Şanlıurfa’da 291 Kaçak Trafo Tespit Edildi
Dicle Elektrik, sadece Kasım ayında Şanlıurfa’da yaptığı kontrollerde 291 adet kayıt dışı trafo belirledi. Toplam 40.000 kVA gücündeki trafolara el konulması için suç duyurusunda bulunulurken, daha önce tespit edilen iki trafoya savcılık kararıyla el konuldu.
40.000 kVA gücünde kayıt dışı trafo tespit edildi
Yapay zekâ teknolojisi ile donatılan dronlar sayesinde yapılan kontroller, Akçakale, Harran, Viranşehir ve Siverek ilçelerindeki tarımsal sulama alanlarını kapsadı. Tarlalarda hasadın sona ermesiyle birlikte yoğunlaşan denetimler sonucunda, toplam gücü 40.000 kVA olan 291 kaçak trafo kayıtlara geçti. Bu trafolar, lisanssız ve kaçak şekilde elektrik kullanımına neden olurken, bölgedeki diğer abonelerin enerji arzını da sekteye uğrattı.
Savcılıklar aracılığıyla el konuluyor
Kaçak trafoların tespiti sonrası, Dicle Elektrik avukatları tarafından savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Çünkü kayıt dışı kullanım nedeniyle el konulması gereken bu trafolara, ancak adli mercilerden alınan kararlarla müdahale edilebiliyor. Mobilize şekilde kullanılan bu trafolar, römorklara yüklenerek farklı bölgelerde kaçak kullanımı sürdürme riski taşıyor. Bu nedenle hukuki sürecin hızla ilerlemesi, kaçak kullanımın önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Mücadele kararlılıkla sürecek
Daha önce tespit edilen kaçak trafolardan ikisine, savcılık kararlarının ardından el konuldu. Akçakale’nin Mil ve Siverek’in Başbük mahallelerinde tarımsal sulamada kullanılan bu trafolardan biri 160, diğeri ise 100 kVA gücündeydi. Dicle Elektrik ekipleri, jandarmanın aldığı güvenlik önlemleri eşliğinde trafolarla birlikte bağlantılı pano ve direklere de müdahale etti. Şirket yetkilileri, kaçak elektrik kullanımının hem ekonomik hem de toplumsal zararlara yol açtığını vurgulayarak, denetimlerin artarak süreceğini belirtti.
Bunlar da ilginizi çekebilir