USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

WhatsApp, Kişisel Veriler ve Telegram Güvenliği

10-01-2021

WhatsApp'ın çok tartışılan gizlilik politikalarını değiştirmesi ile birlikte bu durumdan endişelenen WhatsApp kullanıcılarını bir panik havasıdır aldı gitti.
Kişisel verilerinizin Facebook veya 3. taraflara verilmesinden elbette rahatsızlık duyabilir ve buna tepki gösterebilirsiniz ancak belki farkında değilsiniz ama yıllardır başta Google olmak üzere tüm sosyal medya siteleri, web siteleri, mobil uygulamalar vs.. gibi siz isteseniz de istemeseniz de zaten kişisel verilerinizi paylaşıyor.

Peki WhatsApp'ın bu uygulaması neden bu kadar tepki çekti?
WhatsApp ilk kurulduğu günden bu yana reklam göstermeyen, reklamlardan herhangi bir geliri olamayan sohbet uygulaması olarak biliniyor! Peki bunca yıl gelirsiz nasıl dayandı? Elbette ki kişisel verilerinizi 3. taraflara gizlice satarak!
Facebook veya WhatsApp şimdiye kadar bunu aleni olarak yapmıyordu. 2018 yılında patlak veren Cambridge Analytica skandalı ile 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerinin Donald Trump'ın ABD seçim kampanyası için Cambridge Analytica (Cambridge Üniversitesi ile herhangi bir alakası yok) adlı şirkete verildiği ortaya çıktı. Şirket bu verileri öyle kullandı ki Trump’un seçimleri kazanmasına veya kararsız seçmenlerin Trump lehine oy kullandığı iddia ediliyor.

Peki şimdiye kadar kişisel verilerimiz bu şekilde kullanıldıysa; şimdi bizi bu kadar korkutan ne?
Bu olayın büyümesinin sebebi Elon Musk gibi bir kaç popüler ismin buna tepki göstermesi ve konunun twitter ve sosyal medyada gündem olmasından dolayıdır. Olay o kadar abartılmıştır ki şuan evinde oturan Nermin teyze bile banyo yaparken WhatsApp’ın resmini çekip Facebook’da paylaşacağını sanmaktadır! Kişisel Veri ile Mahrem Hayat kavramının ne anlama geldiğini bilmeyen kişilerin bu sorumsuz paylaşımları maalesef WhatApp’tan  Telegram, Signal, Bip vs gibi farklı uygulamalara kavimler göçü başlatmasına sebep olmuştur!

Kişisel Veri Nedir WhatsApp Hangi Bilgileri Topluyor?
WhatsApp’a göre kişisel verileriniz : Hesap Bilgileri, Mesajlar, Bağlantılar, Durum Bilgisi, İşlem ve Ödeme Verileri, Müşteri Desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler, kullanıcı şikayetleri, WhatsApp'taki işletmeler, Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları, Üçüncü Taraf Hizmet bilgileridir. Hatta şuan Türkiye gündemine popüler olan BIP uygulamasının gizlilik ilkelerine ( https://bip.com/tr/gizlilik-politikasi/  ) baktığımızda daha çok kişisel veriyi kaydettiği ortaya çıkmaktadır.

İşin özü şudur! WhatsApp; size reklam göstermediğinden sizin yukarıda saydığım verilerinizi Facebook’a veya diğer reklam şirketlerine vererek, Facebook’un size reklam göstermesini sağlayacak! Yani aslında zannedildiği gibi değil, sizin mahrem hayatınızı uluslar arası kanunlara göre zaten  paylaşamaz!

Bir örnekle açıklamak gerekirse; Yerel bir Facebook reklamvereni, Gaziantep’te yaşayan 18-24 yaş arası içli köfte seven bayanlara kendi ürünlerinin reklamını yapmak istiyor. Facebook burada WhatsApp veya kendi platformundaki bu tanımlamaya uyan kişilere bu reklamları göstermek için verileri WhatsApp’dan alabilir. İşte WhatsApp sizden buna izin vermenizi istiyor, yani yıllardır zaten gizlice yaptığı şey için sizden onay istiyor… Elbette Kişisel Verilerinizin farklı amaçlarla (Cambridge Analytica gibi) kullanılma ihtimalide var, burada tercih size kalıyor!

Peki Telegram’da güvenlimi nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle her uygulamanın varsayılan ayarlarla kurulduğu zaman güvensiz olduğunu bilmeniz gerekiyor. Mesela Telegramı ilk kurduğunuzda sizin üye olduğunuzu ve aktif olduğunuzu rehberinizdeki herkese bildiriyor!

Birkaç adımda Telegram güvenliğini sağlamak

  • Öncelikle uygulamayı ilk kurarken kesinlikle Telegram’ın Telefon Rehberinize bağlanmasına izin vermeyin!
  • Kurulumdan sonra doğruca Sol Üsteki “Menü” düğmesine tıklayarak Ayarlar bölümünü açın.
  • “Gizlilik ve Güvenlik” bağlantısına tıklayarak Telefon Numarası, Son Görülme ve Çevrimiçi, Profil Fotoğrafları, İletilen Mesajlar, Aramalar ve Gruplara tıklayarak bu verilerinizin kimler tarafından görüntülenebileceğini seçiniz.
  • Daha sonra Menü>Kişilere tıklayarak uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • WhatsApp veya Rehberinizdeki kişileri Telegram üzerinden de engellemeyi unutmayın. Bir kişiyi engellemek için Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik Ayarları Engellenen Kullanıcılar ekranını kullanabilirsiniz.
  • Telegram giriş ekranında telegrama yeni katılan arkadaşlarınız icin bildirimler alırsınız. Bu durum bir süre sonra can sıkıcı hale gelebilir. Bu bildirimi kapatmak için Ayarlar > Bildirim ve Sesler ekranından Etkinlikler > Kişi Telegrama katıldı bildirimini ve diğer rahatsiz edici bildirimleri kapatabilirsiniz.
  • Telegram uygulamasın da WhatsApp gibi farklı cihazlardan kullanılabilme özelliği vardır. Menu > Cihazlar ekranı ile hesabınızın hangi cihazlarda aktif olduğunu görebilir, haberiniz olmadan farklı cihazlardan açılan oturumları takip edebilir ve kapatabilirsiniz. Dolayısıyla istenmeyen olayların önüne geçebilirsiniz. :)
  • Telegram sohbet esnasında gönderilen fotoğraf ve videoları telefonunuzda saklamaktadır. Bu saklama ayarlarını Ayarlar > Veri ve Depolama > Depolama Kullanımı ekranından değiştirebilirsiniz.

Güvenli Sohbetler….

Mehmet Ali Talmaç
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR