USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YANGINLARDAN SONRA NE OLACAK?

02-08-2021
YANGINLARDAN SONRA NE OLACAK?
Yangın sadece Akdeniz ve Ege bölgesini değil, tüm Türkiye’yi kapsadı. O ormanlar hepimizin yüreğinde yanıyor. Yanan ağaçlar, ölen canlılar, insanlar, hepimizin ciğerinin bir parçasını aldı gitti. N’oldu, ne yapıldı bilmiyorum… Bu satırların yazıldığı sıralarda Marmaris boşaltılma evresine geldi. İnsanlar perişan, yardım istiyor. Rüzgar korkunç. Havadan destek çok az. Kiralık ve desteğe gelen uçaklar ile helikopterler yetmiyor. İnsanlar karadan elinden geleni yapıyor ama etkilemiyor. Ve o güzelim ormanlar bir bir yok oluyor.Hepimizin kafası karışık resmen. Ülkemizin tarihinde sanırım bu denli büyük çaplı yangın olmamıştır. Şimdiden o güzelim koylardaki, dağlardaki ağaçlar yanıp gitti. Tepeler çıplak kaldı. Ve Türkiye olarak yangına teslim olmuş durumdayız. Bu ne çay paketi atmaya, nede onu bunu suçlayıp, kusuru başkalarına atmaya benzer. Bu ülkede tek bildiğin şey, yanan ormanlardan sonra olacaklardır. O yanan yerler sonradan ne olacak, ben ona bakarım. Daha önceleri şahidiz hep birlikte. Kıyı şehirlerinde yakın ve uzak tarihlerde ölçülü biçili yangınların ardından orada ağaç dikileceğini söyleyenlerin sonra o sözlerini unuttuklarını ve her yanan ormanların yerine nasıl devasa oteller yapıldığına hepimiz şahidiz. Gerisini söylemeye gerek duymuyorum. Sadece bu biraz farklı. Eskiden aralıklı olarak birkaç yer yanardı. Oralara da oteller yapılırdı. Şimdi çok yer birden yandı. Bunun ardından ne çıkar bilemem. Bildiğim tek şey ülkemizin kaosa sokulmaması, huzurumuzun bozulmaması…
TİCARET ODASI OLMASA KENTİN SORUNLARINI DİLE GETİREN OLMAYACAK MI?
Tuhaf bir durum yaşıyoruz Gaziantep’te. Biliyorsunuz AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki sözü Suriyelilere getirerek, “Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüzbinlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Kayseri sanayisinde de öyle. İşçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor” diyerek Suriyelileri kastetmişti. Yani açıkça Gaziantep sanayisi Suriyeli çalışan olmasa ayakta kalamaz diyordu. Son derece yanlış bilgilendirmede bulunan Özhaseki, eğer Gaziantep sanayisini iyi araştırsa elbette bunları söylemeyecekti.
HERKES KONUŞTU SANAYİ ODASI VE İHRACATÇILAR NİYE SUSTUDe,
asıl mesele başka. Bu yanlışı ve özellikle bizim sanayicilerin, çoğunluğu Suriyeli olan işçi çalıştırdığı, onlar olmadığı takdirde çöker algısı oluşturmaya yönelik tehlikeli bir mesaj verilmesine sessiz kalması nasıl izah edilmeli. Tabii birkaç gün bekledik, ama bizim gazete dışında konuyu gündeme taşıyan ve tutan olmadı. Elbette siyasetçilerden CHP eski Milletvekili Akif Ekici aynı zamanda OSB eski Başkanı olması hasebiyle, CHP’li milletvekilleri ve haliyle Şamil Tayyar ciddi anlamda ses verdi. Ve çok ilginçtir, asıl ses vermesi gereken Sanayi Odasından hiç ses çıkmadı. İhracatçılardan ise hiç çıkmadı. Oysa onlar hemen harekete geçmeli ve “bu yanlış” demeliydi. Ve sonunda iş gene Ticaret Odasına düştü. Her zaman olduğu Gaziantep’in tüm sorunlarında devreye giren, en üst düzey yetkililere ulaşan, hatta bir keresinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bile söyleyerek havaalanı konusunu çözüme kavuşturan Tuncay Yıldırım çıktı ve bunların yanlış olduğunu, Suriyeliler konusunu açık biçimde anlatıp dile getirdi. Hatta Abdülkadir Konukoğlu bile Özhaseki'nin yanlış konuştuğunu dile getirdi.
