını açık bir şekilde ispatlamıştır.

12- Panelin  özellikle evlat nöbeti’nin başladığı Diyarbakır HDP il binasının önünde  eylemin yapıldığı çadır içinde sivil toplum örgütlerinin öncülüğü ve katılımı ile gerçekleşmesi, Stk'ların ortaya koyduğu sivil desteğin önemi ve ailelerin siyaset üstü bir mücadele olduğunu bir kez daha ortaya konmuştur.

13 - Geniş halk desteği alan anneler “ evlat nöbeti” vesilesiyle   terör sempatizanı  ve siyasi uzantılarının gerçek yüzünü ifşa etmiştirler.  Maskeleri düşen terörün siyasi uzantısı ve işbirlikçilerini halkımız sandıkta  cezalandırmıştır. Ne destekledikleri Cumhurbaşkanı adayı seçilmiş ne de istedikleri oyu alabilmişlerdir.

14- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Avrupa Birliği  gibi birçok uluslararası topluluğun ve Düşünce kuruluşlarının raporlarında  ifade edilen "çocuk kaçırma", "terör örgütüne eleman  temin etme"  gibi eylem veya girişimlerin evrensel suç olduğu sabit iken, mezkur suçların mağduru Diyarbakır anneleri ve diğer evlat nöbeti tutan aileler söz konusu olunca raportörlerin sessiz kalmalarının sebebi panelistler tarafından calib-i dikkat bulunmuş ; İki yüzlü batı tavrı olarak izah edilmiştir.

15 - Diyarbakır da başlayan evlat eylemi şehirlere hatta ülkelere yayılması dünyada ilk defa bir anne hareketinin teröre karşı başarısını da beraberinde getirmiştir.

16 - Evlat nöbetinin siyaset üstü bir mesele olduğu 5 senede açıkça ortaya çıkmıştır. Bu süre zarfında farklı düşünce ve siyasi görüşten insanların ziyaret ettiği ve destek verdiği Diyarbakır annelerini, bazı muhalif  siyasi parti liderlerinin ziyarete gelmediğini  anneler esefle beyan etmişlerdir.

17-Terör örgütünün marksist bir yapıya sahip olması hiç bir kutsal tanımaması bölge halkının ise İslami değerlere sıkı sıkıya bağla olması önemli bir sosyolojik  durumdur. Bölgede faaliyet gösteren ve milli birliğimizin en önemli unsuru olan dinimiz İslamı tebliğ eden cemaat ,vakıf ve derneklerin takdire şayan çalışmalarına hız vermeleri,  gençlere ulaşmak için daha fazla çaba  ve etkinlik  ortaya koymalarının  gereği özellikle vurgulanmıştır.

18-Sözde insan hakları ve  kadın hakları savunucusu, hümanist, evrenselci, doğasever,  halkın dertleri ile dertlendiğini iddia eden  sanatçılara , 5. yılına giren  evlat nöbetindeki  aileleri ziyarete gelmeleri , hiç olmazsa ; her konuda yorum yaptıkları sosyal medyalarıdan bir paylaşım yapmaları  tavsiye edilmiştir.

19-Terör örgütü ve siyasi uzantılarının kaçırdıkları çocukları Devlet ve vatandaş aleyhine bir şiddet eylemine karışmasının  önününe  geçen ve örgüte katılımı engelleyen bir diğer unsur da ; Terörle iltisakı tespit edilen  Belediyelere uluslararası hukuka uygun bir şekilde atanan Başkan vekillerinin  hizmetteki başarısı, bölgeye getirdikleri güven ortamı ve bölge gençlerini istihdama kazandırmasıdır.

20- Kanlı eylemlerin şehirlere taşınmasında önemli rol oynayan terörle irtibatlı belediyelerin başına  getirilen Başkan vekillerinin  , bölge gençlerinin eğitimi için kütüphaneler , spor kompleksleri , organize sanayiler vesilesiyle oluşturdukları iş imkanları , şehrin altyapısı, kırsalda yapılan yollar ve diğer hizmetleri kentsel açıdan bölgeye getirilen seviye ve refahın önemi  panelde tespit edilen konulardandır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur .

Panel Düzenleme Kurulu

PANEL BAŞKANLARI 

HATİCE ATAN
FERDİ DİNÇ
MUHAMMET ÇELİK

PANEL KOORDİNATÖRÜ
AYŞEGÜL BİÇER

PANEL BASIN KOORDİNATÖRÜ
SABRİ ŞAHSUVAR

PANELİ DÜZENLEYEN KURUMLAR
MİSMED SOSYAL MEDYA DERNEĞİ
GELECEĞE IŞIK SAÇAN  ŞIRNAK KADIN DERNEĞİ

PANEL KATILIMCILARI

Hatice ATAN                     (Geleceğe Işık Saçan Şırnak Kadın Derneği Başkanı)

Suna KEPOLU ATAMAN  (Ak Parti Diyarbakır Milletvekili)

Ferdi DİNÇ                        (MİSMED Sosyal Medya Derneği Başkanı )

Ekrem KIZILTAŞ               (Gazeteci/Takvim  Gazetesi)

Nuh ALBAYRAK                (Gazeteci/Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni))

Sevda TÜRKÜSEV            (Araştırmacı /Gazeteci)

Sabri ŞAHSUVAR             (Gazeteci/ Akit tv /Gazetesi)

Ramazan TEKDEMİR       (Memur Sen Diyarbakır İl Başkanı)

Bestami BODRUK             (Anadolu Ajansı Bölge Muhabiri)

Muhammed Dara AKAR    (Ak Parti Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı)

Burak EMEK                      (Demirören Ajansı Bölge Muhabiri)

Ahmet YUKİŞ                    (TRT Kurdî Bölge Muhabiri)

Sinan YILMAZ                   (A Haber Bölge Muhabiri)

Gökhan YILMAZ                (TV NET  Haber Şefi)

Hikmet HOCAOĞLU          (Araştırmacı/Gazeteci)

Yakup KÖSE                     (Gzateci/ Star yazarı )

Ayşegül Akyüz YAHŞİ       (Gazeteci / İnternet haber)

Furkan BÖLÜKBAŞI          (Gazeteci /Tr Haber)

Ayşegül BİÇER                  (Diyarbakır Annesi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP EDİN...
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
ANKET TÜMÜ
Gaziantep'te hangi belediyeyi daha başarılı buluyorsunuz?