GAZİANTEP'TEN KAZANIYORLAR AMA GAZİANTEP'İN HAKSIZLIĞA UĞRAMASINA SES ÇIKARMIYORLAR
Peki niye diğer odalar, hatta dernekler ses çıkarmadı. Veya daha geniş anlamlı söyleyelim, ÇIKARMIYORLAR… Örneğin asıl konuşması gereken Sanayi Odası değil mi ? Niye Sanayi Odası sadece bu konu hakkında değil, her seferinde kentin ekonomik yönlü sorunlarında devreye girmiyor, topluma mesajlar vermiyor, kendi üyelerinin haklarını koruyacak hamleler yapmıyor. Mesela bu son Özhaseki olayında ki, birinci derece sanayiye yönelik yanlış bilgi ve algı oluşturma işinde sanayi odası niye çıkıp açıklık getirmiyor. Sanayicilerin meselesi elbette Ticaret Odasını da ilgilendirecek ama birinci derecede Sanayi odasını ilgilendirmiyor mu. Dahası İhracatçı birliklerini ilgilendirmiyor mu? İhracat yapmıyorlar mı ? Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen, Tekstil ve Ham Maddeleri ihracatçı birliği, Hububat bakliyat yağlı tohumları İhracatçı Birliği, Halı ihracatçıları birliği, Kuru meyve ve mamülleri ihracatçı birliği. Hepsi sanayici değil mi ? Bunlar kısa adı GAİB olan Gaziantep İhracatçı Birliği çatışı altında değiller mi ? Hepsinin ayrı ayrı başkanı yok mu ? Var ama niye sesleri çıkmıyor. Bildiğim sadece sevgili Fikret Kileci ara sıra toplantı yapıyor ve ihracat bilgileri veriyor. Ama Gaziantep’i ilgilendiren sorunları dile getirmede seslerini duyamıyoruz.
BANA SÜREKLİ TUNCAY YILDIRIM'I YAZDIRMAYIN DEMİŞTİM
Hatırlarsanız, sürekli Tuncay Yıldırım haberi yazmak ve yorumlamak istemiyorum diye aylar öncesi yazmış ve diğer odalar ile birliklere sizleri de yazmak istiyorum demiştim. Valla GTO genel kurulu yapılıp Tuncay Yıldırım ve yönetimi, meclisi göreve geldikten sonra ben sürekli olarak onları yazmak zorunda kalıyorum. Rahatsız mıyım, rahatsızım. Çünkü bizim sektör birilerini fazla yazarsa, oradan nemalanıyor şeklinde algılanır. İçimizde yapan yok mu, elbette kıyamet kadar. Onun için gazeteciliğin itibarı kalmadı bu memlekette. Ver parayı sustur, ver parayı konuştur. Ver parayı tetikçilik yaptır. Haber para, yazmak para, yazmamak da para. Onun içindir ki, bu memlekette birçok haberi göremezseniz, bilin ki yazdırılmamıştır. Neyseki Tuncay Yıldırım ters bir adam. Anında restini çeker, kendisine para talebinde bulunana sert tepki verir. Gerekirse yargıya bile başvurur. Keşke diğer iş adamları ve sanayiciler de öyle olabilse… Aslında bundan çok memnunum, çünkü beni bilenler bir oda başkanını bu kadar gündeme getirip ön plana çıkarmama karşılık nemalanıyor diyemezler.
SURİYELİLER HANGİ PİYASAYA HAKİM BİLİYORMUSUNUZ
Sizlerle bir bilgi daha paylaşayım. Gaziantep’te Suriyeli yatırımcılar inanılmaz şirketler kurdular. Ağırlık noktaları ayakkabıcılık. Bu sektör tamamıyla ellerine geçti. Artık Gaziantep ayakkabıcılığı sen sağol. Suriyeliler piyasaya hakim. Sadece ayakkabıda değil Suriyeli üstünlüğü. İnşaat sektöründe de üst sıralardalar. Sıvada, boyada, alçıpan da inanılmaz güçlenmiş durumdalar. OSB’de Suriyelilerin sahibi olduğu 12 fabrika var. Elbette bunların hepsi Suriyeli işçi çalıştırıyor. Özhaseki sanırım bunlara göre konuşmuştur. Diğer fabrikalarda fazla Suriyeli yok. OSB dışında Şahinbey’de Ünaldı mahalllesi ve Saçaklı’da inanılmaz Suriyeli işletmeler var. Esnaf desen zaten birçok mahallede inanılmaz şekilde çoğalıp faaliyet gösteriyorlar. HEPİNİZE İYİ HAFTALAR
 
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR